Pilotprojekta “CLEAN” ietvaros Ķekavas novadā darbojas jau 41 atkritumu šķirošanas punkts

Ķekavas novada privātmāju iedzīvotāji aktīvi izmanto Ķekavas novada pašvaldības un atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums “Clean R” piedāvāto videi draudzīgo risinājumu - pateicoties iedzīvotāju iniciatīvai darbojas jau 41 šķirošanas punkts.


Kopš pilotprojekta ieviešanas 2019. gada martā, Ķekavas novada pašvaldība kopā saņēmusi vairāk kā 80 iedzīvotāju pieteikumus par šķiroto atkritumu punktu izveidi Ķekavas novada privātmāju rajonos un apkaimēs, kur koncentrējas piecas un vairāk privātmājas un kur nav pieejami daudzdzīvokļu ēku tuvumā esošie šķirošanas konteineri.

 

 

Izskatot pieteikumus, privātmāju rajonos tika izveidoti 43 šķirošanas punkti, tomēr divi no tiem šobrīd ir slēgti pēc tam, kad konteineros tika regulāri masveidā ievietoti visa veida atkritumi, tajā skaitā lielgabarīta atkritumi.

 

Visvairāk, kopumā septiņi šķirošanas atkritumu punkti,atrodas Ķekavā un seši Krogsilā, pa četriem atrodas Katlakalnā, Krustkalnos un Vimbukrogā, pa trim  - Baložos, Jaunsilā, Lapeniekos, Rāmavā, savukārt divi punkti darbojas Daugmalē,  bet pa vienam  - Plakanciemā un Titurgā.

 

Pašvaldība izsaka lielu pateicību tiem iedzīvotājiem – pateicoties kuru atbildīgai rīcībai, atkritumu šķirošanas punktos novērota kārtībā arī ārkārtas situācijas laikā, kad iedzīvotājiem biežāk uzturoties mājvietās ievērojami palielinājās ar mājsaimniecībās radīto atkritumu apjoms. Aicinām arī turpmāk godprātīgi izmantot atkritumu šķirošanas iespējas, lai, šķirojot atkritumus, izturētos atbildīgi pret apkārtējo vidi un arī samazinātu savas izmaksas, jo šķiroto atkritumu izvešana tiek nodrošināta bez maksas.

 

Pašvaldība kopā ar “Clean R” turpina strādāt pie pārējo pieteikumu izskatīšanas un cer, ka šo iespēju izmantos  vēl arī daudzi citi privātmāju īpašnieki, kuri, vienojaties ar kaimiņiem, vēlēsies savu māju tuvumā izveidot šķirošanas punktu.  Iedzīvotāji šim pakalpojumam var pieteikties Ķekavas novada pašvaldībā, zvanot vai rakstot Ķekavas novada Īpašumu pārvaldes pārstāvim Jānim Vaivodam uz e-pastu: janis.vaivods@kekava.lv vai pa tālruni 29262256.

 
Pēc pieteikumu saņemšanas pašvaldības atbildīgie eksperti kopā ar “Clean R” izskata konkrēto privātmāju rajonu, zemes īpašumtiesības, un kopīgi atradot piemērotāko un ērtāko konteineru uzstādīšanas vietu konkrētajā apkaimē, kas vienlaikus būs estētiska un pilsētvidei piemērota.

 
Šķirošanas punkta izveidi, materiāla izvešanu un novērtēšanu nodrošina vides pakalpojumu uzņēmums “Clean R”. Pakalpojums privātmāju iedzīvotājiem ir bez maksas. Punktu veido divi konteineri: zaļš stiklam un dzeltens iepakojumam, kas piemērots metāla, papīra/ kartona un plastmasas/ PET iepakojumam. Konteineri ir slēgti, piemēroti tikai šķirotā materiāla ievietošanai, lai novērstu sadzīves atkritumu ievietošanu tajos. “Clean R” nodrošina šķirotā materiāla izvešanu divas reizes mēnesī.

 
Konteineru punktu kvalitāte tiks vērtēta 10 mēnešus. Ja šajā posmā iedzīvotāji punktus neizmantos, vai izmantos sadzīves atkritumu izmešanai, punkts tiks slēgts.

 
Sadzīves atkritumu šķirošana iedzīvotājiem ir gan iespēja dzīvot atbildīgi pret dabu un vidi, gan arī samazināt savas izmaksas par nešķiroto atkritumu savākšanu. Proti, šķirojot sadzīves atkritumus,  samazinās izvedamo nešķiroto atkritumu apjoms, līdz ar to ir mazāk jāmaksā par atkritumu apsaimniekošanu, jo  šķirotos atkritumus (papīru/kartonu, stiklu, PET/plastmasu) izved bez maksas.

 

 

 

Administratīvā pārvalde
16.04.2021.

  Drukāt