Seminārā ar pašvaldībām diskutēs par Zaļo publisko iepirkumu aktīvāku ieviešanu Latvijā

Lai veicinātu izpratni par Zaļā publiskā iepirkuma kritēriju izstrādi un piemērošanu, starptautiska projekta "GreenS" ietvaros šī gada 5. aprīlī pulksten 9.30 Rīgas domē notiks bezmaksas seminārs "Zaļais publiskais iepirkums - pašvaldību izaicinājumi un iespējas". 


Semināra praktiskajā daļā varēs iepazīties ar Latvijā izstrādātu unikālu būvniecības kalkulatoru, kas ļauj aprēķināt CO2 emisijas un atvieglo pašvaldībām darbu konkursu nolikumu sagatavošanā. Praktiskā sesijā būs iespējas iegūt iemaņas kalkulatora izmantošanā.


Otra praktiskās sesijas tēma tiks veltīta ēdināšanas iepirkumiem, kurā vienkopus paneļdiskusijā tiksies ēdināšanas pakalpojumu sniedzēji, PVD un skolas. Šī diskusija būs unikāla, jo būs iespēja pārrunāt, kā salāgot dažādu pušu intereses un nonākt pie kvalitatīva gala pakalpojuma sniegšanas, kas apmierinātu visas puses.


Starp semināra pirmās daļas runātājiem būs gan vietējie, gan ārvalstu eksperti: Jānis Brizga, Zaļā publiskā iepirkuma eksperts, Dr. oec. Džineta Dimante, Latvijas Universitātes Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes asociētā profesore, Māris Klismets, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, Aija Zučika, Rīgas plānošanas reģions un projekts "GreenS".


Pasākumā par Zaļā publiskā iepirkuma piemēriem Eiropā uzstāsies ārvalstu eksperts un "Sustainable Global Resources" pārstāvis Dr. Mervyn Jones.


Seminārā pulcēsies pašvaldību, to pakļautībā esošo iestāžu un uzņēmumu pārstāvji, lai pilnveidotu zināšanas par šī iepirkuma veida efektīvu piemērošanu publiskajos konkursos. Dalība seminārā ir bezmaksas. Aicinām interesentus reģistrēties šeit līdz 2018. gada 28. martam.
 

Semināra programmu aicinām skatīt šeit.


Saskaņā ar Ministru Kabineta noteikumiem par Zaļo publisko iepirkumu, sākot ar 2017. gada 1. jūliju Zaļais publiskais iepirkums ir obligāti jāpiemēro noteiktām preču un pakalpojumu grupām kā biroja papīram, drukas iekārtām, datortehnikai, ēdināšanas pakalpojumiem, tīrīšanas līdzekļiem, iekštelpu un ielu apgaismojumam, kā arī satiksmes signāliem.


Zaļā publiskā iepirkuma mērķis ir veicināt videi draudzīgas politikas veidošanu pasaulē, samazinot darbības ietekmi uz vidi un veicinot videi draudzīgus un ilgtspējīgus uzlabojumus sabiedrības dzīves apstākļos. Viens no instrumentiem, kā veicināt šādas atbildīgas politikas veidošanu, ir atbilstošu vides un energoefektivitātes prasību iekļaušana valsts un pašvaldību iepirkumos. Tas ļauj nodrošināt ne tikai videi draudzīgu produktu un pakalpojumu īpatsvara pieaugumu, bet sekmē finansiālus un sociālus uzlabojumus pašvaldībās. Diskusiju cikls notiek ES programmas “Apvārsnis 2020” (Horizon 2020) finansēta projekta “GreenS” ietvaros, kura mērķis ir veicināt zaļā publiskā iepirkuma izmantošanu pašvaldību konkursos. Latviju šajā projektā pārstāv Rīgas plānošanas reģions un Rīgas pašvaldība ar Rīgas Enerģētikas aģentūru.
 



Aija Zučika,

Rīgas plānošanas reģiona un projekta "GreenS" pārstāve, semināra rīkotāja

26.03.2018.

  Drukāt