4. “Ieviņa” ermoņiku spēlmaņu saiets Ķekavas novadā

No 19. līdz 21. jūlijam Ķekavas novadā norisinājās 4. “Ieviņa” ermoņiku spēlmaņu saiets, ko organizēja biedrība "Ķekavas muzikanti", bet finansiāli atbalstīja Valsts Kultūrkapitāla fonds un Ķekavas novada pašvaldība. Konsultantu lomā - biedrība "Skaņumāja".

 
Piektdienas vakarā Ķekavas novada Plakanciema "Mežauļos" sabrauca lielākā daļa muzikantu, lai kopīgi vakarētu, spriestu par instrumenta būvi, restaurāciju, savstarpēju saspēlētu un vienlaikus dalītos pieredzē gan par repertuāra izvēli, gan spēles manieri.
 

Bet jau sestdien Doles Tautas namā notika koncerts, kur kopā satikās 11 spēlmaņi (vairāki kopā ar kapelu sastāviem), bet vēl četri, kuri nevarēja ierasties, sūtīja pārējiem video sveicienus. Gan kapelas, gan individuālie muzikanti bija sevišķi piedomājuši par repertuāri izvēli, par vēstījumu, ko vēlējās nodot klausītājiem, tāpēc koncerts noritēja neparasti sirsnīgā gaisotnē, ar aktīvu publikas līdzi jušanu un sadziedāšanos ar muzikantiem. Sveikt ieviņu spēlmaņus svētkos ar saviem priekšnesumiem bija atbraukuši "Skaņumājas muzikanti" no Krapes un "Cītaru kapela" no Limbažiem.
 

Pēc koncerta katram interesentam bija iespēja noklausīties etnomuzikologa Oskara Patjanko lekciju "Ieviņa ermoņikas spēle", ar mērķi informēt par to, kā spēles pamatus iespējams apgūt vai pilnveidot pašmācības ceļā.
 

Savukārt, vakarā spēlmaņi devās atpakaļ uz "Mežauļiem", uz zaļumballi, kur pašu radītas mūzikas pavadījumā tika ēsts, dzerts, dziedāts un dancots. Sevišķu prieku sagādāja tas, ka uz pasākuma ieradās arī tuvējās apkaimes iedzīvotāji, kuri atzina, ka ilgi domājuši, braukt vai ne, bet ir patiesi priecīgi par to, ka bijusi iespēja baudīt ko tik neparastu un krāšņu tepat blakus.
 

Organizatori ir dziļi pateicīgi ikkatram, kurš pievienojās kādai no saieta aktivitātēm, jo te vietā labais teiciens – svētkus mēs radām paši, katrs ar savu klāt būšanu un līdzi darbošanos.
 

Informatīvam ieskatam – “Ieviņa” ermoņikas ir īpaši izceļamas starp Latvijas teritorijā spēlēto ermoņiku tipiem. Šo Vidzemē spēlēto visai arhaiskās konstrukcijas instrumentu būvēja vietējie instrumentu meistari. Ermoņikām ir raksturīga grezna ārējā apdare un tembrāli bagāta skaņa ar zemiem, rūcošiem basiem. “Ieviņa” ermoņiku spēle kā īpaša un aizsargājama kultūras tradīcija ir iekļauta nemateriālā kultūras mantojuma Nacionālajā sarakstā.


Biedrība “Ķekavas muzikanti”

31.07.2019.

Foto: Oskars Patjanko

 

 

  Drukāt