Rīgas meži informē: mežsaimniecības darbi pie Baložiem notiek atbilstoši likuma prasībām

Aizvadītā gada nogalē Ķekavas novadā pie Baložiem tika uzsākti mežistrādes darbi, kas noslēgsies šī gada decembrī. Kā informē SIA “Rīgas meži”, darbi tiek veikti, atbilstoši likumdošanai, un ilgtermiņā uzlabos gan meža ekosistēmu, gan iedzīvotāju atpūtas kvalitāti.

 

Mežistrādes darbi Ostvalda, Dzeņu un Dzegužu mežā pie Baložiem tiks īstenoti divos posmos 120 ha lielā platībā, nodrošinot meža ilgtspējīgu ekoloģisko vērtību, rekreatīvo un ekonomisko funkciju uzturēšanu. Iedzīvotāju informētībai mežizstrādes darba specifiku un nepieciešamību skaidro SIA “Rīgas meži” Mežsaimniecības daļas vadītājs Jānis Ģērmanis.

 

Koku vienlaidus retināšana ir gadsimtiem pārbaudīta metode, ko stingri regulē likumdošana, stāsta eksperts. Galvenais mērķis koku retināšanai augošā mežā ir veidot ilglaicīgi spēcīgu un noturīgu mežaudzi – tiek samazināta savstarpējā konkurence un atbrīvota vieta spēcīgāko koku veselīgai attīstībai. Neretinot augošu mežu, koki izstīdzē, ir novājināti, un pastāv ievērojami lielāks risks, ka tie var neizturēt snieglauzes vai vējlauzes.

 

Koku biezība retinātajā teritorijā kopumā tiek samazināta par vienu trešdaļu. Lai to realizētu, nākas izcirst gan attīstībā atpalikušos un slimos kokus, gan daļu veselo koku. Arī pieaugušā mežā koku retināšana sniedz iespēju pārējiem kokiem veiksmīgāk attīstīties, kļūt spēcīgākiem un saražot vairāk skābekļa. Retinātā mežā palikušie koki jau pirmajos gados strauji attīsta vainagus, kas ieņem retināšanas procesā atbrīvoto platību, savukārt atstatus palikušie koki spēj nostiprināt stumbra daļu un sakņu sistēmu.

 

Saskaņā ar Ģērmaņa teikto, mežizstrādes darbi tiek veikti laika periodā, kad putnu un kukaiņu aktivitāte ir viszemākā. Tā kā mežs šajās teritorijās turpmāk augs vēl labāk, koku biezības samazināšana ir labvēlīgas pārmaiņas visai dzīvajai radībai, kas uzturas mežā. Vairāk gaismas uz koku stumbriem veicina ķērpju un kukaiņu attīstību, kas savukārt pievilina putnus, tādējādi vairojot bioloģisko daudzveidību. Izretinot kokus, mežs kļūst caurskatāmāks un piemērotāks atpūtai svaigā gaisā.

 

Kā sola SIA “Rīgas meži” pārstāvis, visi ceļi un iebrauktās risas pēc darbu veikšanas tiks izlīdzinātas, bet sakritušie zari – savākti un izvesti. Tāpat arī mežizstrādes procesā iegūtie kokmateriāli tiks izvesti tam paredzētajos termiņos.

 

Ievērojot darba drošības apsvērumus, atgādinām, ka atrašanās teritorijā, kurā notiek mežistrādes darbi, ir aizliegta! Neievērojot šo aizliegumu, tiek apdraudēta gan pašu, gan mežistrādes darbos iesaistīto personu drošība. Iedzīvotāji aicināti ievērot izliktās brīdinājuma zīmes un atpūtai izmantot blakus esošās teritorijas, kurās mežizstrādes darbi nenotiek.

 

Plašāka informācija pieejama Ķekavas novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.kekavasnovads.lv un Rīgas mežu mājaslapā www.rigasmezi.lv.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

07.02.2018.

 

  Drukāt