Kas un kāpēc jāzina par putnu gripu?

Putnu gripa ir viens no pēdējā laikā karstāk apspriestajiem tematiem gan tiem, kuru ikdiena saistīta ar putnu turēšanu piemājas teritorijā, gan tiem, kuri dzīvo blakus kādai no lielajām ražotnēm, kas nodarbojas ar putnkopību vai putnu gaļas produktu ražošanu, piemēram, “Balticovo” vai “Putnu fabrika “Ķekava””.

Skaidrojam, kas īsti ir putnu gripa?

Putnu gripa ir lipīga vīrusu izraisīta putnu saslimšana, kas ietekmē gan produktīvos mājputnus, gan mājputnus, kas tiek turēti kā lolojumdzīvnieki, gan savvaļas putnus. Reizēm putnu gripa skar arī citas dzīvnieku sugas un cilvēkus, kur rezultāts var būt letāls. Pasaules Veselības organizācija gan norāda, ka cilvēku inficēšanās iespēja ar šī gada vīrusa paveidu H5N8 vīrusu ir zema.  Cilvēks inficējas ar putnu gripu tiešā kontakta ceļā no  inficēta putna, tomēr ar putnu gripu inficēts cilvēks nevar inficēt citu cilvēku.

 

Slimība izplatās gan ar putnu, gan cilvēku palīdzību - starptautiskās tirdzniecības ceļā (piemēram, atvedot ar transporta kravu), tirgojoties ar dzīviem mājputniem, savvaļas putnu migrācijas dēļ. Visizplatītākais veids, kā slimība nonāk mājputnu ganāmpulkos ir pateicoties savvaļas putniem.

 

Līdz ar to visā pasaulē regulāri tiek pārbaudītas un monitorētas savvaļas putnu komūnas, lai kontrolētu putnu gripas vīrusu izplatību.
 

Īpaši putnu gripa izplatās gājputnu migrācijas laikā – pavasaros un rudeņos, kad lielas savvaļu putnu masas veic pārlidojumus, tādejādi arī palielinot vīrusa pārvietošanās attālumus. Šajos periodos, jo īpaši svarīgi pieskatīt mājputnus un neradīt tiem risku saskarties ar vīrusu, kas var nonākt apkārtējā vidē no savvaļas putniem.


Putnu gripa tiek uzskatīta par vienu no bīstamākajām mājputnu slimībām, jo ir ārkārtīgi lipīga un tai ir augsts mirstības procents, pie tam pret to nav atrasta vakcīna, kas ļautu ilgtermiņā pasargāt mājputnus.


Slimības inkubācijas periods variē no dažām dienām līdz pat divām nedēļām. Vispārīgās slimības pazīmes var būt - apetītes zudums, samazināta olu dējība, putni izskatās savārguši, var parādīties asiņaina caureja un putnu nāve.

 

ATCERIES!


Ja redzi savvaļas mirušus putnus - nekādā gadījumā neaiztiec un nepārvieto. Ziņo savam tuvākajam Pārtikas veterinārā dienesta inspektoram vai Reģionālās pašvaldības policijas dežūrdaļai par atradumu.

 

Vai putnu gripu var izārstēt?


Nē, putnu gripu nevar izārstēt. Zāļu pret to nav. Vienīgais ceļš putnu pasargāšanai ir profilaktiskie pasākumi, kas neļauj ienest vīrusu putnu mītnēs no apkārtējās vides.


Vīruss izdalās ar izkārnījumiem un elpceļu sekrētiem. Tas izplatās veseliem putniem nonākot tiešā saskarē ar inficētiem izkārnījumiem, piesārņotu barību vai ūdeni. Reiz nonācis apkārtējā vidē putnu gripas vīruss ir “dzīvelīgs” – ja gaisa temperatūra ir no 15 – 20 grādiem, tas saglabājas vidē līdz pat divām nedēļām. Zemākās temperatūrās, piemēram, +4 grādos - pat 35 dienas. Savukārt atvērtās ūdens tilpnēs – pie temperatūras 17 grādi, tas var saglabāties 5 līdz 6 mēnešus.

 

Kas notiek pasaulē?


Savvaļas putni, pateicoties gadiem ilgušai dabiskai atlasei, nereti jau ir izstrādājuši antivielas un ar putnu gripu slimo retāk. Gluži pretēji ir ar mājas putniem – dzīvojot saudzīgos apstākļos un ikdienā nesaskaroties ar agresīviem vīrusiem vai citiem slimības ierosinātājiem – jebkura saskare ar putnu gripas vīrusu var beigties letāli – putnu saime iet bojā.


