Pateicoties Ķekavas novada bāriņtiesas neatlaidībai, par vardarbību pret zīdaini pie kriminālatbildības tiek saukts bērna tēvs

Līdz notiesājošam spriedumam beidzot ir nonākusi krimināllieta par smagu miesas bojājumu nodarīšanu trīs mēnešus vecam zīdainim. 2013. gadā kādā ģimenē Ķekavas novadā tēvs savam trīs mēnešus vecajam dēlam nodarīja smagus miesas bojājumus, kuru rezultātā zīdainim tika konstatēti vairāki galvaskausa lūzumi. Cietušajam bērnam ir noteikta invaliditāte.
 

Neskatoties uz to, ka bērnam nodarītie miesas bojājumi bija ļoti smagi, sākotnēji izmeklēšanas gaitā policija nespēja pierādīt bērna tēva vainu, un kriminālprocess tika izbeigts. Ķekavas novada bāriņtiesa policijas lēmumu par kriminālprocesa izbeigšanu pārsūdzēja, un rezultātā izmeklēšana tika atjaunota. Vēlāk, kad lieta nonāca prokuratūrā, divi prokurori ar saviem lēmumiem arī lietu izbeidza, uzskatot, ka tēva vaina nav pierādīta. Arī šajos abos gadījumos bāriņtiesa prokuroru lēmumus pārsūdzēja, vēršoties pat pie ģenerālprokurora. Tā rezultātā krimināllietas izmeklēšana tika atjaunota.
 

Vienā no pārsūdzēšanas reizēm bāriņtiesai bija nepieciešams izmantot arī zvērināta advokāta juridiskos pakalpojumus, lai sagatavotu pamatotu sūdzību prokuratūrai. Tikai trešais prokurors, kuram tika uzticēta konkrētā krimināllieta, spēja saskatīt un saprast, ka zīdainis pats sev šādus miesas bojājumus nav spējīgs nodarīt, un noveda lietu līdz tiesai.
 

Pēc vairāk nekā pieciem gadiem lieta ir iztiesāta pirmās instances tiesā un ir pasludināts notiesājošs spriedums bērna tēvam – brīvības atņemšana uz četriem gadiem un probācijas uzraudzība trīs gadus.
 

Savukārt bērna māte ir notiesāta ar nosacītu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem, kā arī ar divu gadu probācijas uzraudzību. Prokuratūras ieskatā par cietsirdību pret bērnu ir sodāmi abi vecāki, jo bērnam pēc miesas bojājumu iegūšanas savlaicīgi netika sniegta medicīniskā palīdzība.
 

Lai gan konkrētā krimināllieta beidzot ir atrisināta sekmīgi, tomēr bāriņtiesa var tikai izteikt nožēlu, ka gan šīs krimināllietas, gan dažkārt arī citu krimināllietu, kur cietušo vidū ir bērni, izmeklēšana un iztiesāšana notiek nesamērīgi ilgu laiku.

 

Ķekavas novada bāriņtiesa

13.02.2019.

  Drukāt