Ķekavas novada dome lūgs izvērtēt VARAM parlamentārā sekretāra neētisko rīcību un aicina viņu publiski atvainoties

Ķekavas novada dome šodien, 13. jūlijā, nolēma lūgt vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Kasparam Gerhardam izvērtēt parlamentārā sekretāra Jāņa Eglīša rīcību Ētikas komisijā un nodrošināt viņa publisku atvainošanos par paustajiem pašvaldību aizskarošajiem izteikumiem plašsaziņas līdzekļos.
 

Dome uzskata, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs J. Eglītis, publiski paužot Ķekavas novada pašvaldībai aizskarošu informāciju, izsakot nepārbaudītus un juridiski strīdīgus apgalvojumus un nepamatoti pārmetot pašvaldībai demokrātijas pamatprincipu pārkāpšanu un likuma ignorēšanu, ir pārkāpis normatīvo aktu prasības un būtiski kaitējis Ķekavas novada pašvaldības un tās amatpersonu tēlam sabiedrībā, graujot pašvaldības prestižu un sabiedrības uzticēšanos pašvaldības darbībai kopumā.
 

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire norāda, ka šādi apgalvojumi, kas izteikti, objektīvi nenoskaidrojot pašvaldības viedokli un lietas patiesos apstākļus, diskreditē pašvaldību, tādēļ nevar palikt bez ievērības un pienācīgas atbildes.
 

“Arī ministrijas pārraudzību pār pašvaldības darbu ierobežo likums, un tāpēc ikvienai valsts amatpersonai ir rūpīgi jāattiecas pret savu pienākumu veikšanu. Objektivitāte, taisnīgums un godīga faktu interpretācija ir tie pamatprincipi, kas ļauj sekmēt labu un pārdomātu valsts pārvaldes funkciju izpildi. Ministrijas amatpersonām ir jāatturas no prettiesiskas iejaukšanās pašvaldības darbībā, tostarp ar nepārdomātiem, aizskarošiem un pārsteidzīgiem publiskiem apgalvojumiem,” uzsver V. Baire.
 

Iepriekš publiski izskanējusi informācija par VARAM šī gada 11. aprīļa vēstuli Ķekavas novada pašvaldībai, kurā lūgts atcelt domes lēmumu par izmaiņām domes pastāvīgās komitejas sastāvā. Pašvaldība, atbildot ministrijai, cita starpā paskaidroja, ka minētais lēmums saskaņā ar likumu “Par pašvaldībām” nav pakļauts ministrijas kontrolei, jo pieņemts politiskās gribas, deputātu iekšējās pārliecības un uzticības apsvērumu ietekmē. Atsaucoties uz tiesu praksi un Eiropas vietējo pašvaldību hartu, pašvaldība uzsvēra, ka ministrija nevar vērtēt pašvaldības pieņemtos politiskos lēmumus.
 

Ķekavas novada domes rīcības tiesiskumu pastarpināti apliecina arī šī gada 29. jūnijā  Satversmes tiesas spriedums lietā par vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra rīkojumu attiecībā uz Salaspils novada domes lēmumu par pastāvīgo komiteju izveidošanu. Satvermes tiesa noteikusi, ka VARAM pārraudzību pār pašvaldības darbu ierobežo likums un tai nav tiesību apturēt tādus pašvaldības pieņemtos lēmumus, kas nav atzīstami par normatīvajiem aktiem, tajā skaitā politiskus lēmumus.
 

Ķekavas novada domes ieskatā šāds Satversmes tiesas lēmums vienlīdz nozīmē arī ministrijas un to amatpersonu atturēšanos no prettiesiskas iejaukšanās pašvaldības darbībā, tostarp ar nepārdomātiem, aizskarošiem un pārsteidzīgiem publiskiem apgalvojumiem.
 

Dome cer, ka parlamentārais sekretārs neapgrūtinās sevi un ministrijas administrāciju ar šīs diskusijas turpināšanu, bet gan rīkosies paškritiski un atbildīgi, atzīstot pieļauto kļūdu.
 

V. Baire vienlaicīgi norāda, ka Ķekavas novada pašvaldība un dome vienmēr ir respektējusi VARAM nostāju un rūpīgi pildījusi tās likumīgos norādījumus. Lai gan viedokļu atšķirības mēdz pastāvēt, tas tomēr neattaisno VARAM parlamentārā sekretāra publiskos apgalvojumus, kuros – pašvaldībai kopumā un viņai personīgi – tiek pārmesta demokrātijas pamatprincipu pārkāpšana un likuma ignorēšana.


Sabiedrisko attiecību daļa

13.07.2018.

  Drukāt