Ķekavā, pie mājām Gaismas ielā 19, demontēs dzelzsbetona pazemes rezervuāru

Veicot stāvlaukuma, komunikāciju tīklu un elektroapgādes kabeļu pārbūves darbus Ķekavā, iedzīvotāju drošības nolūkos tiks demontēts dzelzsbetona pazemes rezervuārs, kas atrodas Gaismas ielā 19, starp daudzdzīvokļu māju korpusiem Nr. 4, 5 un 6.
 

Ķekavas novada pašvaldības Īpašumu pārvalde informē, ka minētais pazemes rezervuārs ir 10 metrus plats un 3 metrus dziļš,  un šobrīd tad atrodas tehniski sliktā stāvoklī un var apdraudēt iedzīvotāju drošību, tāpēc izvērtējot šo aspektu tika nolemts to demontēt.  
 

Plānojot spert šādu soli, tika izvertēta pazemes būves demontāžas un komunikāciju izbūves potenciālā ietekme uz vidi un kokiem šajā vietā, proti, Gaismas iela 19, starp korpusiem Nr. 4., 5. un 6, pieaicinot nozares ekspertus – arboristus jeb kokkopjus un lūdzot sniegt viņiem savu profesionālo viedokli. 
 

Kā atzinumā norādījis kokkopis-arborists Mārtiņš Žeimots, tad, veicot situācijas izpēti, tika konstatēts, ka objektā atrodas parastais ozols (Quercus robur) ar stumbra diametru 40 cm, kas aug tieši virs demontēšanai paredzētā dzelzsbetona rezervuāra. Ozolam ir konstatēti sakņu kamola sistēmas mehāniskie  bojājumi, jo tam ir saplēstas saknes, kas diametrā ir lielākas par 10 cm.
 

Arborists atzīst, ka, veicot rezervuāra demontēšanu bez koka nozāģēšanas, koka sakņu sistēma tiks vēl vairāk bojāta un tiks bojāts koka vainags, kas var novest pie koka daļas nokalšanas un vēlāk pie koka pilnīgas nokalšanas. Tāpat arī gruntsūdeņu maiņa veicinās koka bojāeju. Šajā gadījumā koks var kļūt nestabils un radīt apdraudējumu cilvēkiem. Diemžēl pēc darbu pabeigšanas šim kokam nebūs potenciālas izaugsmes iespējas, tāpēc tas ir jānozāģē.
 

Balstoties uz šo profesionālā arborista atzinumu, koku plānots nozāģēt šonedēļ, novembra beigās. Pēc visu būvdarbu pabeigšanas šī teritorija tiks labiekārtota un iestādīti jauni apstādījumi, kā arī koki. Aicinām arī iedzīvotājus ieteikt savas idejas šīs teritorijas apzaļumošanai, vēršoties personīgi pašvaldībā pie Īpašumu pārvaldes vai rakstot e-pasta vēstuli uz novads@kekava.lv.
 

Atgādinām, ka oktobrī  uzsākusies auto stāvlaukuma pārbūves darbi Ķekavā, Gaismas ielā 19, kuru ietvaros paredzēts pārbūvēt ietves, brauktuves, siltumtrasi, pazemes komunikāciju tīklus un elektroapgādes kabeļus, kā arī izbūvēt lietus ūdens kanalizāciju un ielu apgaismojumu. Tāpat būvdarbu zonās plānots atjaunot esošo ceļu segumu.


Topogrāfija pieejama šeit.

 

Administratīvā pārvalde

28.11.2018.

 

  Drukāt