Risinās dzeramā ūdens saduļķojuma problēmu Ķekavā

Novērojot dzeramā ūdens saduļķojumu ūdens apgādes sistēmā atsevišķās daudzdzīvokļu mājās Ķekavā, SIA “Ķekavas nami” maijā un jūnijā, iestājoties piemērotiem laika apstākļiem, veiks ūdensapgādes tīklu mehāniskā piesārņojuma pārbaudi pa posmiem, kā arī ūdensvada skalošanu.
 

“Ķekavas nami”, kas ir šo daudzdzīvokļu māju apsaimniekotājs, uzsver, ka regulāri tiek veiktas arī analīzes par dzeramā ūdens kvalitāti.  Analīžu rezultāti apstiprina, ka nav pamata bažām par ūdens kaitīgumu veselībai.
 

Saduļķojumu rada ūdens spiediena un plūsmas ātruma izmaiņas ūdensvadā. Mainīgais ūdens plūsmas ātrums un spiediens cauruļvados izraisa nosēdumu noskalošanu no veco cauruļvadu iekšējām sieniņām. Gadu gaitā uz cauruļvadu sieniņām izgulsnējas bioloģisks apaugums un dzelzs oksīds, kas kādā brīdī no cauruļvadu sieniņām atdalās.
 

Sakarā ar izmaiņām ugunsdzēsības prasību nodrošināšanu regulējošajos MK noteikumos Nr. 238, kas stājās spēkā 2017. gada 1. septembrī nepieciešamās ūdens plūsmas noteikšanai ugunsdzēsības hidrantos, tika piemērota jauna metodika, kas izraisīja būtisku nosēdumu noskalošanos no cauruļvadu sieniņām. Noskaloto daļiņu sakustēšanos un attiecīgi ūdens saduļķošanos tagad izraisa katrs ūdens atslēgums vai ugunsdzēsības hidrantu izmantošana.
 

 „Ķekavas nami” pastāvīgi kontrolē dzeramā ūdens kvalitāti centralizētajā ūdensvada sadales tīklā, ievērojot MK noteikumos "Dzeramā ūdens obligātās nekaitīguma un kvalitātes prasības, monitoringa un kontroles kārtība" noteiktās prasības. Ir veiktas ūdens analīzes arī pēc konkrētu sūdzību par ūdens saduļķojumu saņemšanas, kas apstiprina, ka ūdens lietošana nav kaitīga veselībai un to drīkst lietot uzturā.
 

Lai uzlabotu radušos situāciju, “Ķekavas nami” šogad, maijā un  jūnijā,  sadarbībā ar Rīgas Tehnisko Universitāti, gatavojas veikt ūdensapgādes tīklu mehāniskā piesārņojuma pārbaudi pa posmiem, kā arī ūdensvada skalošanu. Ja pārbaužu un testēšanas rezultātā tiks konstatēta nepieciešamība, tiks veikta ūdensapgādes tīklu profilaktiska attīrīšana/dezinfekcija, izmantojot speciālu līdzekli Carela® Bio-Des. Līdzeklis šķīdina dzelzs (rūsas) nogulsnes un sagrauj bioplēvi, kā arī nodrošina ūdensvadu tīklu dezinfekciju. Iedzīvotāji tiks savlaicīgi informēti par ūdensvada skalošanu. Minēto darbu laikā iedzīvotājiem neērtības varētu radīt ūdensapgādes pārtraukumi pat līdz 48 stundām.
 

Lai palīdzētu labāk atrisināt problēmu, lūdzam iedzīvotājus informēt Sia “Ķekavas nami” par konstatētiem ūdens saduļķojuma gadījumiem e-pastā aiva@kekavasnami.lv vai jfreibergs@apollo.lv, kā arī pa SIA “Ķekavas nami” mājas lapā norādītajiem tālruņa numuriem.


Sabiedrisko attiecību daļa

01.03.2018.

 

  Drukāt