Reģionālā pašvaldības policija aicina vecākus ar bērniem pārrunāt drošības jautājumus

Jaunajā mācību gadā Ķekavas novada vispārējās izglītības iestādēs mācības uzsākuši  2712 skolēni, tostarp 345 pirmklasnieki, kuri vēl tikai apgūst patstāvību savās ikdienas gaitās un pielāgojas skolas ikdienai pēc vasaras brīvlaika, tādēļ Reģionālā pašvaldības policija iesaka savlaicīgi ar skolēniem izrunāt svarīgus jautājumus par drošību mājās, sabiedriskās vietās un internetā.


Bērni no septiņu gadu vecuma bez vecāku vai citu pilngadīgu personu klātbūtnes var uzturēties publiskās vietās no pulksten 6 līdz 22. Tas nozīmē, ka šajā diennakts laikā vecāki var ļaut bērniem vieniem pašiem doties uz mācību iestādēm, apmeklēt interešu izglītības nodarbības vai doties ciemos pie draugiem, tomēr, neskatoties uz bērna vecumu, vecākiem, pirms ļaut bērnam pārvietoties vienam, jāpārliecinās par savas atvases spējām patstāvīgi pieņemt lēmumus un novērtēt riskus. Tāpat būtu ieteicams bērniem parādīt vēlamos maršrutus - drošas un apgaismotas ielas.


Drošības nolūku dēļ, jāizrunā kā rīkoties situācijā, ja bērns ir apmaldījies. Mazākajiem bērniem jāiemācās nosaukt gan savs vārds, gan vecāku vārdi un tas, kur viņš dzīvo, jo, kā pierāda policijas pieredze, tad apmaldīšanās gadījumos, šī informācija policijas darbiniekiem palīdz viegli bērnu nogādāt mājās un drošībā.


Tik pat svarīgi ir ar bērniem izrunāt to, ka gājējiem, piedaloties ceļu satiksmē, nepieciešams ievērot gājēju pienākumus - šķērsot ielu vai ceļu tikai atļautās, labi pārredzamās vietās, kā arī ievērot luksofora gaismas signālus un uzmanīties no automašīnām, šķērsojot brauktuvi. Pārvietojoties pa ceļu, ir bīstami klausīties mūziku austiņās vai lietot mobilo telefonu, jo tas novērš uzmanību notiekošajam uz ceļa.


Reģionālā pašvaldības policija atgādina tiem vecākiem, kuru bērni uz mācību iestādēm dodas ar velosipēdu, skūteri, skrituļdēli un citiem pārvietošanās rīkiem, ka ir nepieciešams ar bērnu izrunāt ceļu satiksmes noteikumus,  lai rūpētos ne tikai par savu, bet arī apkārtējo drošību. Svarīga ir arī aizsargķiveres lietošana, kas līdz 12 gadu vecumam, braucot ar velosipēdu, ir obligāta, tomēr ir ieteicama jebkurā vecumā, jo kritiena gadījumā absorbē līdz 80% no trieciena.


Turklāt jāatceras, ka patstāvīgi piedalīties ar velosipēdu ceļu satiksmē ir atļauts no 10 gadu vecuma, ja ir nokārtots velosipēda vadītāja eksāmens un saņemta velosipēdu vadītāja apliecība. Reģionālā pašvaldības policija aicina ceļu satiksmes dalībnieku drošībai  velosipēdus aprīkot ar mirgojošu sarkanu gaismu aizmugurē un baltu gaismu priekšā, kā ari visos vecumos izmantot apģērbu ar atstarojošiem elementiem. Ir ieteicams izvēlēties nevis vienu mazu atstarotāju, kuru aiz somas vai apģērba ir grūti pamanīt, bet gan izmantot vairākus pietiekami lielus atstarotājus. Laba ideja ir arī apģērbs un aksesuāri ar iešūtām atstarojošām detaļām.


Tiem vecākiem, kuri ved bērnus uz skolu ar automašīnu, jāatceras, ka bērnam, kura augums nepārsniedz 150 cm, jāatrodas piemērotā bērnu sēdeklītī vai uz paliktņa, kas uzstādīts atbilstoši tā izgatavotāja norādījumiem, un jābūt piesprādzētam ar drošības jostu.


Bērniem, kas uz skolu brauc sabiedriskajā transportā vai skolas autobusos, jāatgādina tas, ka nedrīkst bez vajadzības staigāt pa transporta līdzekli, skaļi uzvesties, klausīties skaļi mūziku un visādos citos veidos traucēt citiem pasažieriem un transportlīdzekļa vadītājam. Izkāpjot no autobusa, ir jāpārliecinās, ka droši drīkst šķērsot ielu, lai dotos uz skolu.


