Uzsākta akcija “Ciet sāpes? Jautā farmaceitam!”

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību, kā arī, lai sniegtu būtisku bezmaksas atbalstu, Latvijas aptieka sadarbībā ar Vivendi Galvassāpju centru, Rīgas 1. slimnīcas Sāpju centru, Medicīnisko centru D.A.P. Sāpju klīnika, kā arī Latvijas Sāpju izpētes biedrību, Latvijas Galvassāpju pacientu biedrību, hronisko pacientu atbalsta programmas ietvaros uzsāk projektu “Ciet sāpes? Jautā farmaceitam!".


Projekta ietvaros sarūpēta unikāla bezmaksas “Sāpju mape”, kurā ievietoti dažādi noderīgi materiāli par sāpēm un veidiem, kā ar tām cīnīties. Pašnovērtējuma sāpju tests, D vitamīna aprēķina tabula, migrēnas tests un migrēnas dienasgrāmata, vingrojumi locītavu veselībai, klīniku, speciālistu kontaktinformācija u.c. materiāli.


Projektā iesaistījušies ir Latvijā vadošie sāpju speciālisti – algologi. Saruna ar viņiem – būs viens no soļiem, lai meklētu cēloni, nevis cīnītos ar sekām. Mapē ir arī to organizāciju informācija, kas apvieno pacientus ar līdzīgām saslimšanām, viņu ģimenes locekļus un draugus.
 

Papildu informācija:

Sāpes ir organisma brīdinājums par bojājumu vai draudošu bojājumu.
 

Viens no biežākajiem hronisku sāpju veidiem ir hroniskas muguras lejasdaļas sāpes. Mugurkaulāja slimības ir viens no biežākajiem darba nespējas cēloņiem (13% no kopējā darba nespējas laika) un viens no biežākajiem ārsta apmeklējuma cēloņiem (10% no gadījumu skaita).
 

19% jeb katrs 5. pieaugušais Latvijā cieš no hroniskām sāpēm. Par hroniskām sāpēm liecina slimības process, ilgāks par 3 mēnešiem. Tās galvenokārt ir:

  • muguras sāpes, galvassāpes,
  • neiropātiskas (sāpes nervu bojājumu dēļ) sāpes,
  • muskuļu un locītavu sāpes,
  • viscerālās (atstarotās) sāpes,
  • onkoloģiskas sāpes.

Mapes tiek dalītas šī gada aprīlī un maijā. Mapju skaits ir ierobežots.

 

Zita Jēkabsone

zita.jekabsone@eaptieka.lv

SIA "Latvijas aptieka"

13.05.2019.

 

 

  Drukāt