Pašvaldība: Baložos siltuma tarifam jābūt pēc iespējas izdevīgākam iedzīvotājiem; izvērtē divus rīcības variantus

Ķekavas novada pašvaldība šobrīd aktīvi strādā pie siltumenerģijas jautājumu risināšanas Baložu pilsētā, izvērtējot iespējamos rīcības modeļus, kas atbilstu trīs galvenajiem nosacījumiem - siltuma tarifs ir pēc iespējas izdevīgāks iedzīvotājiem, siltumenerģijas piegādes drošība un neprasa lielus ieguldījumus no pašvaldības.
 

Pašvaldība apzinās, ka tas ir lēmums, kuram ir ilgtermiņa ietekme, tādēļ vieglprātīga vai pārāk vienkāršota pieeja šī jautājuma risinājumā nav pieļaujama. Izvērtējot rīcības modeļus, domei ir būtiski, lai pieņemtais siltuma nodrošināšanas risinājums būtu izvēlēts par labu iedzīvotājiem, ņemot vērā gan juridiskos, gan lietderības apsvērumus, kā arī tas sniegtu iedzīvotājiem drošību un stabilitāti attiecībā uz siltuma piegādi nākotnē.
 

Lai līdz februāra beigām pieņemtu lēmumu par izvēlēto virzienu siltuma nodrošināšanai no 2018. gada septembra, šobrīd Ķekavas novada pašvaldība aktīvi risina šo jautājumu, gan konsultējoties ar juristiem un  nozares ekspertiem, gan pieprasot informāciju no SIA “Baložu komunālā saimniecība” (BKS), kas ir siltumenerģijas piegādātājs Baložu iedzīvotājiem saskaņā ar 2003. gadā noslēgto trīspusējo līgumu ar Baložu pilsētu un SIA “Baložu siltums”.

Risinot siltumenerģijas jautājumu,  patlaban tiek izskatīti divi varianti:

  1. iespējamā sadarbība ar SIA “Baložu siltums”, kurā pašvaldībai pieder 45% daļu un kura piedāvā realizēt šķeldas katlu māju projektu ar Eiropas Savienības finansējuma un privāto investīciju piesaisti;
  2. iespējas Baložu komunālajai saimniecībai realizēt siltuma nodrošināšanu, izvērtējot domes potenciāli nepieciešamo ieguldījumu un ar to saistītos finanšu riskus, ņemot vērā nepieciešamo ieguldījuma lielumu,  kas var pietuvoties miljons eiro apmērā.


Tāpat pēc Ķekavas novada domes Saimnieciskās darbības komitejas priekšsēdētāja Olafa Klūdziņa iniciatīvas, kuras vadītā komiteja šo jautājumu risina jau no pagājušā gada oktobra,  Baložu komunālajā saimniecībā ir piesaistīts eksperts, kas sniedzis ziņojumu par investīciju apjomu, kas būtu nepieciešams uzņēmumam, lai BKS varētu pats uzsākt siltuma ražošanu.
 

Izskatot eksperta ziņojumu, tika secināts, ka nav iegūta visa jaunākā informācija un nav vērtēti finansiālie un juridiskie riski, kas skar šo jautājumu, jo  eksperta piedāvātais galvenais variants paredz tuvu miljonam eiro naudas ieguldījumu no pašvaldības. Tas ir ļoti liels nodokļu maksātāju naudas izlietojums un ietekmē visu Ķekavas novada attīstības projektu uzņemšanos (piemēram, skolu infrastruktūras projekti, ceļu projekti u.c.). Tāpēc, lai pašvaldības un domes lēmums būtu ekonomiski pamatots, tiks veikts papildus vērtējums.
 

Atgādinām, ka pērn septembrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome (Regulators) apstiprināja jaunu SIA ,,Baložu siltums” saražotās siltumenerģijas tarifu, kas stājās spēkā 2017. gada 1. novembrī. Jaunais tarifs bija pieaudzis par 20 %, salīdzinot ar iepriekšējo. Taču, uzskatot tarifu par ekonomisku nepamatotu, Baložu komunālā saimniecība iesniedza Regulatorā gan tarifu pārrēķinu, kā arī Administratīvajā apgabaltiesā pieteikumu par SIA “Baložu siltums” tarifu apstrīdēšanu. Šobrīd ir ierosināta administratīvā lieta par Regulatora noteiktā tarifa atcelšanu.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

29.01.2018.

 

  Drukāt