Ziemas pārgājiens “Purva Kurpe 2020”.

Tūrisma sezona pašlaik, starp rudeni un pavasari, nedaudz pieklususi. Tomēr, par spīti tam,  Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centrs sestdien, 15. februārī,  rīko ziemas pārgājienu “Purva Kurpe 2020”. Purvs – tā ir viena varen interesanta būšana! Par to pārliecinājāmies pagājušajā vasarā, kad  pirmoreiz notika šāds pārgājiens uz Smerdūkli un ieraudzījām ne vien aizraujošus dabasskatus, bet arī uzzinājām daudz ko interesantu par purva veidošanos, kopā ar Ezeru un purva izpētes centra EPICENTRS speciālistiem izpētījām purva augsnes sastāvu, aplūkojām neparastus augus, kas raksturīgi tikai šai videi. Izrādās, ka ir arī tādas speciālas purva kurpes, kas domātas tieši iešanai pa purvu. Toreiz gan tādu mums līdzi nebija, bet  vienmēr taču pastāv iespēja izmēģināt kaut ko jaunu!

 


Kā zināms, Ķekavas novads par purvu trūkumu nevar sūdzēties. Tā, piemēram, Baložu apkārtnē ir  Medema purvs. Bet tur ir arī  Baložu kūdras bānītis jeb muzejdzelzceļš, kura dibinātāji un uzturētāji rūpējas gan par  kūdras ražošanas, gan dzelzceļa vēsturi. To visu saliekot kopā, iznāk jauks pārgājiens ar purva kurpēm un lekcija dabā par purva veidošanos, nozīmi un tajā sastopamajiem augiem. Tas būs īsts ceļojums laikā ar Baložu Kūdras bānīša palīdzību, jo dosimies izbraucienā arī ar to, un beigās vēl būs ekskursija Pinsdrup Latvia kūdras pārstrādes uzņēmumā. Jāņem vērā, ka purvs ir bez laipām, nav labiekārtots. Tomēr pārgājienā dosimies kopā ar Ezeru un purvu izpētes centra EPICENTRS speciālisti Ilzi Ozolu, tāpēc tajā droši  var piedalīties ikviens, arī ģimenes ar bērniem. Piedalīšanās – bez maksas.


Šis pārgājiens sniegs ne tikai informāciju par purvu no zinātniskā skatu punkta, bet papildinās interesentu zināšanas ar purva un kūdras dzelzceļa vēsturi, tajā pašā laikā atspoguļojot purvu izmantošanu arī mūsdienās!


Uz šo ziemas pārgājienu pulcēsimies 15. februārī vai nu pulksten 9.00 pie Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centra, vai pulksten 9.30 pie Baložu Kūdras muzejdzelzceļa. Pārgājiens, brauciens ar bānīti un ekskursija kūdras pārstrādes uzņēmumā iecerēta no pulksten 10 līdz pulksten 16. Tiem, kam nav sava transportlīdzekļa, tiks nodrošināta iespēja nokļūt Baložos ar pašvaldības transportu, tomēr vietu skaits tajā – ierobežots! Pieteikties uz šo aizraujošo ziemas pārgājienu var internetā: ej.uz/PurvaKurpe2020. Plašāka informācija ir pieejama  Ķekavas novada Tūrisma koordinācijas centrā, mājas lapā kekava.travel vai pa tālruni 27017333, kā arī rakstot uz e-pastu: turisms@kekava.lv.

 



 

Tūrisma koordinācijas centrs
27.01.2020.

 

  Drukāt