Ķekavas vidusskolas piebūvi piesaka konkursam "Latvijas Būvniecības gada balva 2020"

Ķekavas novada pašvaldība iesniegusi pieteikumu dalībai konkursā “Latvijas Būvniecības gada balva 2020", piesakot pērn novembrī atklāto Ķekavas vidusskolas piebūvi divās nominācijās ‘’Jaunbūve – sabiedriska ēka’’ un ‘’Koka būve’’.

 
Jaunais Ķekavas vidusskolas korpuss Ķekavā, Gaismas ielā 9, ir koka moduļu tipa būve, kas izbūvēta divos stāvos un ar gaiteni savienota ar vidusskolas esošo ēku. Piebūvē atrodas desmit mācību klases – četras pirmajā stāvā un sešas  - otrajā stāvā, tai skaitā vienu mācību klasi būs iespējams pārdalīt ar bīdāmo sienu divās atsevišķās telpās.  Šajās mācību klasēs bērni varēs apgūt matemātiku, vizuālo mākslu, mūziku, ģeogrāfiju, bioloģiju, angļu un latviešu valodu. Pirmajā stāvā izveidota plaša ēdamzāle, kā arī ģērbtuves zona, bet otrajā – skolotāju atpūtas istaba, rekreācijas zonas skolēniem, un ģērbtuves.  Jaunā korpusa jeb piebūves kopējā platība ir gandrīz 1442 kvadrātmetri.


Jaunais skolas korpuss ir aprīkots ar mēbelēm un dažādiem moderniem IT risinājumiem. Tā, piemēram,  jaunās mācību  klasēs ir uzstādīti lieli interaktīvi displeji, kurus var izmantot arī kā tāfeli, uz kuras raksta ar šķidro kristālu marķieri. Tehnoloģija nodrošina vairāku skolēnu vienlaicīgu darbošanos interaktīvā režīmā, kā arī labu redzamību. Komplektā katram displejam ir dokumentu kamera, ar kuras palīdzu uz lielā ekrāna var pārnest attēlus, tekstu no mācību grāmatas un pierakstu klades.  


Moduļu ēkas galvenie plusi  ir ātra uzstādīšana, energoefektivitāte un kvalitāte, jo katrs modulis tiek izgatavots un uzbūvēts rūpnieciski ražotnē, kuri ir pakļauti visiem rūpniecības standartiem. Ķekavas vidusskolas piebūves būvniecība tika uzsākta 2019. gada decembrī, un tā kopumā ilga nepilnus 11 mēnešus. Projektēšanu un būvdarbus veica SIA “Belss”, bet būvuzraudzību nodrošināja SIA “Marčuks”. Objektu pieņēma ekspluatācijā Būvniecības valsts kontroles birojs 2020.gada 4.novembrī. Ķekavas vidusskolas jaunā korpusa būvniecību pilnībā finansējusi Ķekavas novada pašvaldība,  šim mērķim atvēlot vairāk kā 3 miljonus eiro.


Piebūves būvniecības projekta ietvaros ir atjaunots arī skolas teritorijā esošais skeitparka laukums, izbūvēts auto stāvlaukums un velonovietnes. Tāpat izbūvēts arī jauns gāzes vads apkures nodrošināšanai, un veikta Ķekavas vidusskolas esošās ēkas fasādes daļas vienkāršota atjaunošana, lai nodrošinātu ārsienu konstruktīvo atbilstību ugunsdrošās sienas prasībām.  Jaunā piebūve ar gaiteni ir savienota ar vidusskolas esošo ēku.  Izmantojot pacēlāju pie kāpnēm uz otro stāvu, ir nodrošinātas vides pieejamības prasības.


Konkursā varēja pieteikt būvniecības objektus 10 nominācijās- “Jaunbūve – sabiedriska ēka”, “Jaunbūve – dzīvojamā ēka”, “Restaurācija”, “Pārbūve”, “Fasāžu atjaunošana”, “Publiskās ārtelpas objekts”, “Jauna inženierbūve/infrastruktūras būve”, “Inženierbūvju/infrastruktūras būvju pārbūve”, “Industriālie objekti – jaunbūve, pārbūve  vai modernizācija” un “Koka būve”.
 

Visi pieteiktie objekti būs apskatāmi arī īpašā fotoizstādē Līvu laukumā, Rīgā, kas norisināsies no 2021. gada februāra beigām līdz marta beigām. Savukārt laureātu paziņošana notiks 2021. gada marta sākumā.


Konkurss “Latvijas Būvniecības Gada balva” ir lielākais būvju izvērtēšanas konkurss Latvijā ar precizētiem vērtēšanas kritērijiem, kuru rīko biedrība “Building Design and Construction Council”. Vērtēšana notiek nomināciju ietvaros, katrā no tām izvirzot objektus 3 godalgotajām vietām un tās piešķirot pasūtītājam, arhitektam, būvniekam un būvuzraugam.

 

 

Administratīvā pārvalde
12.02.2021.

 

 

  Drukāt