Atgādinām, ka atrasties uz ūdenstilpju ledus ir bīstami

Kaut arī ir iestājušies ziemai atbilstoši laika apstākļi un steidzamies baudīt ziemas priekus, ir jābūt piesardzīgiem, jo ledus kārta joprojām daudzviet ir plāna un atrasties uz ūdenstilpju ledus ir bīstami. Aicinām arī vecākus pārrunāt ar saviem bērniem to, ka šobrīd uz ūdenstilpnēm atrasties nav ieteicams.


Ledus kārta uz ūdenstilpēm neveidojas vienmērīgi - tā ir biezāka pie krastiem, bet ūdenstilpes vidū var būt plāna. Tāpēc cilvēkiem bieži veidojas maldīgs priekšstats, ka ledus ir izturīgs. Ledus reljefs no apakšas nav tik vienmērīgs, kā tas ir redzams no augšas, līdz ar to, staigājot pa ledu, nevaram droši zināt to, cik biezs ledus ir zem kājām. Arī tas, ka uz ledus ir novērojams sniegs, nenozīmē, ka tur ledus ir biezs vai izturīgs.


Gandrīz vienmēr ledus biezākā kārta ir pie krasta, bet jo tālāk uz ūdenstilpes vidu, jo ledus slānis ir plānāks. Visbīstamākais ledus ir ūdenstilpēs, kurās ir ūdens straumes – straume deldē ledu no apakšas. Visos ezeros vai dīķos, kuri ir savienoti ar kanāliem vai ar upēm, zem ledus būs straume. Upes ir visbīstamākās ūdenstilpes, jo zem ledus ir straume, kura ledu deldē. Jo tuvāk upes vidum, jo spēcīgāka straume, un ledus ir plānāks. Ielūstot šādā vietā, ūdens straume cietušo var pavilkt zem ledus un ar straumi aiznest. Bīstamas ir vietas, kuras ir tuvu ieteku vai izteku vietām, jo, ūdenstilpei sašaurinoties, palielinās straume, un tādās vietās notiek pastiprināta ledus kušana.


Gadījumā, ja gadās ielūzt ledū, tad:

  • skaļi jāsauc palīgā un apkārtējiem nekavējoties ir jāzvana uz 112;
  • jācenšas saglabāt miers un jānostabilizē elpošanu;
  • lai palīdzētu, ielūzušajam jātuvojas rāpus vai guļus, netuvojoties līdz pašai ielūzuma vietai. Ielūzušajam apmēram no 2 - 5 metru attāluma jāpamet aukla, sasieti apģērba gabali, garš koks vai kāds cits priekšmets. Ja glābēji ir vairāki, jāievēro, ka vienam no otra jāatrodas 2-3 m attālumā;
  • izvelkot cietušo uz ledus vai pašam izkļūstot uz ledus, rāpus jāvirzās prom no bīstamās vietas līdz krastam.


Aicinām iedzīvotājus būt līdzatbildīgiem, neriskēt ar savu veselību un dzīvību, kā arī nepaiet vienaldzīgi garām, ja redzat, ka bērni vai pusaudži slidinās pa nedrošo ledu – brīdiniet viņus par bīstamību, bet, ja pamanāt, ka cilvēki ir aizgājuši pārāk tālu no krasta un var rasties problēmas atgriezties atpakaļ, kā arī, ja cilvēks ir ielūzis ledū, nekavējoties zvaniet 112.

 

Administratīvā pārvalde
11.01.2021.

 

 

  Drukāt