Ne tikai skolēniem ir jāpierod pie jaunās skolas ikdienas un aktīvākas kustības uz ielām, bet arī pārējiem satiksmes dalībniekiem, tāpēc Reģionālā pašvaldības policija arī autovadītājus aicina būt uzmanīgus un ievērot ceļu satiksmes noteikumus, atceroties, ka pa novada ielām ikdienā bieži pārvietojas skolēni. Transportlīdzekļa vadītājiem jārēķinās arī ar to, ka visa mācību gada garumā ir iespējami sastrēgumi un lēnāka satiksme uz ielām, īpaši izglītības iestāžu tuvumā.


Daudziem skolēniem, uzsākoties mācību gadam, vecāki ir iegādājušies mobilos telefonus, tomēr jāatceras, ka ne visas mobilās lietotnes un internetā pieejamais saturs ir piemērots maziem bērniem, tāpēc vecākiem ir jārūpējas par bērniem piemērota satura pieejamību mobilajā telefonā, kā arī jāizrunā telefona lietošanas noteikumi. Ir svarīgi bērniem atgādināt, ka arī nepārdomāta sociālo mediju lietošana var radīt drošības apdraudējumu, tāpēc ar bērniem būtu nepieciešams izrunāt visus drošības aspektus arī virtuālā vidē – ar kādu informāciju var dalīties ar citiem interneta lietotājiem un ko tomēr nevajadzētu atklāt publiski.


Mūsdienu tehnoloģijas labi noder, lai lejuplādētu bērna mobilajā telefonā aplikācijas, kas ļauj sekot bērna atrašanās vietai. Pirms tam būtu vērtīgi ar bērniem izrunāt to, ka tas tiek darīts drošības nolūkos un atgādināt, ka pirms iziešanas no mājās bērnam ir jāpārliecinās par to, ka mobilais telefons ir uzlādēts. Kā arī jāatgādina, ka jebkurā situācijā bērns drīkst zvanīt vecākiem vai kādai citai uzticamības personai, ja vecākus sazvanīt nav iespējams.


Lai nepievērstu nelabvēļu uzmanību, Reģionālā pašvaldības policija iesaka bērniem atgādināt to, ka savas personīgās mantas, piemēram, maku un mobilo telefonu, nebūtu atklāti jāizrāda publiskās vietās. Vērtīgas mantas visdrošāk turēt aiztaisāmās somas vai apģērba iekškabatās.


Bērnam jāiemāca arī tas, ka, atrodoties mājās, vienmēr ir jāaizslēdz durvis no iekšpuses. Ja pie durvīm zvana, pirms durvju atvēršanas, ir jāpajautā, kas ir aiz durvīm, un jāatver durvis tikai pazīstamām personām. Svarīgi definēt, kas ir uzticības personas, kurām var atvērt durvis un jāizskaidro, ka bērns var sazināties ar vecākiem, ja nejūtas drošs par to, kas atrodas aiz durvīm. Savukārt, aizejot no mājām, jāatceras izslēgt elektriskās ierīces, izslēgt gāzes vai elektrisko plīti un noteikti aizslēgt durvis.


Ļoti svarīgi ir izrunāt to, ka komunikācijā ar svešiem un nepazīstamiem cilvēkiem iesaistīties nevajag un to, ka bērni nedrīkst iet līdzi svešiem cilvēkiem vai kāpt viņu automašīnās, kā arī nedrīkst pieņemt no svešiem cilvēkiem ēdamas lietas un dzērienus.  Ja kāds cenšas izraisīt konfliktu, uzbrūk vai kā citādi agresīvi uzvedas, bērnam jāgriežas pēc palīdzības pie tuvākā cilvēka, kurš viņam izskatās uzticams, tāpat var patverties arī veikalā. Par šādiem cilvēkiem jāpastāsta vecākiem, skolotājiem, kuri informāciju nodos tālāk policijai.


Reģionālā pašvaldības policija aicina bērnu nebiedēt ar policistu, kā slikto tēlu, jo, vajadzības gadījumā, bērns nesaņems viņam tik nepieciešamo palīdzību, ja būs nobijies no policijas darbiniekiem. Svarīgi pastāstīt, ka policija rūpējas par iedzīvotāju drošību un ir gatavi palīdzēt tiem, kam tas ir nepieciešams.


Iedrošiniet bērnus nekavējoties ziņot policijai, ja ir gadījies nokļūt nelaimē, zvanot pa tālruni 110, 112, 67937102 vai Ķekavas novada vienoto tālruni 8488.

 

Reģionālā pašvaldības policija
18.09.2020.

 

  Drukāt