Ja ciet no vardarbības vai jūties nomākts – vērsies pēc palīdzības!

Sociālajā dienestā ir novērots, ka Covid-19 pandēmijas ierobežojumi, un ar tiem saistītā spiedze, ir kļuvusi gan par vardarbību veicinošu faktoru pret bērniem, gan arī ir iemesls nomāktībai un depresijai jauniešu vidū. Atgādinām, ka Ķekavas novadā ir pieejama palīdzība gan no Sociālā dienesta darbiniekiem, gan ārstiem speciālistiem, kuri var palīdzēt, sniedzot atbalstu šajā izaicinošajā laikā.


Pandēmija ir radījusi jaunus vardarbības riskus, jo esošā situācija negatīvi ietekmē sabiedrības finansiālo stāvokli, kā arī psiholoģisko un emocionālo labsajūtu. Ilgstošā uzturēšanās mājās, neziņa par nākotni un bailes veicina gan vardarbīgu izturēšanos pret ģimenes locekļiem, it īpaši bērniem, kuri var ciest no visu veidu vardarbības un pamešanas novārtā. Pagājušajā gadā visa gada laikā Sociālais dienests ir saņēmis informāciju par 21 bērnu, kas cietis no vardarbības, bet šogad jau pirmajos mēnešos tie ir 10 bērni, kas cietuši no vardarbības, kas liecina par to, ka vardarbības līmenis ģimenēs ir ievērojami paaugstinājies. Tāpat ir saņemta satraucoša informācija no sociālajiem pedagogiem par to, ka Ķekavas novadā jauniešu vidū ir palielinājusies nosliece uz nomāktību un depresiju, ar kuru pusaudži pašu spēkiem netiek galā.

 

Tāpēc atgādinām, ka palīdzība šajās situācijās joprojām ir pieejama, bet, ja cietušais par notikušo nevar paziņot  vai baidās un to nedara arī līdzcilvēki, tā var būt neaizsniedzama. Tādēļ lielu lomu bērnu drošībā, vardarbības novēršanā ģimenēs un emocionālajā veselībā ieņem apkārtējie cilvēki – tuvinieki, kaimiņi, draugi un radinieki, kas var pamanīt notiekošo, palīdzēt, iedrošināt vērsties pēc palīdzības vai, nepieciešamības gadījumā,  ziņot par notiekošo policijai un Sociālajam dienestam.

 

Vēršam uzmanību, ka Ķekavas novada Sociālajā dienestā iespējams saņemt atkarības profilakses speciālista pakalpojumu, kurš ir pieejams klātienes konsultācijām. Šis speciālists palīdz risināt atkarības problēmas arī jauniešiem, tajā skaitā smēķēšanas, apreibinošo vielu atkarības problēmas, kā arī sniedz atbalstu mazinot atkarību no viedtālruņiem, videospēlēm un citām atkarībām, kas ikdienā ir kļuvušas traucējošs faktors kvalitatīvai dzīvei un mācībām. Lai pieteiktos uz konsultāciju vai pieteiktu savu bērnu, jāsazinās ar Sociālo dienestu rakstot uz socdienests@kekava.lv vai zvanot pa tālruni 26669782.

 

Tāpat Sociālajā dienestā ir pieejamas arī psihiskās veselības stabilizēšanas konsultācijas, ko nodrošina ārsts narkologs-psihiatrs, kurš savas konsultācijas sniedz divas reizes mēnesī klātienē. Arī šis ārsts strādā ne tikai ar pieaugušajiem, bet arī ar pusaudžiem, palīdzot cīņā gan ar nomāktību un depresiju, gan arī ar dažādām atkarībām. Lai pieteiktos uz konsultāciju vai pieteiktu savu bērnu, jāsazinās ar Sociālo dienestu rakstot uz socdienests@kekava.lv vai zvanot pa tālruni 26669782.

 

Sociālais dienests aicina ikvienu būt vērīgam:

  • Ja zini, ka pusaudzis ir nomākts un depresīvs un pašu spēkiem ģimenē netiekat galā, sazinies ar sociālo dienestu.
  • Ja redzi, ka bērnu vecāki ar kādu situāciju netiek galā, esi iejūtīgs un piedāvā palīdzību.
  • Ja pamani, ka pirmsskolas bērns ir viens, paliec blakus, mēģini noskaidrot, kur ir bērna pieskatītājs, sauc policiju.
  • Ja redzi bērnu nedrošā vietā vai situācijā, brīdini bērnu un palīdzi viņam.
  • Ja novēro, ka problēma ģimenē ir ilgstoša, piezvani sociālajam dienestam.
  • Ja bērns ir apdraudēts vai pats nejūties droši, sauc policiju.

 

Aicinām ģimenē veltīt laiku sarunām ar bērniem, cenšoties risināt esošās problēmas, neignorējot tās, tomēr, ja ir sajūta, ka saviem spēkiem netiekat galā, aicinām nenoslēgties sevī un vērsties pēc padoma:

  • Ķekavas novada Sociālais dienesta tālrunis - 26669782
  • “Centrs Dardedze” - psihologa, sociālā darbinieka konsultācijas -  29556680; 67600685
  • “Skalbes” - diennakts krīzes tālrunis - 2 7722292; 67222922
  • Atbalsta tālrunis noziegumos cietušajiem (cietusajiem.lv)  strādā no 12:00-22:00 - 116006
  • Bērnu un jauniešu uzticības tālrunis - 116111
  • E-konsultēšana bērniem un pusaudžiem
  • Pusaudžu resursu centrs

 

 

Sociālais dienests
31.03.2021.

 

  Drukāt