Daugavā, Daugmales teritorijā konstatētas zilaļģes

Ķekavas novada pašvaldības Īpašuma pārvaldes speciālisti informē, ka Daugavā, pie Daugmales pilskalna novērota zilaļģu savairošanās. Pašvaldība aicina iedzīvotājus atturēties no peldēšanas Daugavā, Daugmales teritorijā, pievēršot uzmanību ūdens kvalitātei arī citās atpūtas vietās pie ūdens.
 

Veselības inspekcija norāda, ka zilaļģes ir dabiski iekšzemes un jūras ūdens organismi, bet problēmas var radīt to masveida savairošanās (t.s. ūdens „ziedēšana”), jo daļa arī pie mums sastopamo zilaļģu sugu ir potenciāli toksiskas, kas atmirstot ūdenī var izdalīt toksīnus. Peldētājiem šie toksīni var radīt alerģiskas ādas reakcijas – acu u.c. gļotādu kairinājumu.
 

Parasti zilaļģu savairošanās ir novērojama ilgstoši pastāvot karstam un sausam laikam, bet līdz ko laiks kļūst vēsāks, vējaināks un lietaināks, zilaļģu „ziedēšana” mazinās vai izzūd pavisam.
 

Pirms došanās peldēt, iedzīvotāji aicināti pievērst uzmanību ūdens kvalitātei, primāri izvērtējot tā krāsu, jo zilaļģu ziedēšanas laikā ūdenim novērojama zilzaļa pelēcīgas nokrāsas plēve, kas pārklāj ūdens virsmu.
 

Ar aktuālo informāciju par vietām, kur konstatētas zilaļģes, var iepazīties Veselības inspekcijas mājaslapā.

 

Administratīvā pārvalde

29.07.2019.

  Drukāt