Laika periodā no 2020. gada 8.decembra līdz 2021.gada 23. februārim   atbilstoši Eiropas Pārtikas Drošuma  Aģentūras datiem, ir reģistrēti vairāk nekā 1000 putnu gripas apstiprināto  gadījumu savvaļas putnu un mājputnu populācijā  25 ES dalībvalstīs. Visvairāk putnu gripa skāra mājputnus Francijā ar reģistrētiem 439 slimības uzliesmojumiem, Vācijā, Polijā un Lielbritānijā.


2021.gadā augsti patogēna putnu gripa pirmkārt, vēsturiski, pirmo reizi ir reģistrēta Latvijā, savvaļas ūdensputniem, otrkārt, augsti patogēna putnu gripa ir konstatēta  visās trīs Baltijas valstīs, kas būtiski palielina mājputnu inficēšanas risku ar putnu gripu gadījumā, ja mājputnu turētājs nepieņems mērus savu mājputnu aizsardzībai no tieša kontakta ar savvaļas putniem vai to izdalījumiem (siekalas, fekālijas)  

 

Ko darīt?


Pirmkārt ir svarīgi būt zinošiem – jo tikai apzinoties visus riskus un saprotot kā tos novērst mēs varam pasargāt gan savus mājputnus, gan apkārtnē esošos lielos ražotājus.


Ievēro vienkāršus noteikumus:

  • Sargā putnus no kontakta ar savvaļas putniem un dzīvniekiem, putnus ārā DRĪKST turēt, tikai ierobežotos nožogojumos (nožogots gan sānos, gan augšpusē), lai pie mājputniem, mājputnu barības un ūdens nepiekļūst savvaļas putni.
  • Sargā putnus arī no kontakta ar citiem mājdzīvniekiem un istabas mīluļiem.

 

Dezinficē apavus ieejot kūtī kā arī lieto atsevišķu apģērbu darbā ar putniem. Pirms došanās mājputnu novietnē - pārģērbieties. Neejiet pie putniem drēbēs, ar kurām tikko no meža atnācāt vai ciemojāties pie radiniekiem.

  • Nelaid putniem klāt  svešus cilvēkus (kaimiņu arī nē!)
  • Tirdzniecība ar putniem var notikt, nodrošinot to izsekojamību.
  • Jautā veterinārārstam, kas vel ir jādara papildus,  lai Tavi putni būtu drošībā

 

Ministru kabinets ir izdevis saistošos noteikumus un lai vienkāršāk saprast lūk, skaidrojums pie katra no grozījumos ietvertajiem punktiem:

7. 𝘕𝘰 2021. 𝘨𝘢𝘥𝘢 26. 𝘧𝘦𝘣𝘳𝘶𝘢̄𝘳𝘢 𝘥𝘻𝘪̄𝘷𝘯𝘪𝘦𝘬𝘶 𝘪̄𝘱𝘢𝘴̌𝘯𝘪𝘦𝘬𝘴 𝘷𝘢𝘪 𝘵𝘶𝘳𝘦̄𝘵𝘢̄𝘫𝘴 𝘯𝘰𝘥𝘳𝘰𝘴̌𝘪𝘯𝘢 𝘴̌𝘢̄𝘥𝘶 𝘱𝘳𝘢𝘴𝘪̄𝘣𝘶 𝘪𝘦𝘷𝘦̄𝘳𝘰𝘴̌𝘢𝘯𝘶:

7.1. mājputnus tur slēgtās telpās, lai nepieļautu kontaktu ar savvaļas putniem un dzīvniekiem. Par slēgtu telpu uzskatāma kūts vai vieglākas konstrukcijas būve ar pamatiem vai bez tiem, kura no augšas un sāniem ir pietiekami labi pasargāta no savvaļas putnu, īpaši ūdensputnu, kā arī citu dzīvnieku piekļūšanas mājputnu turēšanas, dzirdināšanas un barošanas vietai. Tā var būt slēgta nojume vai ar smalku sietu norobežota telpa, ko sedz drošs, ūdensizturīgs jumts;

Putnus drīkst turēt ārā, ja vien šī ārtelpa ir norobežota un mājputni nenokļūst saskarē ar savvaļas putniem. Šeit netiek pateikts, ka putni ir jātur tikai kūtīs.

7.2. 𝘪𝘳 𝘢𝘪𝘻𝘭𝘪𝘦𝘨𝘵𝘢 𝘪𝘻𝘣𝘳𝘢𝘶𝘬𝘶𝘮𝘢 𝘵𝘪𝘳𝘥𝘻𝘯𝘪𝘦𝘤𝘪̄𝘣𝘢 𝘢𝘳 𝘮𝘢̄𝘫𝘱𝘶𝘵𝘯𝘪𝘦𝘮 𝘶𝘯 𝘪𝘯𝘬𝘶𝘣𝘦̄𝘫𝘢𝘮𝘢̄𝘮 𝘰𝘭𝘢̄𝘮;

Ko nozīmē izbraukuma tirdzniecība? Piemēram, saimnieks saliek putnus automašīnā un brauc pa citām mājām tos piedāvādams iegādāties (no sētas uz sētu).

