Tiekas ar biedrību “Lapenieku ciemats” par kanalizācijas pakalpojuma nodrošināšanu un maksas noteikšanu

Aicinot uz racionālu diskusiju, Ķekavas novada domes deputāti un pašvaldības speciālisti 26. janvārī Baložos tikās ar biedrības „Lapenieku ciemats“ pārstāvjiem, lai turpinātu meklēt risinājumu ieilgušajai kanalizācijas notekūdeņu novadīšanas problēmai Lapeniekos.

 

Šajā tikšanās reizē biedrību pārstāvēja Askolds Valbahs, Raimonds Nitišs un Jānis Geduševs. Savukārt no domes puses  - domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, viņas abi vietnieki – Aigars Vītols un Neils Kalniņš, Attīstības komitejas vadītājs Voldemārs Pozņaks, Saimnieciskās darbības komitejas vadītājs Olafs Klūdziņš un  Sociālo jautājumu komitejas vadītājs Valts Variks, kā arī pārstāvji no SIA“Ķekavas nami“, pašvaldības Juridiskās un Īpašumu daļas. 

 

Tikšanās laikā galvenokārt tika pārrunāti jautājumi, kas skar kanalizācijas pakalpojuma maksas aprēķina metodiku, kanalizācijas tīklu piederību un nepieciešamo dokumentu iesniegšanu pašvaldības komisijai, kura nosaka sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojuma maksu.  

 

Uzklausot  biedrības „Lapenieku ciemats“ vēlmes, tikšanās laikā tika panākta vienošanās par divām lietām. Pirmkārt, Ķekavas novada pašvaldība vērsīsies pie Tieslietu ministrijas, lai lūgtu arī tās viedokli šādā jautājumā – vai Ķekavas novada pašvaldībai, lai tās Sabiedrisko pakalpojumu maksas aprēķināšanas komisija noteiktu maksu par SIA “Zeltenieki” sniegtajiem kanalizācijas pakalpojumiem, ir jāpieprasa no SIA “Zeltenieki” dokumentus, kas apliecina SIA  "Burtiņš"  īpašuma tiesības uz centralizēto kanalizācijas inženiertīklu un vai SIA “Zeltenieki” ir pienākums šādus dokumentus iesniegt.

 

Gadījumā, ja Tieslietu ministrija sniegs apstiprinošu atbildi par to, ka SIA „Zeltenieki“ pašvaldībā ir jāiesniedz īpašumu apliecinoši dokumenti, tad tie tiks pieprasīti no šī uzņēmuma. Tos saņemot un uzrādot arī biedrībai „Lapenieku ciemats“, šis jautājums turpmāk tiks izslēgts no dienskārtības, un tālāko sarunu tēma jau būs par kanalizācijas maksas apmēra apstiprināšanu Lapenieku ciematā.

 

Otrā vienošanās paredz, ka Lapenieku ciematā pašvaldība varētu īstenot pilotprojektu. Proti, pašvaldība varētu iereģistrēt Valsts zemes dienesta datu publicēšanas portālā www.kadastrs.lv visas līdz šim Lapeniekos nerģistrētās būves, ēkas, inženiertīklus un arī jau augstākpieminētos kanalizācijas tīklus, kas tālāk ļautu aprēķināt nekustamo īpašumu nodokli.

 

Atgādinām, ka atbilstoši jaunajam Ūdenssaimniecības pakalpojumu likumam vietējā pašvaldība ir tiesīga noteikt sabiedrisko ūdenssaimniecības pakalpojuma maksu, ja pakalpojumu apjoms nepārsniedz 100 000 m3  gadā , taču ja pārsniedz  - tad to nosaka Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome. Lapenieku ciemata gadījumā ūdenssaimniecības tarifa noteikšana ir Ķekavas novada pašvaldības kompetencē.

 

Ķekavas novada pašvaldības komisija paredzējusi noteikt kanalizācijas pakalpojuma maksu 2,32 eiro/m3 apmērā Lapenieku ciematā  (Āraišu, Vizuļu, Tērvetes, Pils, Magnoliju, Arāju, Austrumu un Vecpiebalgas ielās), kas veidots pēc Ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas.  Maksa ir izskatīta Ķekavas novada domes Saimnieciskās darbības  un Finanšu komitejā.

 

Lapenieku ciematā  kanalizācijas notekūdeņu novadīšana daudzus gadus jau ir strīdu jautājums starp iedzīvotājiem un kanalizācijas notekūdeņu tīklu apsaimniekotāju - SIA “Zeltenieki”. Šīs problēmas risināšanā starp ciemata iedzīvotājiem, tostarp, biedrību „Lapenieku ciemats“ un SIA “Zeltenieki” iesaistījās pašvaldība un tās uzņēmums - Baložu komunālā saimniecība.  

 

Sarunu rezultātā 2015. gada decembrī tika panākta vienošanās, ka turpmākos piecus gadus Ķekavas novada Lapenieku ciematā kanalizācijas pakalpojumu pieejamību nodrošinās gan pašvaldības uzņēmums “Baložu komunālā saimniecība”, gan SIA “Zeltenieki”. Atbilstoši šim līgumam SIA “Zeltenieki” nodrošina  kanalizācijas pakalpojuma pieejamību Lapenieku ciematā, savukārt Baložu komunālā saimniecība veic pakalpojuma līgumu slēgšanu ar iedzīvotājiem un notekūdeņu attīrīšanu tai piederošajās  notekūdeņu attīrīšanas iekārtās.  

 

Sabiedrisko attiecību daļa

31.01.2018.

 

  Drukāt