“Kurp ES” mobilais treileris apceļo Ķekavas novadu

“Čau, Santiņ!” ar roku māj kārtējais skolēns, kurš Eurodesk treilerim tuvojas no Ķekavas vidusskolas puses. “Kas šodien te notiek? Kas ir tur iekšā,” puisis interesējas, un Santa viņu aicina kampaņas “Time to move” treilerī, lai pagatavotu tēju un sāktu savu stāstu par jauniešu iespējām Eiropā.
 

Santa Auziņa-Stucere ir Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centra (JIC) jaunatnes lietu speciāliste, kura pēdējos piecus gadus savu ikdienu aizvada kopā ar novada jauniešiem. Sākot no 2018. gada Ķekavas JIC ir arī Eiropas informācijas tīkla Eurodesk Latvijas reģionālais koordinators, kura uzdevums tuvējās apkārtnes jauniešiem sniegt informāciju par plašajām mobilitātes iespējām Eiropā un iesaistīt viņus Eiropas Savienības programmās.
 

“Vai esat dzirdējuši kaut ko par Erasmus +?” Santa jautā 12. klases skolēniem, kuriem šobrīd ir brīvstunda un kuri labprāt ne tikai noklausās viņas stāstījumu, bet arī aktīvi iesaistās diskusijās. Izrādās, ka jaunieši par bezmaksas mācību mobilitātēm Eiropā dzird pirmo reizi un patīkami pārsteigti par iespēju realizēt Jauniešu apmaiņu un doties Brīvprātīgajā darbā, kur ES apmaksā gan uzturēšanās, gan aktivitāšu izmaksas.

Mobilais info punkts jeb ceļojošais treileris “Kurp ES?” kampaņas “Time to move” ietvaros no 15. līdz 21. oktobrim septiņas dienas apceļoja Ķekavas novadu, katru dienu viesojoties kādā no novada pagastiem vai ciematiem, stāstot jauniešiem par simtiem iespēju Eiropā, konsultējot par Jauniešu apmaiņas projektiem, Brīvprātīgā darba iespējām Eiropā, Eiropas Solidaritātes korpusu, iniciatīvu “DiscoverEU”, JSPA mācību iespējām, vietējā līmeņa iniciatīvām un JIC aktualitātēm. Jauniešiem vecumā no 13 līdz 30 gadiem Baložos, Valdlaučos, Katlakalnā, Ķekavā, Daugmalē, Dzērumos un Mellupos bija iespēja izspēlēt arī JIC pašu radītās galda un kāršu spēles.
 

Santa sarakstā pieraksta tos jauniešus, kuri labprāt iesaistītos un strādātu pie jauna Erasmus + Jauniešu apmaiņas projekta vai Solidaritātes projekta, lai jau tuvākajās nedēļās visus aicinātu uz JIC telpām ģenerēt idejas. Saulainajā rudens dienā, kad mobilais informācijas punkts ir piestājis pie Ķekavas vidusskolas, treilerī paviesojas ap 100 jauniešu. Par pasākumi interesējās arī JIC jaunie žurnālisti, kuri veidoja sižetu izklaides medijam ChaulaTV.
 

“Es uzskatu, ka Eurodesk ir ļoti laba platforma, lai popularizētu jauniešiem savādākus veidus kā mācīties neformālā ceļā. Ir tik daudz brīnišķīgu iespēju iegūt starptautisku pieredzi, bet jaunieši vienkārši nezina par savām iespējām, kas turklāt ir bez maksas. Vislabāk ir mācīties darot pašiem – pašiem radot ideju, pašiem to realizējot un varbūt pašiem kļūdoties. Bet mūsu uzdevums ir būt platformai, kur var saņemt informāciju, padomu, uz kuras var atsperties un doties tālāk,” spriež Santa.
 

Arī mobilais darbs ar jaunatni Ķekavas novadā nav nekas svešs, jo JIC laiku pa laikam dodas uz kādu no novada attālajiem pagastiem vai ciemiem, lai vietējiem jauniešiem piedāvātu alternatīvas brīvā laika pavadīšanas iespējas.
 

Ķekavas JIC šobrīd ir lielu pārmaiņu priekšā, jo jau jūnijā būvnieki sola nodot “Jaunu ideju centra” atslēgu pašvaldībai, kur Ķekavas jauniešiem un iedzīvotāju kopienai pavērsies plašākas iespējas pavisam jaunās telpās. Tur jauniešu intereses veicināšanai par uzņēmējdarbību būs atvērta kopstrādes telpa, kas top Erasmus + Stratēģiskās partnerības projekta ietvaros. Kopā strādāšanas telpā jaunieši varēs saņemt atbalstu savas uzņēmējdarbībās idejas realizēšanai, kā arī citu iniciatīvu īstenošanai, pētniecībai un projektu attīstīšanai.

Kampaņu “Time to move” jau ceturto gadu organizē Eiropas informācijas tīkls Eurodesk, tā ik gadu oktobrī iepazīstina jauniešus ar simtiem iespēju doties uz ārvalstīm un piedalīties starptautiskos projektos, iepazīt Eiropu vai iegūt noderīgu pieredzi nākotnei. Šogad Latvijā kampaņas ietvaros notika 33 pasākumi visā Latvijā.

 

Arita Zvenjiece,

Eurodesk nacionālais koordinators,

Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra

07.11.2018.

 

 

 

  Drukāt