Ķekavas novads plaši pārstāvēts Dziesmusvētkos

Ķekavas novadu šogad XXVI Vispārējos Dziesmu un XVI Deju svētkos pārstāvēs 630 dalībnieki. Lielais dalībnieku skaits un iegūtās atzinības pirmssvētku skatēs liecina par to, ka Ķekavas novadā ir augsti attīstīta un gadiem kopta amatiermākslas kolektīvu kustība. Novadu pārstāvēs 10 deju kolektīvi, pieci kori, trīs koklētāju ansambļi, divas lietišķās mākslas studijas, divas folkloras kopas, kā arī  divi vokālie ansambļi un mūzikas kapela.

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire visiem Dziesmu un deju svētku dalībniekiem novēl: “Dziesmusvētki ir vairāk nekā vienkārši vērienīgs pasākums, kas vienkopus pulcē tūkstošus cilvēku. Mums tas ir unikāls kultūras mantojums, ko izlolojuši mūsu senči un kas nodots nākamajām paaudzēm, sirdī iemīlot savu zemi, dziesmu, deju un maģiskā spēkā savītos rakstainos dzīparus. Mēs varam būt lepni ar savu lielo pārstāvniecību šajos svētkos. Novēlu jums izjust un saglabāt savās atmiņās šo īpašo brīdi būt vienotiem Latvijas simtgadē.”

Dziesmusvētku vēstnesis Ķekavas novadā ir Doles-Ķekavas ev. lut. draudzes mācītājs un vīru kora “Ķekava” dalībnieks Arnis Eltermanis, kas Dziesmusvētkos nes simbolisku vēstījumu: "Dziesmusvētki ir ļoti patīkami, pacilājoši, neskatoties, ka varbūt citi saka: “Kā tad tā, mācītājs tagad dzied..". Katrā ziņā esot Dziesmusvētku estrādē un, kad notiek šī visas tautas milzīgā lūgšana "Dievs svētī Latviju", varbūt daudzi pat neapzinās, kas tajā brīdī notiek, bet tā tiešām ir lūgšana mūsu Kungam Dievam un no visas tautas un, iespējams, tieši tāpēc, pateicoties šai lūgšanai, mums ir brīva valsts, un mēs kā tauta vēl arvien esam kopā un saliedēti, neskatoties uz visām tām nebūšanām, kurām mums mīlestībā ir jātiek cauri, lai mēs nostiprinātos kā tāda patiesa, mīloša un pārējiem priekšzīmi rādoša nācija."

Dalība šajos Dziesmu un deju svētkos īpaši nozīmīga ir tautas deju ansamblim (TAD) “Zīle”, jo šogad paralēli svētkiem un Latvijas simtgadei, “Zīle” svin arī 50 gadu jubileju. Kolektīva vadītāja Vita Timermane norāda: “Gan mūsu, gan Latvijas lielajiem svētkiem esam nopietni gatavojušies. Latvijas simtgades Dziesmu un deju svētkos “Zīle” dejos Daugavas stadionā deju lieluzvedumā “Māras zeme”, deju koncertā “Vēl simts gadu dejai”, “Arēnā Rīga”, kā arī noslēguma koncertā „Zvaigžņu ceļā” Mežaparkā. Esam patīkami satraukti, jo paralēli Dziesmusvētkiem gatavojamies mūsu 50. dzimšanas dienai. Par godu jubilejai top grāmata, kurā caur “Zīles” 50 gadu prizmu paskatīsimies, kā ir mainījušās deju horeogrāfijas, tautas tērpi un arī pati “Zīle”. Grāmata būs “Zīles” dāvana Latvijai simtgades jubilejā”. Kā novēlējumu dejotājiem šajā nozīmīgajā un intensīvajā laika periodā V.Timermane novēl: “Lai “Zīlei” šajā gadā izdodas nepagurt un neizdegt straujajā dzīves ritmā, lai izdodas saglabāt dzirksteli acīs un spēku kājās! Mums viss izdosies!

 


Lietišķās mākslas studija “Ķekava” piedalīsies lietišķās mākslas izstādē "Radītprieks". Pēc studijas vadītājas Lienes Ratnikas teiktā, uz izstādi plānots vest ap 30 dažādiem rokdarbiem, piemēram, lakatus, segas, jostas un Ķekavas novada brunču auduma paraugus. Visi darbi gatavoti aušanas tehnikā, to autores ir astoņas mākslas studijas dalībnieces. Lietišķās mākslas studija “Ķekava” pasākumos un izstādēs, kas notiek Dziesmu un deju svētku ietvaros piedalās jau no 1990. gada. “Raksti, zīmējumi un simboli ietverti ne tikai deju horeogrāfijās, bet arī mūsu tautas tērpos un latviešu svētku drānās, kas ir liela vērtība Latvijas tauta kopumā, tādēļ mums ar to jālepojas un jāveicina jaunu meistaru interesi apgūt šo lietišķās mākslas jomu,” atzīst L.Ratnika.

