“Clean R” Ķekavas novadā pilnībā pārgājis uz 3 konteineru sistēmu

Vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” 2019. gada rudenī Ķekavas novadā ir noslēdzis pāreju uz 3 konteineru sistēmu. Jaunā, iedzīvotājiem ērtāka konteineru sistēma ir ieviesta visiem “Clean R” klientiem daudzdzīvokļu ēkās, kuri to akceptēja. Ķekavas novadā šobrīd ir izvietoti 25 iepakojuma jeb mix konteineri un 25 stikla konteineri. Šī gada laikā šajos konteineros ir savākti nedaudz vairāk kā 4,5 tūkstoši m3 iepakojuma un gandrīz 700 m3 stikla.


“Pārejot uz 3 konteineru sistēmu redzam, ka šķiroto atkritumu apjoms pieaug. Pirmkārt, jauktā iepakojuma konteiners iedzīvotājiem ir ērtāk un saprotamāk lietojams. Otrkārt, tas paredz arī vietu metāla iepakojumam. Protams, arī konteineru drošība dara savu. Mainot šķiroto materiālu konteinerus, nodrošinām, lai tie būtu slēgti un grūti izmantojami nešķiroto sadzīves atkritumu izmešanai. Līdz ar to, šķiroto atkritumu apjoms aug un samazinās nekvalitatīvā materiāla apjoms,” skaidro Valerijs Stankevičs, “Clean R” izpilddirektors.


Pāreju uz jauno pieeju "Clean R" sāka līdz darbības uzsākšanu Ķekavas novadā, izvietojot jaunos, jauktajam iepakojumam paredzētus konteinerus. Tie nomainīja atsevišķi papīram un plastmasai paredzētos konteinerus. Jauktā iepakojuma konteinerā drīkst izmest trīs veidu šķirotos atkritumus – makulatūru un kartona iepakojumu, PET pudeles, plastmasu un iepakojuma plēves, kā arī metālu (piemēram, konservu kārbas, dzērienu bundžas u.c.).  Jaunās pieejas būtība ir radīt iedzīvotājiem ērtu atkritumu šķirošanu. Sadzīves atkritumi metami vienā konteinerā, stikls otrā, bet pārējais iepakojums trešajā konteinerā. Pirms izmest atkritumus, ikvienam ir svarīgi pārliecināties, kādam materiālam paredzēts konkrētais konteiners, apskatot uzlīmi uz tā. Jaunā pieeja nodrošina arī to, ka konteineri aizņem mazāk vietas un to loģistika ir vienkāršāka un videi draudzīgāka.


Domājot par videi draudzīgiem risinājumiem, Ķekavas novada privātmāju rajonos un apkaimēs, kur koncentrējas piecas un vairāk privātmājas un kur nav pieejami daudzdzīvokļu ēku tuvumā esošie šķirošanas konteineri, iedzīvotāji var pieteikties bezmaksas šķirošanas punkta izveidei. Šādu iespēju kā pilotprojektu privātmāju īpašniekiem nodrošina sadzīves atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums “Clean R” sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldību un šobrīd jau ir izveidoti 17 šādi punkti. Visi punkti, pārbaudes posmā, ir darbojušies kvalitatīvi, tādēļ tiek atstāti kā pastāvīgi šķirošanas punkti privātmāju iedzīvotājiem novados.


Attīstot sadzīves atkritumu šķirošanu un noslēdzot pāreju uz 3 konteineru sistēmu, vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R” sāk gatavoties nākamajam šķirošanas posmam. Līdz 2021. gadam tiks ieviesta bioloģiski noārdāmo atkritumu šķirošanas iespēja, bet līdz 2023. gadam - tekstila.


Vides pakalpojumu uzņēmums "Clean R" ir nozares līderis Latvijā, kurš dibināts pirms 75 gadiem. "Clean R” nodarbina vairāk kā 1300 darbinieku, un tas sniedz plašāko vides pakalpojumu klāstu vairāk kā 50 000 klientiem visā Latvijā. Klientiem tiek piedāvāti 40 pakalpojumi atkritumu apsaimniekošanas, īpašumu uzturēšanas, telpu un ēkām piegulošo teritoriju uzkopšanas un labiekārtošanas jomās, kā arī ceļu un koplietošanas teritoriju tīrīšana.

 

Informācijai:
Kaspars Līcītis
kaspars.licitis@cleanr.lv, 29660003
13.11.2019.

 


 

 

  Drukāt