VARAM tiekas ar Ķekavas un Baldones novadu deputātiem par novadu reformu

31. jūlijā Ķekavas kultūras namā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce tikās ar Ķekavas un Baldones novadu deputātiem, lai pārrunātu plānoto administratīvi teritoriālo reformu un atbildētu uz deputātu jautājumiem.


Pēc konsultācijām ar novadu deputātiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) tuvākajā laikā rīkos tikšanās ar iedzīvotājiem, taču šobrīd vēl nav zināms datums, kad šāda tikšanās notiks ar Ķekavas novada iedzīvotājiem. Tāpēc aicinām sekot līdzi informācijai publiskajā telpā un aktīvi izteikt savu viedokli par piedāvāto novadu reformas modeli.
 

Bet jau šobrīd ikviens iedzīvotājs var izteikt savu viedokli un uzdot interesējošos jautājumus,  zvanot uz reformas zvanu centru darba dienās plkst. 9.00-17.00 pa tālr. 68 806 999 vai rakstot uz e-pastu: reforma@varam.gov.lv.  
 

Ministrs klātesošos informēja par reformas ieceri, nepieciešamību, izaicinājumiem, ieguvumiem un tālākajiem soļiem novadu reformas īstenošanā, kā arī atbildēja uz deputātu jautājumiem.  Viņaprāt, reformas rezultātā tiktu uzlabota valsts un pašvaldību ekonomiskā izaugsme un konkurētspēja, pašvaldības spētu kvalitatīvāk nodrošināt sniegtos pakalpojumus, radīta pievilcīgāka vide investīcijām un jaunu darba vietu radīšanai, tādējādi samazinot  iedzīvotāju aizplūšanu no Latvijas. Tāpat viens no reformas mērķiem ir padarīt efektīvāku pašvaldību darbu, samazinot arī pašvaldību administratīvās izmaksas. 
 

Klātesošos uzrunāja arī “Jāņa sētas” eksperts Jānis Turlajs, vairāk akcentējot datus, piemēram, par uzņēmējdarbības attīstības rādītājiem un iedzīvotāju migrāciju Pierīgā u.tml., kas pamato nepieciešamību veikt reformu, izveidojot lielākas un spēcīgākas pašvaldības.
 

Esošais reformas piedāvājums, kas skar Ķekavas novada iedzīvotājus, ir tāds, ka tiek apvienots Ķekavas novads un Baldones novads, kā arī tiek precizētas Ķekavas novada un Olaines novada robežas, kas skartu Plakanciema un Mellupu iedzīvotāju intereses.
 

Attiecībā uz robežu precizēšanu starp abiem novadiem šobrīd pastāv atšķirīgi viedokļi, tādēļ ministrs norādīja, ka tiksies ar šīs apkaimes  iedzīvotājiem, lai uzklausītu viņu domas un iespēju robežās tās ņemt vērā. Gadījumā, ja nebūs vienprātība, ministrija virzīs Saeimā apstiprināšanai savu piedāvāto redzējumu.
 

Tikšanās reizē deputāti jautāja ministram, piemēram, par to, kā administratīvā teritoriālā reforma, izveidojot lielākus novadus,  iedzīvotājiem realitātē uzlabos pakalpojuma pieejamību un kvalitāti, kādas iespējas pašvaldībām būs saņemt aizņēmumus lielajiem attīstības projektiem (ja jau šobrīd, piemēram, Ķekavas novads, kuram ir augsti attīstības, uzņēmējdarbības un dzimstības rādītāji, vēl joprojām gaida atbildi no valsts par aizņēmuma saņemšanu trim izglītības infrastruktūras projektiem), un īstenot starpnovadu projektus,  pēc kādiem principiem tiktu veiktas iemaksas Pašvaldību finansēšanas izlīdzināšanas fondā, vai tiks ņemti vērā iedzīvotāju aptauju rezultāti par piedāvāto reformu, par noteikto iedzīvotāju skaita kritēriju novadu izveidei utt. 
 

Plašāka informācija par Administratīvi teritoriālo reformu pieejama Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas interneta vietnē www.varam.gov.lv.

 

 

Administratīvā pārvalde

01.08.2019.

 

  Drukāt