Sudrabgārņa mājas Sausajā Daugavā

Kādā augusta vakarā, kad saule Sausajā Daugavā jau vīkšījās uz rietu un krastā iepūta naksnīgs ziemeļvējš, Ķekavas Murdiņos rosījās samirkuši un laimīgi ļaudis. Slaidas, spilgtas laivas zibenīgi un klusi slīdēja pa Sausās Daugavas ūdeni, varēja dzirdēt tikai airu šļakstus. Krastā sievas, vīri, jaunieši un bērni cilāja un susināja piecmetrīgas kompozītmateriāla laivas – no skata skaidas vien, paskat, viena pacēlusi tādu uz pleca! Smukas gan! Kā var sieviete veselu laivu viena pati tik viegli panest, brīnījās zvejnieka mazmeita, pirmklasniece Madara no Ķekavas?

 

Paskat, kas tie par jocīgiem, vidū savienotiem airiem! Vai tādi airēšanai vispār der: ne tādiem duļļu, ne rokturu? Laivai astē ir spura, ko var kustināt ar stūrīti. Madara prot airēt, to viņa Sausajā Daugavā kopā ar vectēvu ir iemācījusies, bet šis ir kas jauns. Liels, plecīgs vīrs smej un aicina Madaru paturēt savādo airi. “Ņem, meitēn, tas nav smags, nebaidies, varbūt pēc laika mēs tevi redzēsim olimpiskajos startos,” viņš saka. Madara, paķērusi airi, gluži vai satrūkstas, cik tas viegls. Nu ja, kad jau airis kā no gaisa taisīts, tad arī laivas ar vienu roku nesamas, viņa nospriež, un taisnība vien viņai ir. Vēl pāris bildes kopā ar tēti pie laivām, un Madaras roķele jau pazūd airētāja lielajā plaukstā atvadu sveicienam: “Tiekamies te vēl kādu reizi,” saka plecīgais vīrs. Madara samulst: ko gan viņa, skolasbērns, var solīt, bet tētis jau izprašņā kādu kundzi un jaunekli, kuri stāsta par rosīgo ļaužu ieceri mācīt bērniem gludūdens airēšanu un sakārtot krastu, lai airētājiem būtu sausa un droša piekļūšana ūdenim.

 

Biedrība “Ūdensmalu attīstībai” un tās sporta klubs “Sudrabgārnis”, kurš 2017. un 2018. gadā Ķekavas novadā aizsāka jaunu sportisko tradīciju gludūdens airēšanā ar republikas mēroga Sudrabgārņa kausa sacensībām Sausajā Daugavā, soli pa solim attīsta savu ieceri - gludūdens airēšanas bāzi bērniem un jauniešiem.

 

2019. gadā biedrība sadarbībā ar partnerību “Daugavkrasts” LEADER ietvarā realizēja projektu “Sudrabgārņa ligzda” un savā teritorijā Murdiņos novietoja pontonu ar laipu airētāju startiem, bet šogad sadarbībā ar “Daugavkrastu” LEADER ietvarā ir iegādājušies trīs fitnesa laivas un vienu augsto sasniegumu laivu treniņiem un sacensībām. Partnerības “Daugavkrasts” un Ķekavas novada atbalstīta, biedrība ir uzsākusi Murdiņu krasta labiekārtošanas projektu, kam arī ir piesaistījuši LEADER finansējumu projektā “Sudrabgārņa krasts”.

 

2021. gadā tiks atklāta pirmā tieši airētājiem piemērotā publiski pieejamā ūdensmala Daugavas baseinā, kuru ikviens varēs ērti izmantot airēšanai un supošanai Sausajā Daugavā augšpus Krācītēm. Biedrības krasta labiekārtošanas ieceres vēl jāapstiprina būvvaldē, bet interešu izglītības un pieaugušo tālākizglītības mācību programma gludūdens airēšanā jau ir akreditēta Ķekavas novada domē.

 

Biedrība “Ūdensmalu attīstībai” vēlas veidot tādu sporta kluba dienaskārtību, lai ikviens pēc savām spējām un vēlmēm varētu iekļauties sporta dzīvē uz ūdeņiem. Gludūdens airēšanu parasti atpazīstam pēc dinamiskiem olimpiskajiem sporta veidiem - smaiļošanas un kanoe sprinta, kuros sacenšas izcili atlēti, taču tā ir kaislība un aktīvas dzīves sastāvdaļa visam mūžam tiem, kuri izcilību sasniegs citās dzīves jomās.

 

Airētājs ar deviņu gadu stāžu un airēšanas kluba idejas autors, jaunietis Dāvids Zilberts atceras: “Pirms četriem gadiem es airēju 13 km distanci no Lucavsalas bāzes līdz Ķekavai. Vecāki mani sagaidīja laivā pie Ķekaviņas upītes ietekas. Skaista vieta, es nodomāju, te varētu būt ļoti laba airēšanas bāze, jo ir aizvējš un nav straumju, atrodamies Ķekavas centrā, ir transports novadniekiem, un tiem, kuri varētu braukt uz treniņiem no Iecavas vai pat Bauskas. Tā viens darbs ir sekojis otram, pārliecinājām par savu ideju pašvaldību, ar viņu atbalstu esam jau sacensības noorganizējuši un trīs LEADER projektus aizstāvējuši.”

 

“Darba te vēl daudz,” teic Dāvids, “bet mēs atradīsim, kā to paveikt, jo mums ir liela griba un visforšākā komanda. Esam pateicīgi mūsu Murdiņu kaimiņiem, kas palīdz uzturēt kārtību mūsu teritorijā. Es ticu, ka jaunieši nāks trenēties uz “Sudrabgārni”, un ceru, ka bāzi iekārtosim jo drīz. Ļoti gribas te trenēties ikdienā.”

 

Biedrības “Ūdensmalu attīstībai” www.freewaterfront.org mērķis ir droši, pieejami, labiekārtoti krasti un ūdenssporta attīstība. Biedrības aktīvisti kopā darbojas kopš 2009. gada.

 


 

 

Biedrības “Ūdensmalu attīstībai”
03.09.2020.

 

  Drukāt