Noslēgusies pirmā sezona Baložu kūdras muzejdzelzceļā

27. oktobrī notika šī gada pēdējās ekskursijas Baložu kūdras muzejdzelzceļā. Tā reizē bija arī pirmā iespēja apmeklētājiem izbraukt ar jaunizbūvētu pasažieru vagonu, kas partnerībā ar Ķekavas novada pašvaldību uzbūvēts Igaunijas-Latvijas pārrobežu projekta “Industriālais mantojums” ietvaros.

Tā kā muzejdzelzceļu atjauno un ekskursijas organizē brīvprātīgie, ekskursijas notika tikai reizi mēnesī – katrā pēdējā mēneša sestdienā. Lai gan apmeklētājiem tas šķiet reti, brīvprātīgajiem tas ir izaicinājums – regulāri ziedot savu brīvo laiku, pārvēršot to par pienākumu būt uz vietas un organizēt ekskursijas. Tāpēc pagaidām iespējas organizēt ekskursijas citos laikos, tajā skaitā darba dienās, ir ierobežotas.
 

Sezona tika uzsākta 19. maijā Muzeju naktī, savukārt pirmā regulārā ekskursija notika 30. jūnijā. Vasaras laikā tika novērota pakāpeniski augoša interese par ekskursijām, ar kulmināciju rudenī – septembra nogalē ekskursijas tika organizētas pat divas dienas (29.-30. septembrī) un tajās tika izmantoti visi četri tobrīd pieejamie pasažieru vagoni. Oktobrī sniedzām iespēju ar kūdras bānīti izbraukt arī Baložu pilsētas un Ķekavas novada izglītības iestāžu audzēkņiem, un visvairāk pozitīvu atsauksmju ieguvām no bērnudārza audzēkņiem, kuri negribēja doties prom, turklāt katrs personīgi vēlējās izmēģināt lokomotīves lielo tauri.
 

Iestājoties drēgnajam rudens laikam, vairs nebija iespējams izmantot divus vaļējos pasažieru vagonus bez jumta, toties tikko bija noslēgusies jaunā pasažieru vagona izgatavošana, tāpēc sezonas noslēguma ekskursijā apmeklētājus vizināja trīs slēgtie pasažieru vagoni.
 

Vagons izbūvēts, balstoties uz vēsturiskajiem attēliem par šaursliežu pasažieru vagoniem 1930-to un 1940-to gadu mijā, un apvieno sevī gan slēgta tipa vagonu ekspluatēšanai pavasara-rudens sezonā, gan arī to ir iespējams pārvērst par vaļējā tipa vagonu, lai ekspluatētu vasaras sezonā bez logu blokiem. Vagonā ir 33 sēdvietas, īpaši izdalīta vieta gidam, kā arī nodalījums, kurā iespējams sēdekļus pārveidot par bērnu ratiņu vai invalīdu ratiņu novietni. Invalīdu iekļuvei vagonā paredzēta papildu uzstādāma rampa, līdz ar to no šī brīža kūdras bānītis Baložos kļūst arī pieejams personām ar ierobežotām pārvietošanās iespējām. Pirmo pasažieri ar kustību traucējumiem vēl gaidām, taču pirmie pasažieri ar bērnu ratiņiem jau tika izvizināti!
 

Pateicamies Ķekavas novada pašvaldībai par atbalstu un iniciatīvu projekta realizācijā un gaidām ciemos 2019. gada sezonā, kas sāksies Muzeju naktī maijā!

 

Dāvis Bušs

Biedrība “Bānīša Draugu klubs”

07.11.2018.

  Drukāt