Pašvaldība: par notikušo dzīvnieku patversmē “Mežavairogi” atbildība jāuzņemas patversmei

Pēc šonedēļ medijos paustās informācijas par dzīvnieku mirstīgo atlieku nepiemērotu uzglabāšanu dzīvnieku patversmē “Mežavairogi” , arī Ķekavas novada pašvaldība nosoda šādu necienīgu un neētisku  attieksmi pret mirušajiem dzīvniekiem un uzskata, ka par šādu rīcību atbildība jāuzņemas dzīvnieku patversmei.
 

Kā vakar, 13. februārī, ziņo Latvijas Sabiedrisko mediju lsm.lv ziņu redakcija, tad atbildīgā iestāde – Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), kas uzrauga šo darbības nozari (dzīvnieku patversmes un dzīvnieku eitanāzija), jau uzsākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību saistībā ar dzīvnieku līķu neatbilstošu uzglabāšanu patversmē “Mežavairogi”.
 

Reaģējot uz šo publiskajā telpā minēto faktu, arī Reģionālā pašvaldības policija savas kompetences ietvaros jau otrdien, 12. februārī, veica informācijas pārbaudi, kuras gaitā dzīvnieku patversme “Mežavairogi” uzrādīja vairākus līgumus un apliecinājumus par dzīvnieku mirstīgo atlieku utilizācijas pakalpojumu saņemšanu un veikšanu. Līdz ar to tikai kompetenti dienesti kā PVD var izdarīt secinājumus par pārkāpumu esamību attiecībā uz kārtību, kādā dzīvnieku mirstīgās atliekas tiek utilizētas.
 

Vairāku pašvaldību vidū, ar kurām sadarbojas dzīvnieku patversme “Mežavairogi", arī Ķekavas novada pašvaldībai iepirkuma rezultātā  no 2016. gada uz trīs gadiem ir noslēgts līgums ar biedrību “Dzīvnieku patversme “Mežavairogi”” par to, ka pašvaldība uzdod un patversme apņemas veikt Ķekavas novadā bezsaimnieka klaiņojošo dzīvnieku izķeršanu un noķerto dzīvnieku izmitināšanu, uzturēšanu, aprūpi, kaķu kastrāciju un sterilizāciju, ja nepieciešams, arī eitanāziju, utilizāciju, kā arī pēc iespējas ātrāku noķertā klaiņojošā dzīvnieka nogādāšanu uz veterināro klīniku, ja dzīvniekam nepieciešama veterinārmedicīniskā aprūpes sniegšana,  dzīvnieka izmitināšana, uzturēšanas aprūpe, ja nepieciešams, arī eitanāzija un kremācija, kā arī dzīvnieka līķa savākšana, vietas dezinfekcija un utilizācija.  
 

Atbilstoši līgumam dzīvnieku patversme izbrauc uz izsaukumu, ja to ir saskaņojusi Reģionālā pašvaldības policija vai pašvaldības atbildīgais speciālists. Par katru klaiņojošo dzīvnieku izķeršanas gadījumu tiek sastādīts akts un veikta foto fiksācija. Izķertiem dzīvniekiem tiek pārbaudīts veselības stāvoklis, un tie patversmē var uzturēties līdz 14 diennaktīm. Ja šajā laikā netiek atrasts dzīvnieka saimnieks vai adoptētājs, tad dzīvnieks nonāk patversmes īpašumā. Savukārt triju dienu laikā kaķu kolonijās mītošajiem un bezsaimnieku kaķiem, kas  tiek izķerti, tiek novērtēts veselības stāvoklis, veikta kastrācija vai sterilizācija, un viņi tiek nogādāti atpakaļ savā dzīvesvietā.
 

Administratīvā pārvalde

14.02.2019.

 

  Drukāt