Deinstitucionalizācijas procesa aktivitātes Ķekavas novadā

Deinstitucionalizācija (DI) ir pakalpojumu sistēmas izveide, kas sniedz personai, kurai ir ierobežotas spējas sevi aprūpēt, nepieciešamo atbalstu, lai tā spētu dzīvot mājās vai ģimeniskā vidē. DI ir ilgstošs pārmaiņu process, kura mērķis ir radīt tādu vidi, kurā personām ar funkcionāliem traucējumiem ir iespēja saņemt sociālās aprūpes un rehabilitācijas pakalpojumus, patstāvīgi dzīvot un strādāt.
 

Labklājības ministrija kopā ar Latvijas plānošanas reģioniem un pašvaldībām visā Latvijā īsteno projektu, kura ietvaros ar ES fondu finansējuma atbalstu kopīgi tiek strādāts pie mērķa – maksimāli novērst situāciju, ka personai ir jāpārceļas uz dzīvi ilgstošas sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijā, jo tai nav pieejams nepieciešamais atbalsts dzīvesvietā jeb sabiedrībā balstīti sociālie pakalpojumi. Projekts ilgst no 2015. līdz 2022.gadam. DI projekti tiek īstenoti visos Latvijas reģionos un tajos piedalās 115 pašvaldības.
 

Pašvaldību sociālie dienesti ir apzinājuši gan bērnus ar invaliditāti, gan pieaugušos ar garīga rakstura traucējumiem, kas vēlas iesaistīties projekta aktivitātēs, un neatkarīgi speciālisti, izmantojot vienotu metodoloģiju, ir izvērtējuši katra cilvēka individuālās vajadzības un izstrādājuši individuālu atbalsta plānu.
 

Līdz šim brīdim Ķekavas novada pašvaldībā noticis individuālo vajadzību izvērtējums 25 bērniem ar funkcionāliem traucējumiem un 11 pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem. DI projekta ietvaros bērniem šobrīd papildus valsts atbalstam ir pieejams arī atbalsts no projekta finansējuma- pakalpojumam “Atelpas brīdis”, sociālās aprūpes pakalpojumiem, fizioterapeita un ergoterapeita apmeklējumiem. Drīzumā būs pieejami arī citi rehabilitācijas pakalpojumi, kuri tika nozīmēti individuālo vajadzību plānā.
 

Ķekavas novada pašvaldības Attīstības daļas speciālisti norāda, ka līdz projekta noslēgumam 2022.gadā plānots strādāt pie infrastruktūras uzlabošanas, tostarp tiek cerēts rast iespēju paplašināt Dienas centru “Gaismas iela”, izveidot papildus speciālistu kabinetus, lai nodrošinātu plašākas iespējas novada iedzīvotājiem rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanai.
 

Ķekavas novads ir ietverts Rīgas plānošanas reģiona DI plānā, ar kuru detalizētāk iespējams iepazīties šeit.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

23.04.2018.

  Drukāt