Izbraukuma tirdzniecība nenozīmē, ka nedrīkstat iegādāties putnus no citas saimniecības. Tas nozīmē, ka ir jānodrošina izsekojamība (dokumenti), un putnus drīkstat vest no punkta A uz punktu B.

7.3. 𝘪𝘳 𝘢𝘪𝘻𝘭𝘪𝘦𝘨𝘵𝘪 𝘵𝘪𝘳𝘨𝘪, 𝘪𝘻𝘴𝘵𝘢̄𝘥𝘦𝘴, 𝘴𝘬𝘢𝘵𝘦𝘴 𝘶𝘯 𝘤𝘪𝘵𝘪 𝘱𝘢𝘴𝘢̄𝘬𝘶𝘮𝘪, 𝘬𝘶𝘳𝘰𝘴 𝘪𝘦𝘴𝘢𝘪𝘴𝘵𝘪̄𝘵𝘪 𝘮𝘢̄𝘫𝘱𝘶𝘵𝘯𝘪;

Nebrauciet uz tirgu vai izstādi ar saviem putniem un nevediet uz mājām tirgū iegādātus putnus.

7.4. 𝘮𝘢̄𝘫𝘱𝘶𝘵𝘯𝘶 𝘥𝘻𝘪𝘳𝘥𝘪𝘯𝘢̄𝘴̌𝘢𝘯𝘢𝘪 𝘢𝘪𝘻𝘭𝘪𝘦𝘨𝘵𝘴 𝘪𝘻𝘮𝘢𝘯𝘵𝘰𝘵 𝘷𝘪𝘳𝘴𝘻𝘦𝘮𝘦𝘴 𝘶̄𝘥𝘦𝘯𝘴𝘬𝘳𝘢̄𝘵𝘶𝘷𝘦̄𝘴 𝘪𝘦𝘨𝘶̄𝘵𝘶 𝘶̄𝘥𝘦𝘯𝘪;

Izmantojiet ūdeni no akas, kas nav vaļēja. Neizmantojiet ūdeni no ezera, dīķa un tml.

7.5. 𝘪𝘳 𝘢𝘪𝘻𝘭𝘪𝘦𝘨𝘵𝘴 𝘮𝘢̄𝘫𝘱𝘶𝘵𝘯𝘶𝘴 𝘪𝘻𝘭𝘢𝘪𝘴𝘵 𝘮𝘦𝘥𝘪̄𝘫𝘢𝘮𝘰 𝘱𝘶𝘵𝘯𝘶 𝘬𝘳𝘢̄𝘫𝘶𝘮𝘶 𝘢𝘵𝘫𝘢𝘶𝘯𝘰𝘴̌𝘢𝘯𝘢𝘪;

Ja audzējat putnus medību nolūkiem, šobrīd atturieties no "atjaunoto rezervju" izlaišanas brīvībā.

7.6. 𝘥𝘢𝘳𝘣𝘪𝘯𝘪𝘦𝘬𝘪𝘦𝘮 𝘪𝘳 𝘥𝘢𝘳𝘣𝘢 𝘷𝘢𝘪 𝘮𝘢𝘪𝘯̧𝘢𝘴 𝘢𝘱𝘨̧𝘦̄𝘳𝘣𝘴 𝘶𝘯 𝘢𝘱𝘢𝘷𝘪. 𝘋𝘢𝘳𝘣𝘢 𝘷𝘢𝘪 𝘮𝘢𝘪𝘯̧𝘢𝘴 𝘢𝘱𝘨̧𝘦̄𝘳𝘣𝘶 𝘶𝘯 𝘢𝘱𝘢𝘷𝘶𝘴 𝘭𝘪𝘦𝘵𝘰 𝘵𝘪𝘬𝘢𝘪 𝘮𝘢̄𝘫𝘱𝘶𝘵𝘯𝘶 𝘵𝘶𝘳𝘦̄𝘴̌𝘢𝘯𝘢𝘴 𝘷𝘪𝘦𝘵𝘢̄.”

 

Patērētājs var justies drošs par savu veselību, ja

  • iegādājas putnu gaļas produktus no zināma ražotāja, kuram ir augsti biodrošības standarti
  • Apmeklējot mājputnu mītnes ievēro higiēnas prasības
  • Savvaļā sakaroties ar mirušiem putniem – tos neaizskar (bet noteikti ir vērts par novēroto ziņot Pārtikas veterinārajam dienestam)

 

 

“Putnu fabrika “Ķekava””
08.03.2021.

 

  Drukāt