Ķekavas novadā reorganizē kultūras dzīvi

 

Lai uzlabotu un pilnveidotu Ķekavas novada kultūras dzīves darbu, nodrošinot vienotu kultūras vērtību radīšanas, izplatīšanas un saglabāšanas sistēmu, kā arī centralizētu administratīvo un finanšu struktūru, Ķekavas novada dome 2011. gada 31. martā apstiprināja „Ķekavas novada kultūras stratēģiju 2011.-2016. gadam” un „Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūras restrukturizācijas un strukturālo pārmaiņu rīcības plānu”, kas paredz strukturālas izmaiņas novada kultūras iestāžu administratīvajā aparātā.
 
Pirms diviem gadiem izveidojot Ķekavas novada pašvaldības kultūras aģentūru, par tās galveno uzdevumu kļuva visu novada kultūras institūciju apvienošana vienā pašvaldības iestādē, lai nodrošinātu kvalitatīvu un augstvērtīgu kultūras, izglītojošo un izklaides pasākumu piedāvājumu.
 
Lai izvērtētu Kultūras aģentūras un novada kultūras iestāžu divu gadu darba rezultātus, Ķekavas novada domes komisija trīs mēnešus (no 2010. gada decembrim līdz 2011. gada martam) veica kompleksu Kultūras aģentūras un visu kultūras iestāžu (12 struktūrvienību) vadības darba pārbaudi un izvērtēšanu. Pārbaude neskāra pašdarbības kolektīvus, - šajā jomā novads var lepoties ar augstu māksliniecisko kvalitāti un lieliskiem rezultātiem gan skatēs, gan konkursos.
 
„Ķekavas novada kultūras dzīve visos laikos izcēlusies ar nemainīgi augstu kvalitāti. To var vērtēt gan pozitīvi, gan negatīvi, jo nemainīgums ir tiešs pretstats attīstībai,” uzskata novada domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis. „Tas, kas savulaik bija progresīvs un moderns, šodien kļuvis par vēsturi. Jāmeklē jauni ceļi.”
 
Apkopojot vērtējuma rezultātus, komisija secināja – pretēji iecerētajai vienotajai kultūras dzīves koordinācijas sistēmai, atsevišķu kultūras iestāžu vadītāji joprojām cenšas nepieļaut pārmaiņas un strukturālas izmaiņas, gan klaji nepildot Kultūras aģentūras vadītāja norādījums, gan pasīvi nogaidot un rodot visdažādākos attaisnojumus, gan izmantojot dažādus politiskos un emocionālos ietekmēšanas līdzekļus – rakstot sūdzības un protestus, piesaistot deputātus un iedzīvotājus, izmantojot tenkas un apmelojumus. Līdz ar to novada kultūras iestādes pēc aģentūras izveides nav pilnvērtīgi iekļāvušās kopējā sistēmā, nenotiek produktīva sadarbība, rodas nevajadzīga konkurence. Vairākās struktūrvienībās izveidojies neveselīgs mikroklimats un darbinieku savstarpējās attiecības, telpu, iekārtu un finanšu līdzekļu izmantošana ne vienmēr ir racionāla, trūkst vienotas attīstības stratēģijas.
 
Lai novērstu pārbaudes laikā konstatētos trūkumus un nepilnības aģentūras vadībā – nepietiekamu morālo, politisko un metodisko atbalstu, jaunais kultūras aģentūras restrukturizācijas plāns paredz centralizētu administratīvo un finanšu struktūru, vienotu budžetu un grāmatvedības uzskaiti. Pēc strukturālajām pārmaiņām no līdzšinējām 106 amata vietām plānots saglabāt 102 (izmaiņas skars administrāciju un saimniecisko personālu), ietaupot ~Ls 40 000 gadā un uzlabojot pārvaldi. Ietaupītie līdzekļi tiks novirzīti mākslinieciskajiem kolektīviem un jaunu projektu attīstībai.
 
Kā uzsver Ķekavas Kultūras aģentūras direktora p.i. Artūrs Ancāns, paredzētās izmaiņas nekādā veidā negatīvi neietekmēs kultūras procesu norisi un to kvalitāti. „Visās divpadsmit novada kultūras iestādēs turpinās darboties visi esošie pašdarbības un mākslinieciskie kolektīvi - desmit deju kolektīvi, četri kori, četri pulciņi, pieci ansambļi, trīs tautas mūzikas kapelas, divi teātri, mākslas studija, radošās darbnīcas un rokdarbnieku kopas, apvienojot ~1150 dalībnieku. Gribu uzsvērt – reformas nebūt nenozīmē, ka kultūras namu vadītāji līdz šim strādājuši slikti. Mēs augstu vērtējam padarīto. Taču, beidzoties novadu reformai, kultūras nozare netika sakārtota un administratīvie izdevumi nevis samazinājās, bet palielinājās. Vēlamies šo jomu sakārtot. Mūsu devīze joprojām ir nemainīga - „Par kultūru!”
 
Ķekavas domes priekšsēdētājs Roberts Jurķis uzsver: „Šobrīd neviens ĶNKA darbinieks nav atbrīvots no pienākumu pildīšanas, notiek aktīvas pārrunas ar visu kultūras iestāžu vadītājiem un darbiniekiem.”
 
Ķekavas novada pašvaldība un Kultūras aģentūra kategoriski norobežojas no politiskajiem procesiem un atsevišķu Ķekavas novada domes deputātu politiski spekulatīvajiem viedokļiem par restrukturizācijas iemesliem.
  
 
Informācija uzziņām:
Ginta Logina,
Ķekavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību daļas vadītāja
Mob. tālr.: 29345606
E-pasts: ginta.logina@kekava.lv
  Drukāt