Zirgi un policija – tagad draugi Ķekavas novadā!

Ķekavas novads - aktīvs, augošs un zaļš, tāpēc nav brīnums, ka tieši šeit ir liela zirgu staļļu un jāšanas sporta apmācību vietu koncentrācija. Taču sportā iesaistītie zirgi ir un paliek instinktu vadīti dzīvnieki, tāpēc, lai kā to negribētos, var gadīties, ka zirgs vai zirgi izmūk un nonāk situācijās, kurās tos apdraud satiksme, apkārtējā vide vai cilvēki. Lai mācītos kontrolēt šādus gadījumus, stallī “Dabas zirgi”, Plakanciemā, 28. aprīlī pulcējās Reģionālās policijas darbinieki, kas atbildīgi par sabiedrisko kārtību un drošību Ķekavas novadā.

Semināra "Zirgs krīzes situācijā - drošība, palīdzība, kontrole" laikā policijas darbinieki tika iepazīstināti ar svarīgāko teoriju par zirgu psihi, ķermeņa valodu un mīmiku, kā arī ieteicamajām darbībām tādos gadījumos, kad zirgi atrasti klejojam neiežogotā pļavā, ir izmukuši uz šosejas vai ļaujas panikai pilsētvidē. Pēc teorijas apguves dalībnieki individuāli apguva pamatus tam, kā droši tuvoties zirgam, kā to nomierināt, kā no jebkāda veida striķa uzsiet apaušus un tad zirgu vest – vai kā rīkoties brīžos, kad zirgs negrib tikt vests un pretojas tādā veidā, kas ir bīstams cilvēkam.

Visbeidzot, tika izspēlēta situācija, kurā nobiedēts zirgs ātrā tempā bēga no visiem iesaistītajiem - un drosmīgākajiem bija iespēja zirgu nomierināt un pietuvoties tiktāl, lai uzliktu apaušus un zirgu aizvestu drošībā.

Biedrības “Dabas zirgu biedrība” biedri cer, ka šis seminārs bija tikai pirmais solis ceļā uz citu reģionu dienestu darbinieku izglītošanu darbā ar zirgiem, kas nokļuvuši krīzes situācijā. Lai arī zirgu psihe ir sarežģīta, pietiek vien ar pamata izpratni par viņu ķermeņa valodu un pacietību, lai iesaistītajiem zirgiem un cilvēkiem bīstamu situāciju būtu iespējams pārvērst par kontrolējamiem un relatīvi drošīem apstākļiem, kuros no liekām briesmām tiek pasargāts kā dzīvnieks, tā jebkkurš līdzās esošais cilvēks.
 

 

Biedrība “Dabas zirgu biedrība”

Foto: Jolanta Rotberga

02.05.2019.

  Drukāt