Ķekavas novadā notiks vairākas militārās mācības

Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) augustā, septembrī un oktobrī intensīvi norisināsies militāro mācību cikls dažādās Latvijas vietās, tajā skaitā arī Ķekavas novadā. Mācību mērķis ir pilnveidot NBS sadarbību ar sabiedrotajiem, kā arī trenēt vienību spējas plānot un īstenot aizsardzības operācijas.

 

Mācību un vingrinājumu laikā pa Latvijas autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri. Iedzīvotāji tiek aicināti neuztraukties, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos ārpus militārajiem poligoniem un vienību izvietojumiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu dažādās Latvijas vietās. Mācību laikā ārpus poligoniem tiks izmantota tikai mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību. Tomēr, atrodot mācību vietās nezināmus priekšmetus, tos aizliegts aiztikt vai pārvietot.

 

No 28. augusta līdz 30. augustam Ķekavas novadā, Rīgā, Mārupes novadā, Babītes novadā, Bauskas novadā, Iecavas novadā, Stopiņu novadā un Garkalnes novadā plānotas praktiskās zemessargu orientēšanās mācības. Zemessargi pārvietosies ar ieročiem un ekipējumu. Pārvietošanās paredzēta arī diennakts tumšajā laikā. Netiks izmantota nekāda veida munīcija.

 

No 19. septembra līdz 27. septembrim  NBS rīkoto mācību “Namejs” viens no plānotajiem apmācību posmiem “Zobens II” norisināsies Rīgas pilsētā un blakus novados – Ķekavas, Olaines, Salaspils, Mārupes. Mācībās piedalīsies NBS karavīri, zemessargi un NATO paplašinātās kaujas grupas Latvijā karavīri ar ieročiem un tehniku. Apmācības nolūkos plānots izmantot imitācijas līdzekļus, kas neapdraud iedzīvotāju veselību un drošību. Tiks izmantoti koplietošanas ceļi un teritorijas.

 

No 21. septembra līdz 27. septembrim NBS rīkoto mācību “Namejs” ietvaros norisināsies arī vērienīgās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes militārās mācības “Sudraba bulta 2020”. Šo mācību norise plānota diennakts gaišajā un tumšajā laikā Zemgales reģionā un Pierīgā, aptverot Ķekavas, Olaines, Ozolnieku, Jelgavas, Bauskas, Iecavas, Baldones, Vecumnieku, Ķeguma, Rundāles novadus. Tāpat atsevišķi militārie vingrinājumi tiks veikti arī Rīgā, jo caur galvaspilsētu Sauszemes spēki virzīsies uz mācību norises vietām un atpakaļ.

 

Bruņotie spēki atvainojas par sagādātajām neērtībām un lūdz ar izpratni izturēties pret iespējamiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar pastiprinātu militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem. Militārās tehnikas kolonnas pavada Militārā policija vai Pārvietošanas koordinācijas centrs. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, bruņotie spēki aicina autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību, piemēram, mēģinot to apdzīt.

 

NBS

19.08.2020.

  Drukāt