Tuvāk Lieldienām – olas novadā top krāsainākas

 Lieldienu olu krāsošana ir viena no neatņemamajām Pavasara svētku tradīcijām, tādēļ Ķekavas novadā sociālās aprūpes un dienas centru iemītnieki un apmeklētāji jau aši ķērušies pie krāsaino olu radīšanas. Mellupu sociālajā mājas, Ķekavas sociālās aprūpes centra iemītnieki un dienas centra „Adatiņas” un “Gaismas iela” apmeklētāji saka paldies uzņēmumam AS “Balticovo” par dāvāto 720 lielu olu grozu un Ķekavas novada fondam par sniegto atbalstu.

 
Tāpat svētku gaidās olas ārtelpā   izdaiļoja Baložu vidusskolas un privātās pamatskolas “Gaismas tilts 97” audzēkņi ar pedagogiem. Paldies viņiem par radošumu!
 
 
 Lieldienas ir pavasara saulgrieži, ko svin par godu pavasara un saules atnākšanai, kuros ar rituālām darbībām mēģina palīdzēt zemes atmodai un jau laikus nodrošināt zemes auglību un veicināt tās svētību. Agrāk Lieldienas svinētas trīs, garajā gadā pat visas četras dienas. Ļaudis savu prieku par atnākošo pavasari, gaismas un dzīvības uzvaru pār tumsu un nāvi izteica un apliecināja Lieldienu norisēs. Tāpat kā citi gadskārtu svētki, arī Lieldienas tiek personificētas vai nu par lielu sievu, vai par četrām māsām.
 
 
Savukārt kristiešiem šis ir Kristus krustā sišanas un augšāmcelšanās laiks. Mūsdienās kristīgo Lieldienu tradīcijas ir savijušās ar latviskajām. Latviešu tradīcijās ienākušas tādas kristiešu tradīcijas kā klusā nedēļa pirms Lieldienām, Zaļā ceturtdiena, Lielā piektdiena, kas tiek saukta arī par Lielo Piektu.
 
 
Viena no raksturīgākajām Lieldienu tradīcijām mūsdienās ir olu krāsošana un vārīšana.To, cik sena ir olu krāsošana, pateikt nevar, taču pie senākajām Lieldienu tradīcijām tā nepieder. Visparastākais un visbiežāk sastopamais olu krāsošanas veids bija vārīt tās sīpolu mizās, tad olas ieguva zeltaini brūnganu krāsu. Tautas ticējumos minēti arī citi krāsošanas paņēmieni.
 
 
Administratīvā pārvalde
18.04.2019.
 
 
 
  Drukāt