Ķekavā atklās grāmatu par izcilu personību - politiķi un diplomātu Pēteri Sēju

Rītdien, 25. janvārī, Latvijai 100 ietvaros notiks Veltas Strazdiņas jaunākās grāmatas “Pēteris Sēja. Mūžs Latvijai” atvēršanas svētki Ķekavā. Grāmata veltīta pedagogam, politiķim, diplomātam un Triju Zvaigžņu ordeņa saņēmējam Pēterim Sējam, pieminot Latvijas vēsturē nozīmīgu cilvēku devumu savam novadam un valstij.

 

Sveicot Latvijas valsts simtgadē, izdevniecība “Jumava” laidusi klajā Ķekavas novadpētniecības muzeja speciālistes Velta Strazdiņas rakstīto biogrāfiju par novadnieku, pedagogu, politiķi un diplomātu Pēteri Sēju. Grāmatas “Pēteris Sēja. Mūžs Latvijai” autore - Ķekavas pagasta Goda pilsone un Lāčplēša Goda zīmes saņēmēja - aicina ikvienu iepazīties ar cilvēku, kurš piedalījies mūsu vēstures veidošanā.

 

Pēteris Sēja ir bijis aizrautīgs pedagogs gan Latvijā, gan Šveicē, uz kurieni emigrējis, vairoties no represijām. Tomēr arī savas prombūtnes laikā ir darbojies dzimtenes labā, pievienojoties Raiņa vadītajai latviešu komitejai Šveicē un sadarbojies ar Latvijas delegāciju Versaļas miera konferencē. Atgriežoties dzimtenē, Pēteris Sēja iestājies Latvijas Ārlietu ministrijas dienestā un vedis sarunas par Latvijas uzņemšanu Tautu savienībā. Ir bijis padomnieks Latvijas sūtniecībā Parīzē, darbojies kā sūtnis Itālijā, Albānijā, Bulgārijā, Grieķijā, Zviedrijā, Dānijā un Norvēģijā.

 

Kā sacījis Latvijas vēstnieks Kanādā Kārlis Eihenbaums, Strazdiņas grāmata “pamatīgs, avotos balstīts pētījums, kas ļauj izprast dažādās personības un to laikmetu, kurā tās dzīvojušas, darbojušās. Būtiski un aizraujošā, personificētā veidā paplašina mūsu redzesloku, kā arī ļauj izzināt dažādas nianses, it īpaši tās, kas saistās ar “smalko” diplomātiju, kas galu galā ir par attiecībām starp cilvēkiem. Aizrautīgs dzīvesstāsts, kas ļauj uzzināt daudz jauna par mums pašiem, mūsu tautu, mūsu zemi, mūsu ideāliem un centieniem, centieniem pēc taisnīguma un brīvības.”

 

Grāmatas “Pēteris Sēja. Mūžs Latvijai” atvēršanas svētki notiks 25. janvārī plkst. 18.00 Doles Tautas namā, Rīgas ielā 26, Ķekavā. Personiskos atmiņu stāstos ar grāmatas galveno varoni iepazīstinās Pētera Sējas mantinieki – brāļa mazmazmeita Līga un mazmazdēls Artis, kura ģimenē tiek pētīts Sēju dzimtas koks. Klātesošajiem būs iespēja arī klātienē aplūkot Pēterim Sējam piešķirto Triju Zvaigžņu ordeni, kas nu glabājas Līgas Sējas mantojumā.

 

Grāmatas izdošanu līdzfinansējusi Ķekavas novada pašvaldība un klajā laidusi izdevniecība “Jumava”.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

24.01.2018.

 

  Drukāt