Pašvaldības policija aicina iedzīvotājus rūpēties par savu mājokļu drošību

 

Reģionālā pašvaldības policija aicina iedzīvotājus gaidāmajās svētku brīvdienās parūpēties par sava mājokļa drošību. Policijas novērojumi liecina, ka zādzību skaits no mājokļiem palielinās rudens un ziemas mēnešos, kad iestājies tumšais laiks un arī gada nogales svētku laikā, kad iedzīvotāji mājokli atstāj nepieskatītu vai vienkārši kļūst neuzmanīgāki.


Reģionālās pašvaldības policijas (RPP) priekšnieks Māris Bomiņš atzīst, ka, raugoties pieredzē, daļa no zādzībām notiek tieši pašu īpašnieku vieglprātīgās attieksmes  dēļ – neaizslēgtas dzīvokļu durvis, neaizvērti logi, balkoni, pārāk neizturīgas un vienkāršas dzīvokļa durvju slēdzenes.

 

Lai pasargātu savu mājokli un pēc iespējas mazāk raisītu zagļu interesi, policija aicina ievērot drošības pasākumus. Pirms došanās prom no mājokļa vienmēr aizveriet visus logus, neatstājot tos arī vēdināšanas režīmā. Uz balkona nevajadzētu glabāt vērtīgas mantas, jo tās piesaista garnadžu uzmanību.

 

Pirms iešanas gulēt, vienmēr pārliecinieties par to, ka mājokļa durvis ir aizslēgtas. Zagļi nereti apstaigā kāpņutelpas, paraustot dzīvokļu durvju rokturus, lai pārbaudītu, kuras durvis ir atstātas vaļā. Arī dienas laikā ir jāuzmanās, vai zaglim nav iespēja brīvi iekļūt mājoklī.

 

Ja mājās tiek uzglabāta nauda, dārglietas vai vērtīga elektrotehnika, ir vērts iegādāties kvalitatīvu seifu, kas jānostiprina tā, lai zādzības gadījumā to nevarētu aiznest.

 

Ja mājoklī ir ierīkotas drošības sistēmas – videonovērošana, signalizācija, vienmēr jārūpējas, lai šīs sistēmas atbilstoši strādātu. Dažkārt policija novēro, ka mājokļos, kuros ierīkota videonovērošana un izdarītas zādzības, videonovērošana tehnisku iemeslu dēļ nav darbojusies, līdz ar to tiek apgrūtināta noziegumu atklāšana un izmeklēšana.

 

Tāpat ir nozīmīgi uzturēt labas attiecības ar kaimiņiem un lūgt viņus uzraudzīt īpašumu. Policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka apmēram puse zādzību nav notikušas tādēļ, ka tās iztraucējuši kaimiņi.

 

Parūpējieties arī par sava vasaras īpašuma un tajā esošo mantu drošību. Visvairāk zādzību notiek īpašumos, kas atstāti ilgstoši bez pieskatīšanas.

 


Pašvaldības policija veic regulāru patrulēšanu pa visu novada teritoriju, tostarp, privātmāju apkaimēs, taču policija aicina talkā arī iedzīvotājus un, ja gadījumā viņi novēro kādus aizdomīgus cilvēkus vai spēkratus, par to ziņot nekavējoties pašvaldībai policijai pa diennakts tālruni 67937102. Tādā veidā pašvaldības policija varētu operatīvi reaģēt un novērst iespējamo pārkāpumu.


Tāpat RPP priekšnieks Māris Bomiņš stāsta, ka, pateicoties iedzīvotāju aktivitātei,  pašvaldības policijā ir pieaudzis saņemto iesniegumu skaits.  Taču šobrīd pašvaldības policija novēro tendenci, ka par iespējamiem pārkāpumiem un citiem jautājumiem, kur nepieciešama operatīva pašvaldības policijas rīcība, lai notvertu pārkāpēju vai novērstu iespējamo noziegumu, iedzīvotāji ziņo, izmantojot sociālo tīklu Facebook.com (FB) platformu. Taču šajos gadījumos policijai ir nepieciešams saņemt ļoti ātri informāciju, lai varētu nekavējoties doties uz izsaukuma vietu, tāpēc visoperatīvāk šo informāciju pašvaldības policija var iegūt, ja cilvēks zvana uz operatīvo diennakts tālruni, nevis raksta policijas FB vai iedzīvotāju iekšējās FB grupās.


Protams, pašvaldības policija regulāri seko līdzi iesūtītajai iedzīvotāju informācijai gan savā e-pastā   policija@pp.gov.lv , gan savā FB lapā, taču šiem informācijas kanāliem pašvaldības policijas uzmanība netiek veltīta katru minūti.  


Tāpēc Reģionālā pašvaldības policijas priekšnieks Māris Bomiņš, sakot paldies iedzīvotājiem par aktivitāti, tomēr vērš uzmanību un aicina iedzīvotājus operatīvos gadījumos zvanīt uz dežūrdaļas tālruni, kas strādā katru dienu 24 stundas diennaktī un zvanītājs var saglabāt savu konfidencialitāti. 


Pārējos gadījumos, kas neprasa tūlītēju rīcību, piemēram, kā par nesakārtotu teritoriju, nenopļautu zāli u.tml., var noteikti arī turpmāk rakstīt Reģionālajai pašvaldības policijai gan uz e-pastu  policija@pp.gov.lv , gan FB lapā, gan arī zvanīt uz dežūrdaļu. Tāpat šajos jautājumos, ja ir grūti iegaumēt policijas tālruni, var zvanīt uz Ķekavas novada pašvaldības bezmaksas informatīvo tālruni 8488, kur tad zvans tiks savienots ar pašvaldības policiju.

 

Administratīvā pārvalde
22.12.2020.

 

  Drukāt