Ķekavas uzņēmēji plāno attīstīt eksportspēju un konkurēt pasaules tirgos

Turpinot iepazīt vietējos novada uzņēmējus, 22.maijā Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, uzņēmējdarbības atbalsta speciāliste Kristīne Danovska un teritorijas plānotāja Iveta Zālīte viesojās uzņēmumos “AVMM” un “METSATEK”, kas darbojas dažādās jomās, bet līdzīgi raugās uz izaugsmi nākotnē un nepieciešamību iekarot eksporta tirgus pasaulē.

 
Uzņēmums SIA “AVMM” no 2013.gada nodarbojas ar vizuālo komunikāciju un lielformāta druku, klientiem piedāvājot visdažādākos vides reklāmas risinājumus- sākot no lielformāta plakātiem, beidzot ar gaismas objektiem- telpiskiem logo, burtiem un norādēm.


Pateicoties Eiropas fondu finansējumam iegādātas vairākas drukāšanas iekārtas, kas stundas laikā ļauj saražot drukas produkciju līdz 200 m2 apjomā. Kā norāda SIA “AVMM” vadītājs Kristaps Arbačevskis, lai attīstītos un iekarotu arī Eiropas tirgus, uzņēmumam vajadzētu paplašināties, nepieciešamas lielākas telpas- kvalitatīvas un operatīvas produkcijas saražošanai, iekārtu izvietošanai, tāpat nepieciešams paplašināt noliktavu- materiālu un preču uzglabāšanai. Kā viena no lielākajām problēmsituācijām, kas kavē uzņēmuma attīstību ir piemērotas zemes un ēku trūkums Ķekavas novadā. Uzņēmuma vadītāji un īpašnieki- Kristaps Arbačevskis un Edgars Varaņickis uzsver, ka Ķekavas novads ir viņu dzimtā puse, tādēļ nav plānots uzņēmuma darbību pārcelt uz citu novadu. Abi puiši ir uzauguši Ķekavā, tādēļ attīstīt uzņēmējdarbību šeit mudina gan vēlme atbalstīt savu novadu, gan sentimentālas atmiņas par bērnībā pavadīto laiku smilškastē, netālu no līdzšinējās darbavietas, kas nu jau apgroza miljonus un piedalās vērienīgos projektos.


Tāpat kā daudzi citi Latvijas uzņēmēji, arī SIA “AVMM” atzīst, ka ir saskārušies ar darbaspēka trūkumu. Uzņēmums šobrīd nodarbina ap 25 darbiniekiem, kas ir auguši kopā ar uzņēmumu un ir uzskatāmi par savas nozares profesionāļiem.


Uzņēmums var lepoties ar dalību gan lielajā tirdzniecības centra “Akrapole” projektā, gan sadarbību ar lielākajām Latvijas mazumtirdzniecības veikalu ķēdēm un degvielas uzpildes stacijām, tādēļ pieredze un kvalitatīva pakalpojuma nodrošināšana ir uzņēmumam galvenais vadmotīvs, kas iedrošina augt, attīstīties un iekarot jaunus tirgus.


SIA “AVMM” kaimiņos atrodas uzņēmums “METSATEK”, kas nodarbojas ar apaļo kokmateriālu transporta aprīkojuma ražošanu un uzstādīšanu. Uzņēmums sadarbojas ar lielākajiem komerctransporta ražotājiem- Volvo un Scania. SIA “METSATEK” dibināts 2009.gadā, 10 gadu laikā uzņēmums izaudzis līdz starptautiskam uzņēmumam, kas ap 50% no saražotās produkcijas eksportē uz Baltijas valstīm, Baltkrieviju, Lielbritāniju un Krieviju.


Uzņēmumā strādā 30 darbinieku, 2018.gadā tā apgrozījums bija ap 7 miljoniem eiro. Kā norāda uzņēmuma vadītājs Viesturs Spila, šobrīd pienācis brīdis, kad ar esošo organizācijas kapacitāti un pieejamo infrastruktūru ir sasniegts maksimums. Lai attīstītos, nepieciešams apgūt jaunus tirgus, tādēļ jau rudenī SIA “METSATEK” piedalīsies kokmateriālu transporta izstādē Zviedrijā, ar mērķi atrast jaunus sadarbības partnerus un klientus Skandināvijā.


Viesturs Spila lepojas, ka esošie klienti novērtē sniegtā pakalpojuma augsto kvalitāti, kas ir līdzsvarā ar piedāvāto cenu, tāpēc arī Zviedrija izraudzīta kā valsts, kas atbilst uzņēmuma piedāvātā produkta kvalitātes un cenas proporcijai.


Tuvākajā nākotnē uzņēmums cer veikt arī esošo telpu rekonstrukciju, lai spētu palielināt veicamo darbu apjomu un intensitāti.


Kā norāda Ķekavas novada domes priekšsēdētāja Viktorija Baire, šī tikšanās bija kārtējais apliecinājums, kas iezīmēja gan pozitīvās tendences - plaša redzesloka un nākotnes stratēģijas skaidru vīziju, gan pierīgas pašvaldībām raksturīgas problēmas- piemērotas apbūves teritorijas un profesionāla darbaspēka trūkumu.

 

Administratīvā pārvalde
27.05.2019.

  Drukāt