Vides akcija – nodod bezmaksas BIO atkritumus un četras nolietotās vieglās automašīnas riepas!

Vides pakalpojumu uzņēmums SIA "Clean R" sadarbībā ar Ķekavas novada pašvaldību no 15. oktobra līdz 15. novembrim šķiroto atkritumu savākšanas laukumā “Gurnicas” organizē novada iedzīvotājiem bezmaksas akciju vieglo automašīnu riepu un bioloģiski noārdāmo (BIO), jeb “zaļo” kompostējamo atkritumu savākšanai.


Jāņem vērā, ka gada laikā viena privātpersona šķiroto atkritumu laukumā drīkst nodot četras nolietotas riepas no vieglās automašīnas. Netiek pieņemtas riepas no industriālās, celtniecības un traktortehnikas, kā arī riepas ar diskiem.


Bioloģiski noārdāmie atkritumi ir augi, puķes, nopļauta zāle, koku lapas, zariņi (līdz 5 cm diametrā). Tie nedrīkst būt ar zemi un akmeņiem. 


Šķiroto atkritumu savākšanas laukuma darba laiks: 

  • otrdiena 9.00—13.00
  • trešdiena 15.00—19.00
  • ceturtdiena 9.00—13:00
  • piektdiena 13.00—17.00
  • sestdiena 11.00—15.00
  • svētdiena, pirmdiena: nestrādā.


Šī brīža situācijā saistībā ar COVID-19  aicinām ieturēt 2 metru distanci no laukuma pārziņa un citiem apmeklētājiem.


Aicinām Ķekavas novada iedzīvotājus atbalstīt otrreizējo izejvielu pārstrādi un šķirot sadzīvē radušos atkritumus arī ārpus akcijas. Šķiroto atkritumu savākšanas laukumā “Gurnicas” pieņemam gan pavasara akcijas atkritumus – riepas un bioloģiski noārdāmos atkritumus – gan citu veidu atkritumus:


Plastmasa iepakojums

  • Drīkst: PET pudeles, trauciņus, kastītes, plēves un maisiņus.
  • Nedrīkst: Netīrus plastmasas izstrādājumus, eļļas pudeles, jogurta, krējuma vai margarīna trauciņus, autiņbiksītes, rotaļlietas, saimniecības preces, sadzīves priekšmetus.


Papīra un kartona iepakojumiem

  • Drīkst: avīžpapīru, rakstāmpapīru, grāmatas, nešķirotu papīru, visa veida papīra, kartona izstrādājumus, arī saskavotus.
  • Nedrīkst: papīru un kartonu, kas ir mitrs, netīrs, satur pārtikas piejaukumus, ir laminēts vai satur cita materiāla piejaukumu (folija).


Stikla iepakojums

  • Drīkst: stikla burkas un pudeles.
  • Nedrīkst: spoguļstiklu, spuldzes, logu stiklu, porcelāna un keramikas trauki.


Metāla iepakojums

  • Drīkst: metāla kārbas, bundžas un vāciņus.
  • Nedrīkst: bīstamu vielu iepakojumus (piemēram, līmes krāsas un šķīdinātāji), aerosolu iepakojums (piemēram, matu lakas, gaisa atsvaidzinātāju flakonus).


Sadzīves elektrotehnika

  • Drīkst: nolietotas elektriskās un elektroniskās ierīces.
  • Nedrīkst: nolietotās elektropreces nedrīkst būs izjauktas.

 

Sadzīvē radušies bīstamie atkritumi

  • Drīkst: nolietotas tehniskās eļļas, smēreļļas, eļļas filtri, hlorfluorūdeņražus saturošas nederīgas iekārtas, luminiscētas spuldzes un citi dzīvsudrabu saturoši atkritumi.


Sadzīvē radušies lielgabarīta atkritumi

  • Drīkst: gada laikā no vienas privātpersonas tiek pieņemts līdz 150 kg mēbeles un to daļas, matračus un līdzīgus atkritumus.


Koks

  • Drīkst: koka kastes, kārbas.
  • Nedrīkst: netīru materiālu.


Baterijas

  • Drīkst: dažādu veidu un izmēru baterijas, mobilo telefonu akumulatori.
  • Nedrīkst: akumulatori no vieglajām, kravas auto, laivām, motocikliem un citiem transportlīdzekļiem.

