Eiropas Parlamenta vēlēšanas 25.maijā

Latvijas novadu un pilsētu iedzīvotājiem šogad 25.maijā būs iespēja izlemt Eiropas nākotni, piedaloties Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanās. 


Latvija šajās vēlēšanās ir viens vēlēšanu apgabals, un EP no Latvijas būs jāievēl astoņi deputāti.Tiesības piedalīties EP vēlēšanās ir Latvijas pilsoņiem un citu ES dalībvalstu pilsoņiem, kuri uzturas mūsu valstī, ir reģistrēti Latvijas Iedzīvotāju reģistrā un Latvijas vēlētāju reģistrā. Lai piedalītos vēlēšanās, vēlētājam vēlēšanu dienā jābūt vismaz 18 gadus vecam.


 

 

Balsošanas iespējas


EP vēlēšanu likumā ir paredzētas vairākas iespējas, kā vēlētāji var piedalīties EP vēlēšanās. Šīs iespējas ir:

  • balsot savā vēlēšanu iecirknī vēlēšanu dienā no pulksten 7.00 līdz 20.00;
  • balsot iepriekš 22., 23. un 24.maijā, kad iecirkņi strādās dažas stundas dienā;
  • balsot savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nav iespējams nobalsot iecirknī, vēlētājs ir slimnieku aprūpētājs vai atrodas apcietinājumā ieslodzījuma vietā vai īslaicīgās aizturēšanas vietā;
  • balsot ārvalstīs pa pastu vai vēlēšanu iecirknī ārvalstīs.


Vēlētāju uzskaitei EP vēlēšanās lieto iepriekš izveidotus vēlētāju sarakstus. Katrs vēlētājs ir reģistrēts noteiktā iecirknī, kurā jābalso vēlēšanu dienā. Sākotnēji vēlētāji tiek iekļauti reģistrētajai dzīvesvietai atbilstošajā iecirknī, bet no 2019. gada 16. marta līdz 7. maijam (18. dienai pirms vēlēšanām) iecirkni var mainīt.  Reģistrēties balsošanai citā iecirknī būs iespējams divos veidos:

 

  1. tiešsaistē – izmantojot iecirkņa maiņas e-pakalpojumu;
  2. klātienē – piesakot iecirkņa maiņu jebkurā pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē.


Iecirkņu vēlētāju sarakstus sadarbībā ar pašvaldībām izveido Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde.
Sākotnēji vēlētāji tiek iekļauti tā iecirkņa vēlētāju sarakstā, kas atbilst vēlētāja reģistrētajai dzīvesvietai Latvijā. 


Noskaidrot, kurā iecirknī vēlētājs reģistrēts 2019. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanās, iespējams:

  • paziņojumā, ko vēlētājiem pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas adresi Latvijā izsūta Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (marta beigās);
  • no 2019. gada 16. marta internetā, izmantojot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes e-pakalpojumu E-pakalpojums "Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana"
  • zvanot uz  Centrālās vēlēšanu komisijas uzziņu tālruni 67049999. 


Gadījumā, ja uz deklarēto dzīves vietu nav saņemts paziņojums par vēlēšanu iecirkni, iedzīvotāji aicināti savu iecirkni noskaidrot elektroniski vai zvanot uz Centrālās vēlēšanas komisijas uzziņu tālruni.

Biežāk uzdotie jautājumi un atbildes.
 

https://www.cvk.lv/lv/velesanas/eiropas-parlamenta-velesanas/eiropas-parlamenta-velesanas-2019
11.04.2019.

 




 

 

 

 

  Drukāt