Mežos ugunsbīstamība - aicina iedzīvotājus ievērot ugunsdrošības prasības

Kā ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, mežos joprojām ir augsta ugunsbīstamība, tādēļ Ķekavas novada pašvaldība aicina iedzīvotājus ievērot ugunsdrošības prasības, lai mazinātu meža ugunsgrēku izcelšanās iespējas.

Iedzīvotājiem, uzturoties mežos un purvos, ir aizliegts: nomest degošus sērkociņus, izsmēķus vai citus gruzdošus priekšmetus, kurināt ugunskurus, dedzināt atkritumus, braukt pa mežu un purvu ārpus ceļiem ar mehāniskiem transportlīdzekļiem un veikt jebkuru citu darbību, kas var izraisīt ugunsgrēku. Par šo noteikumu neievērošanu var piemērot administratīvo, civiltiesisko un arī kriminālatbildību, brīdina Valsts meža dienests.


Tāpat pašvaldība aicina iedzīvotājus, pamanot kādas pazīmes, kas varētu liecināt par ugunsgrēku, nekavējoties informēt atbildīgos dienestus. Konstatējot dūmus, atklātu liesmu vai jau izcēlušos ugunsgrēku, nekavējoties jāinformē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) pa tālruni 112.


Savukārt, sajūtot novada teritorijā dūmu smaku, tās rašanās cēloni var noskaidrot pie Reģionālās pašvaldības policijas darbiniekiem, kuriem ir pieejama operatīvā informācija un viņi var izbraukt apsekot minēto vietu. Reģionālās pašvaldības policijas diennakts tālrunis 67937102.


Ļoti lielu lomu spēlē laikapstākļi un mainīgais vējš, kas nepūš vienmērīgi, bet maina savu virzienu. Šādā veidā vējš var atpūst dūmu smaku pat no tālākām teritorijām vairāku desmitu kilometru attālumā.


VUGD atgādina, ka mežu ugunsgrēki ir ļoti neprognozējami un bīstami, tādēļ atgādinām iedzīvotājiem netuvoties ugunsgrēka vietai un arī neplānot pastaigas vai, piemēram, ogošanu un sēņošanu apkārtējos mežos, kur jūtams piedūmojums, kā arī gadījumā, ja tas jūtams māju apkārtnē, aizvērt logus un durvis.


Aicinām iedzīvotājus iepazīties arī ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta sagatavoto informatīvo materiālu iedzīvotājiem par rīcību meža ugunsgrēku radīto dūmu ietekmes gadījumā. Savukārt informāciju par meža ugunsapsardzību aicinām skatīt Valsts meža dienesta sagatavatojā bukletā.

 

 

Sabiedrisko attiecību daļa

 

24.07.2018. 

  Drukāt