Ekskluzīva kaviāra un dzeramā ūdens ražotāji īsteno uzņēmējdarbību Katlakalnā

Turpinot iepazīt vietējos novada uzņēmējus, 16.aprīlī Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, izpilddirektore Jolanta Jansone un uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Kristīne Danovska apmeklēja uzņēmumus, kas savu uzņēmējdarbību īsteno Katlakalnā - SIA “Mottra” un SIA “Line Vest”.

SIA "Mottra" kopš 2007.gada ražo vienu no labākajiem kaviāriem pasaulē, ko iecienījuši gan Latvijas labākie restorāni un delikatešu veikali, gan pasaules līmeņa popzvaigznes un pat Apvienoto Arābu Emirātu šeihi. SIA “Mottra” īsteno pilnu kaviāra iegūšanas ciklu, kas ietver zivīm un videi draudzīgu zivju audzēšanas un apstrādes procesu, kaviāra iegūšanu un termisku apstrādi, kā arī gatavās produkcijas sapildīšanu burciņās.

Uzņēmumā tiek audzētas ap 100 tonnām zivis- stores, no kurām lielākās Sibīrijas stores var sasniegt pat 65 kg, savukārt mazākās- sterletes ir ap 16 kg smagas. Uzņēmums var lepoties arī ar īpašām storēm, kas ir albīnas, un to unikālo, balto ikru niansētās garšas dēļ, kaviāra cena var sasniegt ap 50 000 eiro / kg. Audzētavas baseini aprīkoti ar īpašām tehnoloģijā, radot zivīm labvēlīgus apstākļus, turklāt būtiski, ka zivis tiek audzētas bez stereoīdiem, mākslīgajiem hormoniem vai antibiotikām.

Uzņēmuma vadība –Dmitrijs Trachuks un Kaspars Kupris atzīst, ka šobrīd kaviāra tirgus lielā pasaules daļā ir uzskatāms par ļoti sarežģītu, ņemot vērā, ka Ķīnas kaviāra ražotāji tirgu pieblīvējuši ar lētāku un zemākas kvalitātes produkciju. Melnie ikri ir ekskluzīva prece, tādēļ patērētāji nereti izvēlas lētākās alternatīvas, nepievēršot uzmanību produkta kvalitātei, izcelsmei un zivju audzēšanas īpatnībām. Tieši šī iemesla dēļ SIA “Mottra” sadarbojas ar atsevišķiem starptautiskiem klientiem un izplatītājiem, kas novērtē Latvijā ražotās produkcijas unikalitāti un augsto kvalitāti. Kaspars Kupris atzīst, ka 90% no saražotās produkcijas tiek eksportēta, galvenokārt uz Japānu, ASV, Honkongu, kā arī uz atsevišķām Eiropas valstīm- Šveici un Lielbritāniju.

Uzņēmumā šobrīd strādā ap 25 darbiniekiem, nākotnē tiek pieļauta iespēja, ka uzņēmums varētu paplašināties, piedāvājot arī plašākam patērētāju lokam pieejamus produktus, pagaidām SIA “Mottra“ produkciju var iegādāties veicot pasūtījumu internetā, Rīgas Centrāltirgus Zivju paviljonā, kā arī lielveikalos Sky un Stockmann.

Turpat Katlakalnā, kaviāra ražotājiem kaimiņos savu mājvietu uzņēmējdarbības īstenošanai atradis arī uzņēmums SIA “LINK VEST”, kas no 2001.gada nodarbojas ar dzeramā ūdens, kā arī citu atspirdzinošo dzērienu ražošanu. Uzņēmums ražo ap 50 dažādus produktus, no kuriem populārākie ir dzeramais ūdens “Lāsīte” un “Kalnavoti”. Ūdens tiek iegūts no 111 metru dziļa artēziskā dziļurbuma. Uzņēmums sadarbojas ar dažādām veikalu ķēdēm, ražojot ūdeni pēc pieprasījuma ar konkrētā zīmola nosaukumu. Tāpat ūdens tiek eksportēts uz Baltijas valstīm, savukārt kvasu, īpašā 3 litru iepakojumā iecienījuši atsevišķi veikali Vācijā. Uzņēmums nodarbina 35-60 darbiniekus, atkarībā no sezonalitātes, tomēr uzņēmuma vadītāja vietnieks Aleksandrs Karļikovs atzīst, ka darbaspēka problēma nav sveša arī viņiem. Interesanti, ka uzņēmums ražo arī PET pudeles, kurās tiek pildīti dzērieni, savukārt Ķekavas novada Daugmalē, uzņēmums izgatavo dabīgo kūdras maisījumu, kas paredzēts dēstiem.

Ķekavas novada domes vadītāja Viktorija Baire atzīst, ka viesošanās pie novada uzņēmējiem ne tikai sniedz iespējas uzzināt un lepoties ar plašo pakalpojumu un produktu klāstu, kas tiek ražots novadā, bet arī ļauj padziļinātāk iepazīties ar dažādu nozaru specifiku. Ķekavas novada domes izpilddirektore Jolanta Jansone akcentē diskusiju nozīmīgumu starp pašvaldību un uzņēmējiem, kas ļauj vieglāk abpusēji izprast dažādu aktuālo jautājumu risināšanas iespējas.

Iepazīstot novada uzņēmējus, Ķekavas novada pašvaldības pārstāvji turpinās viesoties pie uzņēmējiem, lai uzklausītu viņu pieredze stāstus, izaicinājumus un nākotnes plānus.


 

 

Administratīvā pārvalde

24.04.2019.

  Drukāt