Noslēdzies projekts un īstenota iecere par kopstrādes telpas izveidi

Ar vairākiem ievērojamiem notikumiem, š.g. martā noslēdzies Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centra (JIC) īstenoteis Erasmus+ stratēģiskās partnerības projekts “Promotion of key competences of youth by coworking concept approach in youth centres”.

 
Šī projekta ietvaros JIC telpās ir izveidota jauniešu kopstrādes (co-working) vieta, par ko Ķekavas novada publiskajā telpā tik ziņots gan pagājušā gada oktobrī, gan š.g. februārī.


Sadarbībā ar projekta partneriem no Latvijas (Sociālās inovācijas centrs), Itālijas (Viaindustriae), Spānijas (Sende) un Igaunijas (Forwardspace) projekta laikā izveidotas vadlīnijas “Jaunatnes kompetenču apguves veicināšana ar kopstrādes koncepcijas pielietošanu jaunatnes centros ”, kuras no 11.03. pieejamas publiskai apskatei visās 5 valodās – Latviešu, Igauņu, Itāļu, Spāņu un Angļu, interneta tiešsaistes platformā šeit: https://ej.uz/Co4Y_all.


2019. gada 11. martā, Ķekavas novada Jaunatnes iniciatīvu centrā notika Seminārs "Kopstrāde jauniešu centrā - iespējas un izaicinājumi", kura laikā vadlīnijas oficiāli ieraudzīja dienas gaismu. Uz pasākumu tika aicināti jaunatnes jomas pārstāvji no pašvaldībām, jauniešu organizācijām un citi interesenti no tuvām un tālām malām, lai dalītos pieredzes dažādībā un iedvesmotu pasākuma apmeklētājus radīt mūsdienīgu un aktuālu vidi jauniešu centrā. Seminārā kopuma piedalījās 30 dalībnieki no visas Latvijas, kā arī viesi no Lietuvas. Kopstrāde ir vārda salikums no vārdiem kopīgs  un strādāšana, tā ir fenomenāls instruments, kas var sniegt daudzpusīgu kompetenču attīstību jauniešiem. Darbojoties kopstrādes vidē jaunieši saņem bezmaksas iespējas izmantot darba vietu, aprīkojumu un biroja tehniku, kas samazina finanšu resursu nepieciešamību un stimulē jauniešu uzņēmējdarbības iespēju nodrošināšanu, vienlaicīgi veicinot socializēšanos un savstarpējas sadarbības iespējas kopstrādes ikdienas apmeklētāju starpā, kas nodrošina platformu jaunu ideju, iespēju un projektu attīstīšanai, kā arī jauniešu mācīšanos caur pašu pieredzi un vienaudžu izglītošanos.


Veidojot gan vadlīniju, gan pasākuma saturu vērā tika ņemts viens no kopstrādes telpas iekārtošanas pamatprincipiem – dažādība. Seminārs tika atklāts ar Ķekavas JIC jaunatnes lietu speciālistes Santas Auziņas – Stuceres ievadvārdiem, iepazīstinot pasākuma apmeklētājus ar pamatojumu šī projekta tēmas aktualitātei un sniedzot nelielu ieskatu projekta laikā izveidoto vadlīniju saturā.


Semināra pirmajā daļā bija pieaicināti vairāki vieslektori: telpu stratēģijas konsultants – Oļegs Ņikitins (arī autors kopstrādes vietai Teikums, Rīga, Latvija) un trīs starptautisko partneru pārstāves – Marie Rosalie Hanni (Forwardspace, Pērnava, Igaunija), Alice Mazarella (Viaindustriae, Folinjo, Itālija), Cristina Rodrigez Gradin (Sende, Lobeira, Spānija), lai dalītos savā pieredzē un sniegtu bagātīgu ieskatu kopstrādes aktualitātēs un iespēju dažādībā.  Pasākumu vadīja radošais un dzirkstošais Kaspars Brūvelis, bagātinot pasākumu ar savu personīgo pieredzi, jo savām radošuma izpausmēm ikdienā ļaujas kopstrādes vietā “Darbavieta”. Pēc pusdienu pārtraukuma dalībnieki turpināja darbu grupās, gūstot pilnīgāku izpratni par jauniešu kopstrādes vietu pētot tās izveidi savas organizācijas kontekstā vai analizējot JIC pieredzi jauniešu kopstrāde vietas izveides procesā. Pasākuma darba grupās  apkopotā informācija iekļauta vadlīniju latviskās versijas pielikumā.


Pēc pasākuma JIC saņēmis vislabākās atsauksmes no dalībniekiem un viesiem par pasākuma organizāciju, kā arī pateicību par iedvesmu un ieskatu dažādībā.


Īsi pirms oficiālā projekta noslēguma, 25. martā visi projekta partneri satikās nelielajā Itālijās pilsētā Foligno, kopstrāde vietā Viaindustriae, lai pārskatītu projekta dokumentāciju, projekta laikā paveikto, iztirzātu veiksmes un neveiksmes, kā arī pārrunātu nākotnes sadarbības iespējas. JIC šajā tikšanās reizē pārstāvēja projekta koordinatore un jaunatnes lietu speciāliste Santa Auziņa – Stucere, kas projekta laikā tika viesojusies visās trīs partneru valstīs, lai ēnotu kopstrādes vietu darbību un aizgūtu labākās idejas no partneru organizācijām, ko izmantot JIC jauniešu kopstrādes telpas attīstīšanā. Arī šī tikšanās bija iespaidiem bagāta un Itālijas partneri bija parūpējušies, lai diena būtu aizraujoša apmeklējot ne vien Viaindustriae telpas, bet arī apciemojot radošo kopstrādes vietu Officine Fratti, kaimiņu pilsētā Perudžā. Officine Fratti izveidota ar pašvaldības atbalstu, lai konkursa kartībā sniegu iespējas 7 vietējiem jaunajiem amatniekiem nodrošinot īpašas telpas darbnīcām pilsētas sirdī, kā arī 4 koplietošanas darba vietas darbam ar datoru. Amatnieku darbnīcas veidotas pēc galerijas principa un pilsētas viesi ir aicināti apmeklēt un iegādāties jauno meistaru darinājumus vai izmantot to pakalpojumus  turpat kopstrādes telpās.


31. martā projekts oficiāli ir noslēdzies un JIC turpina Jauniešu kopstrādes telpas attīstīšanu iestādes budžeta ietvaros. Kopš marta vidus JIC kopstrādes telpā ir pieejams lāzergravēšanas darbagalds, kas pieejams ikvienam Ķekavas novadā dzīvojošam jaunietim bez maksas, tāpat arī 3d printeris un citas iespējas par kurām vairāk iespējams uzzināt apciemojot JIC. 


Projekts " Promotion of key competences of youth by coworking concept approach in youth centres " tiek finansēts ar Eiropas Komisijas “Erasmus+: Jaunatne darbībā”, kuru Latvijā administrē Jaunatnes starptautisko programmu aģentūra, atbalstu. Šī publikācija atspoguļo vienīgi autora uzskatus, un Komisijai nevar uzlikt atbildību par tajā ietvertās informācijas jebkuru iespējamo izlietojumu.

 

Jaunatnes iniciatīvu centrs

08.04.2019.

 

  Drukāt