Novada aukļu dienesta pakalpojumu prezentē starptautiskā forumā Rīgā

Starptautisko forumu ''Laiks bērniem! Ceļā uz ģimenei draudzīgāko sabiedrību'', kas 9. un 10. augustā norisinājās Rīgā, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, apmeklēja Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji, lai dalītos pieredzē par aukļu dienesta pakalpojuma izveidi pašvaldībā un piedalītos vairākās darba grupās.
 

Forumā Ķekavas novada pašvaldību pārstāvēja Izglītības daļas speciālistes Vera Kļaviņa un Vita Andžejevska, Ķekavas novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Sarma Trumpekoja. Kopā ar pašvaldības speciālistiem forumu apmeklēja BPC “Draugu namiņš” vadītāja Madara Matīsa un pedagoģe Elīna Arāja.
 

Ar Latvijas Republikas Ministru prezidenta Māra Kučinska un 12. Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces uzrunu tika atklāts forums, kurā tikās pārstāvji no vairāk nekā 10 valstīm, lai dalītos pieredzē par ģimenei draudzīgākas politikas veidošanu, tādējādi sekmējot ģimenes atbalsta politikas attīstību Eiropā un Latvijā. 
 

Forumā piedalījās un prezentācijas par Latvijas un citu valstu demogrāfiskiem jautājumiem, atbalstu ģimenēm ar bērniem demonstrēja vairāki pieredzējuši speciālisti. Demogrāfiskās krīzes kontekstā par situāciju Eiropas Savienībā, Baltijas valstīs un ES mazo valstu nākotnes demogrāfisko perspektīvu stāstīja un prezentāciju rādīja Ilmārs Mežs, ANO Starptautiskās migrācijas organizācijas Latvijas biroja vadītājs, demogrāfs. Savukārt par iespējām demogrāfiskās situācijas uzlabošanā un ES ilgtermiņa budžeta prioritātēm pēc 2020. gada uzstājās Zdzislavs Krasnodebskis (Zdzislaw Krasnodebski), Eiropas Parlamenta viceprezidents un Laszlo Marki (László Márki), Eiropas Lielo ģimeņu konfederācijas goda prezidents.
 

Nozares ministriju diskusijās piedalījās: Kaspars Gerhards, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs, Ungārijas Ģimenes un jaunatnes lietu valsts ministre, Polijas Valsts sekretāra vietniece, Slovēnijas Darba, ģimenes, sociālo lietu un vienlīdzīgu iespēju ministrijas ģenerāldirektors, Čehijas Republikas Darba un sociālo lietu ministrijas vecākā eksperte, Somijas Veselības un sociālo lietu ministrijas padomniece, Igaunijas Sociālo lietu ministrijas Bērnu un ģimeņu ģimenes politikas vadītāja, Norvēģijas Bērnu un vienlīdzības ministrijas ģenerāldirektora vietniece, Zviedrijas Veselības un sociālo lietu ministrijas ģenerāldirektors, kā arī Lietuvas Sociālās drošības un darba ministrijas padomniece.
 

Foruma otrajā dienā dalībnieki no Latvijas un viesi no citām valstīm piedalījās vairākās darba grupās:

  • “Vecāku līdzdalības līdzsvars un bērnu pieskatīšanas pakalpojumi”;
  • “Ģimenei draudzīgi darba apstākļi”;
  • “Ceļā uz vēlamo bērnu pieskatīšanas modeli Latvijā”.


Prezentācijā par Pašvaldības atbalstu ģimenēm ar bērniem, izveidojot aukļu dienestu, tika parādīts Ķekavas novada pašvaldības piemērs. Šo pieredzi starptautiskai auditorijai prezentēja izglītības daļas galvenā speciāliste Vera Kļaviņa un BPC “Draugu namiņš” vadītāja Madara Matīsa. Mūsu pašvaldības pārstāvju stāstījums klātesošiem izraisīja lielu interesi un atspoguļoja auklīšu/pedagogu rūpes par novada bērniem.


Piedalīšanās šajā starptautiskajā forumā sniedza daudz jaunas informācijas par citu valstu atbalstu sistēmu ģimenēm ar bērniem, par ģimenēm draudzīgām pašvaldībām, par finansiālo atbalstu un abu vecāku iesaistīšanos bērnu audzināšanā un aprūpē.
 

Plašāk par forumu mājaslapā www.laiksberniem.lv/.

 

Bāriņtiesas priekšsēdētāja Sarma Trumpekoja

16.08.2018.

Foto: laiksberniem.lv

 

  Drukāt