Ķekavā atklās ilustratores Agijas Stakas izstādi

31. janvārī plkst. 17.00 Ķekavas Mākslas skolas izstāžu zālē tiks atklāta mākslinieces, ilustratores Agijas Stakas darbu izstāde. Ekspozīcija būs skatāma līdz 23. martam.

 

Māksliniece Agija Staka ir dzimusi 1969. gadā Rīgā, kur dzīvo joprojām. 1989. gadā Staka beigusi Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratoru nodaļu. “Allaž esmu uzskatījusi to par vietu, kas visvairāk mani ietekmējusi,” atzīst māksliniece. 1998. gadā Staka beigusi Mākslas akadēmijas Dizaingrafikas nodaļu. Līdz 2000. gadam mācījusies Mākslas akadēmijas maģistrantūrā, Vizuālās komunikācijas nodaļā. Maģistra darba tēma - „Putnu ciļņu ikonogrāfisko nozīmi Rīgas arhitektūrā”. Ikonogrāfija un mitoloģija ir tēmas, kas mākslinieci interesē vēl aizvien.

 

No 1989.gada līdz 1993.gadam Staka strādājusi par mākslinieci Zinātņu akadēmijas Arheoloģijas nodaļā. “Tas bija mans bērnības sapnis - gadiem vienai sēdēt kapenēs un pārzīmēt sienas gleznojumus”, viņa atceras. “Lapmežciema un Valmieras Mūra pils izrakumos Tutanhamonu neatradām, un bija grūtības katru vasaru arheoloģijas sezonas laikā braukt kāpt kalnos, tādēļ arheoloģiju pametu,” stāsta māksliniece.

 

Agija Staka bijusi māksliniece žurnāliem „Fantadroms”, „Jampadracis”. Zīmējusi periodiskajiem izdevumiem „Rīts” ,”Sudoku”, ”Ilustrētā zinātne junioriem”, ”Pūcīte”, ”Zīlīte”, „Mezgls” un citiem. Sadarbībā ar „Monata”, „Base Baltic”, „Garage 4x4”, ”Metro Leo Burnett”, „McCann- Erikson Riga”, „Rhino”, „Marks dizains plus”, „E Forma”, „Amber puzzle”, Ļattelecom”, „Mikrafona ieraksti”, „Baltijas suvenīri” un citiem ir daudz zīmējusi iepakojumiem, reklāmām, suvenīriem, puzlēm, mūzikas diskiem, e- grāmatām un spēlēm.

 

No 1998.gaga zīmē firmām „Puse plus” un „Puse plus Kaunas” pastkartes, veiksmīgos gados izdodot vairāk nekā 300 pastkaršu gadā tikai Latvijā vien. No 2010.gada rit sadarbība ar „Jāņa sēta” karšu izdevniecību, kurai Staka sazīmējusi virkni karšu un bukletu, izdotas arī puzles.

 

Tomēr visvairāk tiek ilustrētas grāmatas. Māksliniece strādājusi gan privātizdevējiem, gan tādām izdevniecībām kā „Zinātne”, „Lated”, „Vaga”, „Krauklītis”, „Vieta”, „Jāņa sēta”, „Jumava”, „Mikrafona ieraksti”, „LR Valsts valodu centrs”. Tomēr visvairāk (no 1991. gada) zīmēts apgādam „Zvaigzne ABC”, kopš 1991. gada šajā apgādā izdots gandrīz 150 grāmatu. Neliela daļa no šīm ilustrācijām tiks izstādīta arī šajā ekspozīcijā.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

22.01.2018.

  Drukāt