Aizvadīts Finanšu ministrijas un LPS vadīts seminārs komercdarbības atbalstam pašvaldībās

14. februārī Ķekavas novada pašvaldība sadarbībā ar Latvijas Pašvaldību savienību un Finanšu ministriju organizēja apmācību semināru “Komercdarbības atbalsta kontroles regulējuma piemērošana ES fondu projektos un pašvaldību finansētos projektos” Ķekavas kultūras namā.
 

Apmācību semināra mērķis bija iepazīstināt pašvaldību pārstāvjus ar normatīvo regulējumu, kas jāievēro, sniedzot atbalstu no publiskiem resursiem saimnieciskās darbības veicējiem, tai skaitā asociācijām, biedrībām, pašvaldību kapitālsabiedrībām un uzņēmumiem. Balstoties uz praktisku piemēru analīzi, pašvaldību pārstāvji guva plašāku izpratni par to, kas ir komercdarbības atbalsts un kuros gadījumos jāpiemēro komercdarbības atbalsta regulējuma nosacījumi gan Eiropas Savienības fondu ieguldījumu projektos, gan pašvaldību attīstības projektu realizācijas, gan investīciju piesaistes gadījumos. Finanšu ministrijas pārstāve Edīte Bērziņa aicināja pašvaldības piemērot iegūtās zināšanas turpmākā attīstības plānošanā, lai nodrošinātu likumīga un ar Eiropas Savienības iekšējo tirgu saderīga valsts atbalsta sniegšanu saimnieciskās darbības veicējiem.
 

Īpaša uzmanība tika veltīta jautājumiem par de minimis atbalsta piemērošanu un nosacījumiem, kā arī vispārējas tautsaimnieciskas nozīmes pakalpojumiem – pakalpojumiem, ko sniedz pašvaldības kapitālsabiedrības un ko tirgus dalībnieki paši, bez pašvaldības finansiāla atbalsta sniegt nespētu.
 

LPS padomniece uzņēmējdarbības jomā Andra Feldmane uzsvēra, ka pašvaldībai, sniedzot atbalstu komersantam un veidojot uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi savā pašvaldībā, pamatā ir vēlme sniegt atbalstu saviem uzņēmumiem un realizēt ilgtermiņa attīstības ieceres, bet var izveidoties situācija, kad pašvaldība nekorekti juridiski atbalstot savu uzņēmēju, pati pārkāpj likuma regulējumu. Pašvaldībām ir nepieciešamas pamata zināšanas, kāpēc piemēro komercdarbības atbalsta kontroli un ko nozīmē jēdziens selektīva ekonomiska priekšrocība vai konkurences kropļojumi ES iekšējā tirgū, neskatoties uz to, ka Latvijas komersanti ir mikro un mazie komersanti.  
 

Notikušā semināra galvenā pievienotā vērtība bija pašvaldību darbinieku darbs grupās ar mērķi praktiski analizēt Latvijas piemērus un konstatēt komercdarbības atbalsta esamību vai neesamību reālās, pašvaldības identificētās dzīves situācijās.


Attīstības un būvniecības pārvalde

18.02.2019.

 

  Drukāt