Personas dati un Vispārīgā datu aizsardzības regula

No 25. maija sāks piemērot Vispārīgo datu aizsardzības regulu, kas ievieš jaunu pieeju personas datu aizsardzības jautājumos. Latvijas Vēstneša portāls skaidro, kas ir personas dati, kāpēc ir svarīgi tos aizsargāt un kādi būs jaunie nosacījumi personas datu aizsardzībā.

 

Informācijas sabiedrībā, kad dzīve nav iedomājama bez interneta un gudrām viedierīcēm, ar kuru palīdzību cilvēki vairāk vai mazāk apdomīgi dalās ar saviem personas datiem, jauns regulējums ir likumsakarīga evolūcija, nevis revolūcija, uzsver Jekaterina Macuka, Tieslietu ministrijas padomniece datu jautājumos Moldovas Republikā. Latvijas Vēstneša portāls intervijā ar J.Macuku runā par to, kāpēc ir svarīgi aizsargāt personas datus, kādi ir jaunie nosacījumi personas datu aizsardzībā, kāpēc šīs izmaiņas ir nepieciešamas, kādi ir personas datu pamatprincipi u.tml.

 

 

Īsumā:

  • Personas dati ir viss tas, kas palīdz identificēt cilvēku. Galvenokārt tas ir personas vārds, uzvārds, personas kods, bet var būt arī jebkas cits, piemēram, datora IP adrese. Pamatojoties uz personas datiem, attiecībā uz cilvēku tiek pieņemti daudzi lēmumi.
  • Datu regula piešķir cilvēkam daudz vairāk kontroles pār to, kas notiek ar viņa datiem, tiesības noskaidrot, kādiem nolūkiem tos izmanto, un noteiktos gadījumos lūgt apstrādi pārtraukt un datus dzēst.
  • Iepriekš datu apstrāde bija jāreģistrē Datu valsts inspekcijā. Regula atceļ šāda veida reģistrāciju. Regula uzliek daudz vairāk pienākumu pašam pārzinim, piem., vest personas datu reģistru, kurā ir noteikti datu apstrādes mērķi, datu glabāšanas termiņi, dzēšanas nosacījumi u. tml.
  • Katram pārzinim būtu jāievēro vairāki personas datu aizsardzības pamatprincipi – tiesiskums, taisnīgums, minimalitāte un anonimitāte. Tiesiskais pamats fizisko personu datu apstrādei ir vai nu likums, līgums vai personas piekrišana.
  • Ja sistēma ir uzbūvēta tā, ka jebkurš darbinieks var ienākt sistēmā un aplūkot visus datus, nenošķirot, vai viņa darba pienākumu veikšanai ir nepieciešami attiecīgie dati, protams, tādā gadījumā sistēma ir jāpārbūvē, kas prasa gan naudas resursus, gan laiku. 

 

Interviju rakstiskā veidā iespējams lasīt Latvijas Vēstneša portālā.

Sabiedrisko attiecību daļa

24.01.2018.

 

  Drukāt