Atkritumu dalītas vākšanas iespējas

Aicinām iepazīties ar atkritumu dalītās vākšanas iespējām Ķekavas novadā, kā arī atgādinām, ka aprīlī, Lielās talkas mēnesī, SIA “Lautus” atkritumu šķirošanas laukumā bez maksas iespējams nodot gan elektriskos un elektronisko iekārtu atkritumus, gan vieglo automašīnu riepas.


Daudzdzīvokļu māju iemītniekiem tiek nodrošināta iespēja izmest gan nešķirotus sadzīves atkritumus, gan būt sociāli atbildīgiem pret vidi, tos šķirojot un izmetot atkritumu šķirošanas punktos. Pašvaldības teritorijā ir atkritumu šķirošanas punkti, kuros tiek nodrošināta dalīta vākšana plastmasai, papīram, stiklam, metālam un bioloģiski noārdāmiem atkritumiem, respektīvi, atkritumi tiek izmesti atbilstošos konteineros.
 

Atkritumu šķirošanas punkti Ķekavas novada pašvaldības saistošo noteikumu Nr.13/2011 izpratnē ir konteineru laukumi pie daudzdzīvokļu mājām, kur daudzdzīvokļu māju iedzīvotājiem tiek nodrošināta nešķirotu atkritumu vākšana, kā arī konteineri dalītai vākšanai-šķirošanai. Pie katra punkta ir izvietots arī informācijas stends ar informāciju, ko un kurā konteinerā drīkst vai nedrīkst mest. Informācija par pareizu šķirošanu pieejama te.
 

Būtiski – nešķirotus atkritumus drīkst mest tikai piegulošo daudzdzīvokļu māju iedzīvotāji, bet konteinerus dalītai vākšanai – drīkst izmantot visi, jo tos apsaimnieko bez maksas. Tātad tie privātmāju iedzīvotāji, kuri izvēlas šķirot atkritumus, drīkst izmantot atkritumu šķirošanas punktus, kas atrodas pie daudzdzīvokļu mājām.


Pašreiz novada teritorijā ir oficiāli apstiprināts viens atkritumu šķirošanas laukums SIA “Lautus” teritorijā (adrese “Gurnicas”, Ķekavas pagasts, Ķekavas novads). SIA “Lautus” (iepriekš SIA “Ragn - Sells”) šķiroto atkritumu savākšanas laukumā bez maksas no iedzīvotājiem pieņem šādus atkritumus:
 

  • tikai aprīlī, talkas mēneša ietvaros - elektriskos un elektronisko iekārtu atkritumus;
  • tikai aprīlī, talkas mēneša ietvaros - var nodot arī vieglo automašīnu riepas. No viena transportlīdzekļa tiks pieņemtas ne vairāk kā 4 (četras) riepas, tās atvedot, ir jāpiesakās birojā klātienē, kur atbildīgais darbinieks piefiksēs automašīnas reģistrācijas numuru un riepu skaitu;
  • tikai aprīlī, talkas mēneša ietvaros iespējams nodot arī bioloģiskos atkritumus - tīras koku/ krūmu lapas, bez piemaisījumiem;
  • stikla taru;
  • metāla iepakojumus;
  • papīru un kartonu;
  • plastmasas iepakojumu.


Lielgabarīta atkritumus
, piemēram, mēbeles vai matračus, dzīvokļos dzīvojošie drīkst atstāt pie daudzdzīvokļu māju atkritumu konteineriem. Daugmalē lielgabarīta atkritumus SIA “MARSS” izved pēc SIA “Ķekavas nami” pieprasījuma. Savukārt, lielgabarīta atkritumus Rāmavā, Valdlaučos, Ķekavā un Baložos izved SIA “Pilsētvides serviss” un SIA “Lautus” vienu reizi nedēļā. Samaksa iekļauta apsaimniekošanas maksā.


Būvniecības un remonta atkritumi
(piemēram, logu ailes, reģipsis u.c.) – remonta veicējam ir pienākums par samaksu nodot specializētam būvniecības atkritumu apsaimniekotājam, ko var brīvi izvēlēties no plašā piedāvājuma klāsta.


Nereti automašīnu īpašniekiem aktualizējas jautājums – kur likt vecās, nolietotās vieglās automašīnas riepas. Auto riepas ir kaitīgi atkritumi – to dabiskais sadalīšanās periods ir ārkārtīgi liels. Viens no variantiem ir riepas atstāt savam autoservisam, kuram ir noslēgts līgums ar atkritumu apsaimniekotāju par to savākšanu. Tāpat riepas iespējams personīgi nogādāt uz kādu no atkritumu pieņemšanas punktiem. Karte ar uzņēmumiem Latvijā, kuri pieņem nolietotās riepas pieejama šeit. Tikai aprīlī, talkas mēneša ietvaros, no viena Ķekavas novada iedzīvotāja transportlīdzekļa bez maksas ir iespēja nodot līdz četrām vieglās automašīnas riepām arī SIA “Lautus” atkritumu savākšanas laukumā (adrese “Gurnicas”, Ķekavas pagasts, Ķekavas novads).


Atkritumu apsaimniekošanu Baložu pilsētā nodrošina SIA “Lautus”, Ķekavā SIA “Pilsētvides serviss”, bet Daugmalē SIA “MARSS”.


Aicinām Ķekavas novada iedzīvotājus būt sociāli atbildīgiem ne tikai pret novadu, bet arī pret vidi kopumā un atkritumus izmest tikai tam paredzētajās vietās. Gadījumā, ja iedzīvotāji novēro neatļautu atkritumu izmešanu koplietošanas šķirošanas punktos, mežos, ceļmalās u.c. aicinām par to ziņot Reģionālajai pašvaldības policijai (tālr. 67937102 vai policija@pp.gov.lv).


Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss nosaka, ka par vides (t.sk. mežu un ūdenstilpņu) piegružošanu ar atkritumiem pienākas sods no septiņdesmit līdz septiņsimt eiro, šāds sods tiek piemērots arī gadījumos, ja neatbilstoši atkritumi tiks atstāti pie publiskajiem atkritumu konteineriem. Savukārt, ja atkritumi tiks atvesti ar transportlīdzekli, soda apmērs privātpersonām var pieaugt līdz pat 1000 eiro. Juridiskām personām soda apmēri ir vēl augstāki, papildu informācija par vides piesārņošanas (58. pants) un atkritumu apsaimniekošanas noteikumu pārkāpšanu (75. pants) lasāma te.


Sabiedrisko attiecību daļa

18.04.2018.

 

  Drukāt