Katlakalna dejotāji piedalās Dziesmu un Deju svētkos Toronto

Šogad jūlija sākumā bija tas prieks piedalīties Dziesmu un Deju svētkos Toronto, kā arī apskatīt skaisto Kanādu, kas padarīja mūsu braucienu vēl krāšņāku. Tāpēc vēlējāmies padalīties ar mūsu iespaidiem par ceļojumu uz Kanādu, kas dejotājiem likās pats iespaidīgākais. 

Ilze:

Kanāda, Toronto – varbūt tas pats, kas Latvija, tikai lielāka? Lielāka visās tās izpausmēs. Lielāka valsts, lielāka teritorija, lielāka dažādība cilvēkos, lielāka brīvība un visatļautība, līdz ar to arī lielāka nabadzība un netīrība pretstatā lielākai bagātībai, dārdzībai un šikam. Lielāks kontrasts arī vecā un jaunā cīņai par eksistenci – spilgti Toronto ielās redzama divstāvu, trīsstāvu veco māju pilsētas apbūve. Mājām, kas platumā dažreiz ir šaurākas par auto, blakus vai pat sienas turpinājumā “aug” milzīgie debesskrāpji, stikloti, spoži, daudzveidīgi, daudzi nesimetriski, bet acis piesaistoši un vilinoši. Lai cik arī nebūtu dīvaini, visa ceļojuma laikā nevienu brīdi neradās sajūta, ka esi otrā pasaules pusē. Ontario ezers, kura krastos tā lieluma dēļ šķiet, ka stāvi pie jūras. 1000 salas, kuras noteikti iesaku redzēt. Caurspīdīgi un kustīgi tilti, alas, gan augstām akmens sienām un akmens krāvumiem, gan aukstas ar +4 grādiem iekšienē, ko aborigēni izmantoja ledusskapju vietā, smilšu kalni, lielāki un mazāki ūdenskritumi un skaisti skati, tas viss ik pa brīdim atgādināja un šķita tik līdzīgi Latvijai. Lai arī mums, deju svētkiem nepierasti, mazs šķita mēģinājumu skaits, svētki izdevās. Fināls, kas sākumā likās praktiski neizdejojams, koncertā bija un savu svētku kulminācijas noti sasniedza. Bija prieks par to, ka tur esam, ka dejojam, ka esam kopā un svinam. Visa ceļojuma un deju svētku emocionālākais mirklis – koncerta sākums, kad tiešām citā pasaules malā no dažādām vietām latvieši kopā sabraukuši un visi, visi, gan deju koncerta dalībnieki, gan skatītāji, vienojās tautas lūgšanā “Dievs, svētī Latviju”. Tāds spēks, vienotība tajā kopkorī un mazās Latvijas dziesmā, ka trīsas līdz kaulam un asaras acīs bija neizbēgamas.
 

Valdis:

Satraukums, tērpi, čemodāni, rokassomas, Kijeva, nakts, rīts, vilcien-vagons, liela lidmašīna, garš pārlidojums, bardaks, transfervilciens, čemodānu gājiens, Shuter 118, lielas ģimenes, nobīdīta mošanās, karstums, LCBO, Loblaws, karstums, Casa Loma, karstums, CN Tower, autobuss, helikopters, Niagāra, slapjš un izsalcis, mudžeklis sporta zālē, patversmes kolorīts , svētki, kolektīva dušošanās, auto, menonīti, kļavu sīrups, Naksnīgā Toronto, 1000 salas, alas, destilāriji, Hamiltona, Karaliskais botāniskais dārzs, sabiedriskais transports, suvenīri, ugunsdzēsēji, norēķini, milzīgi garš lidojums, čemodāni, mīļās mājas!!!
Bija krāšņi!
 

Andris: 

Kanādas brauciens ļāva ne tikai iepazīt Toronto, ko dēvē par Kanādas Ņujorku, bet arī klātienē apmeklēt pašu Ņujorku. Kā Guna teica “Jāapmeklē tas, kas nav Latvijā”. Kā spilgtākos iespaidus no brauciena varu minēt: pastaiga starp debeskrāpjiem, beisbola spēles līdzi jušana lielajā 55 tūkstošu vietu stadionā, Brodvejas mūzikla sajūtu pilnais apmeklējums.


Plašāk
šeit.

 

Vita Priede

12.08.2019.

  Drukāt