Ķekavas novada dome nemaina viedokli, veiks nepieciešamos soļus pilnvērtīga komiteju darba nodrošināšanai

Ķekavas novada dome ir saņēmusi vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu, un šajā situācijā dome, ievērojot primāri iedzīvotāju intereses, veiks nepieciešamos soļus, lai nodrošinātu pilnvērtīgu komiteju darbu un raitu lēmumu pieņemšanas procesu.
 

Taču, neskatoties uz to, Ķekavas novada dome atkārtoti norāda, ka tās rīcība un lēmums par veiktajām izmaiņām domes komiteju sastāvā ir bijis juridiski korekts. Dome vienmēr ir respektējusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) nostāju un rūpīgi pildījusi tās likumīgos norādījumus. Taču šajā situācijā atšķiras abu pušu - domes un ministrijas - redzējums par likuma “Par pašvaldībām” 55. panta otrās daļas piemērošanu.
 

Domes ieskatā 55. panta otrā daļa reglamentē tikai vienu no gadījumiem, kad pēc personīgās vēlmes deputāts ar domes atļauju var izbeigt savu darbību konkrētajā komitejā, proti, ja ir saņemts deputāta iesniegums. Taču šāda iesnieguma neesamība neliedz domei īstenot savu ekskluzīvo kompetenci (saskaņā ar likuma “Par pašvaldībām” 21. panta pirmās daļas 10. punktu) ievēlēt vai atbrīvot no pienākumu pildīšanas pastāvīgo komiteju locekļus, iespēju robežās ievērojot proporcionalitātes principu komiteju deputātu sastāvā.
 

Ķekavas novada dome uzsver, ka konkrētais domes lēmums nav normatīvais akts vai pārvaldes lēmums, bet gan domes politisks lēmums, jo tika pieņemts politiskās gribas, deputātu iekšējās pārliecības un uzticības apsvērumu ietekmē. Tāpēc šis lēmums nepakļaujas VARAM uzraudzībai atbilstoši tai likumā noteiktajai kompetencei. Pretējā gadījumā pašvaldība draud pārvērsties par vienu no ministrijas iestādēm, pilnībā zaudējot savu autonomitāti valsts pārvaldē.
 

Lai risinātu strīdīgos jautājumus par domes komiteju veidošanas procesu, tai skaitā, proporcionalitātes principa ievērošanu komitejās, Ķekavas novada dome vērsīsies Latvijas Pašvaldību savienībā ar lūgumu rosināt Saeimai veikt grozījumus likumā “Par pašvaldībām”, skaidri atrunājot, ko nozīmē un kā tiek aprēķināts “proporcionalitātes princips” domes komitejās, un precizējot, kā deputāts var tikt atbrīvots no darba komitejā.
 

Neskatoties uz to, ka šajā jautājumā joprojām pastāv atšķirīgi viedokļi starp Ķekavas novada domi un VARAM, dome arī turpmāk ministriju redz kā sadarbības partneri, kas atvērta diskusijām, ieklausoties otras puses argumentos, un “iziet” uz nepastarpinātu un tiešu komunikāciju ar domi un pašvaldību.

 

Sabiedrisko attiecību daļa

09.05.2018.

  Drukāt