 

Iedzīvotājus, kuriem nav iespējas BIO atkritumus nogādāt līdz šķiroto atkritumu savākšanas laukumam “Gurnicas”, aicinām izmantot BIO atkritumu izvešanas pakalpojumu no sava īpašuma.


Clean R piedāvājums rudens lapu savākšanai.


Atgādinām, ka sadzīvē, mājsaimniecībā, tirdzniecības/rūpniecības uzņēmumos un iestādēs radītie BIO ir bioloģiski noārdāmi dārzu un parku atkritumi (piemēram, lapas, zāle, dārza augi, augu saknes, zari) virtuves, pārtikas atliekas (tajā skaitā kafijas un tējas biezumi) un pusfabrikāti, bez iepakojuma (vai jebkādā citā veidā iepakoti), izlietotas papīra salvetes un papīra dvieļi.


Privātmāju īpašniekiem ieteicams bioloģiski noārdāmos atkritumus kompostēt.


Tāpat zaļo jeb bioloģiski noārdāmo atkritumu savākšanai ir iespēja iegādāties speciāli marķētus, izturīgus atkritumu maisus, kuru cenā iekļauta atkritumu izvešana. Tos atkritumu izvešanas dienā jānovieto blakus sadzīves atkritumu konteineram.  


Ja izvedamo "zaļo" atkritumu apjoms vienā reizē ir lielāks nekā 100 l trafaretais maiss vai arī pakalpojumu nepieciešams saņemt agrāk par grafikā noteikto izvešanas dienu, bioloģiski noārdāmo atkritumu izvešana jāpiesaka “Clean R”.


Ja BIO atkritumu apjoms ir regulārs un to uzkrāšanu iedzīvotāji vēlās veikt speciālos konteineros ar tilpumu 0.24m3, tad “Clean R” piedāvā noslēgt līgumu par bioloģiski noārdāmo atkritumu apsaimniekošanu. Par līguma slēgšanu lūgums sazināties ar atkritumu apsaimniekotāju.

Ja bioloģiski noārdāmo atkritumu (dārza atkritumu) daudzums ir ievērojams, savākšanu pēc klienta pieprasījuma atkritumu apsaimniekotājs nodrošina ar atsevišķu 5–30 m3 konteineru.

 

BIO konteinerā/maisā drīkst ievietot

BIO konteinerā/maisā nedrīkst ievietot

Virtuves atkritumus un ēdiena paliekas: dārzeņus un augļus (mizas, serdes), olu čaumalas, tējas un kafijas biezumus, u.c. ēdiena pārpalikumus bez iepakojuma.

 

Dzīvojamo telpu atkritumus: novītušus grieztos ziedus, koksnes pelnus, izlietotas papīra salvetes.

 

Dārza atkritumus: nezāles, augus, augu saknes, nopļautu zāle, augļus, koku lapas, zarus (līdz 5cm diametrā), mulču.

 

Nolietotus svētku atribūtus: Ziemassvētku eglītes (līdz 70 cm diametrā bez plastmasas poda), iespēju robežās atbrīvojot egļu sakni no zemes.

Adventes vainagus (bez rotājumiem), Jāņu vainagus, Līgo zāles u.tml.

Noteiktas ēdiena paliekas: svaigas gaļas un zivju atlikumus (kaulus un asakas), pārtikas eļļu, šķidrumus (zupas, dārzeņu marinādes, ievārījumus, kompotus u.tml. šķidrie atkritumi).

 

Sadzīves atkritumus: autiņbiksītes (tostarp bioloģiskās autiņbiksītes), higiēnas lietas, cigarešu izsmēķus, medikamentus, žurnālus un avīzes, jebkādu olu iepakojumu, vienreizējos papīra traukus, dzērienu iepakojumus (t.sk. tetrapakas, skārda bundžas un PET pudeles) un grila ogles.

 

Dzīvnieku atkritumus: dzīvnieku izkārnījumus un pakaišus, mirušus dzīvniekus un putnus.

 

Būvgružus: zemi, smilti, akmeņus;

 

Medicīnas un bīstamos atkritumus: tabletes, šļirces, baterijas, akumulatorus, nolietotas automašīnu riepas u.tml.

 

SIA “Clean R”
08.10.2020.

 

  Drukāt