Šobrīd Ķekavas novadā reģistrēti vairāk nekā 3200 mājdzīvnieki

Visiem mājdzīvnieku īpašniekiem un turētājiem savi mīluļi ir jāreģistrē Latvijas Lauksaimniecības datu centrā, kur šobrīd Ķekavas novadā ir  reģistrēti 3268 mājdzīvnieki – 3042 suņi, 225 kaķi un viens sesks.


Mājdzīvnieku īpašniekiem līdz mājdzīvnieka četru mēnešu sasniegšanai jāparūpējas, lai tam būtu implantēts mikročips un  jāreģistrē mīlulis Lauksaimniecības datu  centra (LDC) datu bāzē, samaksājot vienreizējo valsts nodevu, kas ir septiņi eiro. Reģistrēšanu var veikt pats īpašnieks un visērtāk tas ir izdarāms elektroniski caur portālu Latvija.lv šeit, tāpat to var darīt arī pie veterinārārsta, kas parasti ir maksas pakalpojums. Arī izmaiņas, kas saistītas ar mājdzīvnieku, piemēram, turēšanas vietas maiņa, nāve, pazušana vai atrašana, arī ir jāziņo LDC, lai datu bāzē būtu visa aktuālā informācija un, lai dzīvnieka pazušanas gadījumā, to būtu vieglāk atrast un nogādāt tā saimniekam.


Ja dzīvniekam mainās īpašnieks, tad to visērtāk var reģistrēt elektroniski caur portālu Latvija.lv, ja abiem iesaistītajiem īpašniekiem ir pieeja šim portālam, vai  ar iesniegumu, uz kura ir iepriekšējā un jaunā īpašnieka paraksti. Instrukcija par īpašnieka maiņu un nepieciešamā veidlapa atrodama šeit. Ja iepriekšējais īpašnieks miris dzīvnieku varēs pārreģistrēt vispārējā mantošanas kārtībā. Šī informācija jānosūta LDC  reģistram vēstules formā.


Lai arī mājdzīvnieka reģistrācija notiek vienreiz, jāņem vērā, ka Ķekavas novada teritorijā dzīvojošiem mājdzīvniekiem, suņiem un kaķiem, ir noteikta ikgadējā nodeva, kuras samaksas termiņš noteikts no gada sākuma līdz tekošā gada 1.maijam. Iemaksa veicama uz Ķekavas novada pašvaldības bankas kontiem, kuri atrodami šeit. Par suni ikgadējā nodeva ir 4,27 eiro, bet par kaķi 2,85 eiro par dzīvnieku. No nodevas ir atbrīvoti pensionāri, invalīdi, dienesta un suņu pavadoņu īpašnieki. Atgādinām, ka par mājdzīvnieku nereģistrēšanu ir paredzēts sods.


Savukārt visa informācija par klaiņojošiem, bezpalīdzīgā stāvoklī nonākušiem dzīvniekiem ziņojama Reģionālajai pašvaldības policijai, zvanot uz tel.nr. 67937102 vai zvanot uz Ķekavas novada pašvaldības bezmaksas informatīvo tālruni 8488, kas tiks pāradresēts Reģionālajai pašvaldības policijai.


Ķekavas novada pašvaldība atgādina - mājdzīvnieka ienākšana ģimenē ir nopietns lēmums uz vairākiem gadiem, kas paredz arī atbildību, rūpes un pienākumus. Paldies visiem godprātīgajiem dzīvnieku īpašniekiem, kuri savus mājdzīvniekus ir reģistrējuši un ar mīlestību rūpējas par saviem mīluļiem!

 

 

Administratīvā pārvalde
22.03.2021.

 

 

 

 

 

  Drukāt