 

Savukārt Ķekavas folkloras draugu kopas „Brička” dalībniece Dzintra Ločmele stāsta, ka kopa Dziesmu un deju svētkos piedalīsies pirmo reizi, tādēļ prieks ir jo īpaši liels. “Brička” piedalīsies Folkloras dienā „Taisat, tautas, augstas duris!”, kas 7.jūlijā norisināsies Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Visas “Brička” dalībnieces ļoti lepojas, ka muzicēšanā izmanto Nacionālajā Nemateriālā kultūras mantojuma sarakstā iekļautos unikālos mūzikas instrumentus- Latgales mazo bundziņu “bubyna” un Ieviņa tipa ermoņiku.

 


Baložu pilsētas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīva “Baloži” vadītājs Mārtiņš Ezeriņš lepojas, ka deju repertuāra pārbaudes skatēs iegūta aukstākā kvalitātes pakāpe, ko saņēma tikai 170 no 750 kolektīviem. Šī būs trešā reize, kad deju kolektīvs “Baloži” piedalās Dziesmusvētkos, bet pirmo reizi tas būs M.Ezeriņa vadībā. Kā stāsta kolektīva vadītājs, pagājušajā gadā, uzsākot gatavošanos Dziesmusvētkiem, tika svinēta arī deju kopas 10 gadu jubileja, kas bija kā atkalredzēšanās svētki visiem esošajiem un bijušajiem dejotājiem. Savukārt par gaidāmajiem svētkiem, M.Ezeriņs akcentē augsto atbildības sajūtu, ko izjūt viss kolektīvs: “Gājienā iesim kā pirmie, uzreiz aiz Ķekavas novada domes vadības. Nesīsim arī Latvijas karogu, jo piedalāmies ar pārliecību, ka svētki simbolizē arī mūsu tautas pašapziņu, kultūras saglabāšanas nozīmību un mūs kopīgo patriotismu.”

 

Ķekavas novadu Dziesmu svētkos pirmo reizi pārstāvēs arī Katlakalna Tautas nama sieviešu koris ar skanīgo nosaukumu “Magone”. Kora vadītāja Baiba Āboliņa- Smirnova lepojas, ka kora dalībnieču kleitas šūtas pēc dziedātāju pašu iniciatīvas, sadarbojoties ar apģērbu dizaineriem. Dziesmu svētku laikā kleitas tiks papildinātas ar etnogrāfiskiem aksesuāriem- rotām, lakatiem un jostām. Sieviešu koris “Magone” piedalīsies noslēguma koncertā “Zvaigžņu ceļā”, sadziedāšanās naktī, kā arī svētku gājienā, kurā plīvos “Magone” jaunā dizaina karogs.

 

Ķekavas novadu XXVI Vispārējos Dziesmu un XVI Deju svētkos pārstāvēs Baložu pilsētas kultūras nama koklētāju ansamblis “Sakta”, Ķekavas kultūras nama koklētāju ansamblis “Ekosēze”, Ķekavas Mūzikas skolas koklētāju ansamblis, Ķekavas kultūras nama vokālais ansamblis “Jūti”, Ķekavas kultūras nama Tautas lietišķās mākslas studija “Ķekava” un Lietišķās mākslas pulciņš “Labieši”, Ķekavas kultūras nama tautas mūzikas kapela “Klabatas, folkloras draugu kopa “Brička”, Katlakalna Tautas nama folkloras kopa “Rāmupe”.

Ar skaistām dejām priecēs Ķekavas vidusskolas tautas deju kolektīvs “Ķekaviņa” (divi sastāvi), Ķekavas kultūras nama bērnu deju kolektīvs “Daina”, Baložu vidusskolas jauniešu deju kolektīvs “Trejdeviņi”, Katlakalna Tautas nama jauniešu deju kolektīvs “Katlakalns”, Ķekavas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Zīle”, Baložu pilsētas kultūras nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Baloži”, Katlakalna Tautas nama vidējās paaudzes deju kolektīvs “Savieši”, Ķekavas kultūras nama senioru deju kolektīvs “Sidrabaine”, un Ķekavas kultūras nama Tautas deju ansamblis “Zīle”.

Skanīgas dziesmas varēsim dziedāt kopā ar Ķekavas kultūras nama jaukto kori “Mozaīka”, vīru kori “Ķekava” un sieviešu kori “Daugaviete”. Tāpat Dziesmusvētkos piedalīsies Katlakalna Tautas nama sieviešu koris “Magone” un Baložu pilsētas kultūras nama jauktais koris “Zemdega”.

Īpašā bērnu vokālo ansambļu muzikālajā uzvedumā "Vilkam tāda dvēselīt" piedalīsies Ķekavas vidusskolas vokālais ansmablis "Rasa".  Koncerti 6. un 7.jūlijā norisināsies Dailes teātrī.

Aicinām ikvienu novadnieku apmeklēt svētku koncertus un pasākumus, kā arī izbaudīt svētku atmosfēru un sveikt Ķekavas novada kolektīvus krāšņajā svētku gājienā, kas 1. jūlijā no 14.00 sāksies pie Brīvības pieminekļa un turpināsies pa Brīvības ielu. Detalizētāk ar Dziesmu un deju svētku programmu var iepazīties mājas lapā www.dziesmusvetki.lv

 

Sabiedrisko attiecību daļa

18.06.2018.

  Drukāt