Černobiļas katastrofa pirms 35 gadiem, tās seku likvidēšanā piedalījās arī 26 Ķekavas novada iedzīvotāji

 26. aprīlī aprit 35 gadi kopš pasaulē 1986. gada 26. aprīlī naktī plkst. 1.23 notika lielākā Černobiļas atomelektrostacijas katastrofa.

 

Gaisā tika izmests milzīgs radiācijas mākonis, kas ar vēju izplatījās vairāku tūkstošu kilometru rādiusā (skāra Kanādu, Japānu, ASV). Ļoti cieta Ukraina, Baltkrievija, Krievija. Lai mazinātu katastrofas postošās sekas, tika veikti avārijas seku likvidēšanas pasākumi, kuros piedalījās vairāk nekā 800 000 cilvēku no visām bijušajām Padomju Savienības republikām un arī no citām valstīm, t.sk. no Latvijas vairāk kā 6000 cilvēku, no kuriem vairāk kā 3500 cilvēku ir kļuvuši par invalīdiem un miruši ap 2000 cilvēku.



Pēc Latvijas savienības „Černobiļa” sniegtajiem datiem, no Ķekavas novada Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās 26 personas, no Ķekavas – 15, Baložiem – 9, Daugmales – 2.



Triecientempā piecos mēnešos virs avārijas kodolreaktora izbūvēja dzelzsbetona pārsegu. Šim mērķim izlietoja apmēram 500t./m3 svina betona. Radioaktīvā starojuma izplatīšanās tika apturēta. Pagāja 30 gadi, sarkofāgā parādījās plaisas, tika konstatēta radiācijas noplūde. Pasaules valstis pieņēma lēmumu - 40 valstis saziedoja ap 2 miljardiem eiro, un 2016. gada 29. novembrī virs vecā sarkofāga uzvilka jaunu izbūvētu sarkofāgu, kurš pēc izskata atgādina bruņurupuci.




Tos cilvēkus, kuri piedalījās ČAES avārijas seku likvidēšanas darbos, var droši saukt par varoņiem. Latvijas savienības „Černobiļa” valde savā pastāvēšanas laikā ir darījusi daudz šo cilvēku labā. Pagāja gandrīz 10 gadi kopš tapa ČAES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku, kā arī cietušo personu sociālās aizsardzības likums, kas garantē medicīnisko, sociālo aprūpi, kaitējuma atlīdzību par veselības sabojāšanu, kā arī neliels materiāls pabalsts zāļu iegādei.

 

Arī Ķekavas novada pašvaldības Sociālais dienests novadniekiem, kas piedalījās Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas darbos, sniedz sociālu atbalstu, ik gadu izmaksājot pabalstu 100 eiro apmērā atbilstoši saistošajiem noteikumiem Nr. 14/2015 “Pašvaldības pabalsti Ķekavas novada iedzīvotājiem, neizvērtējot ienākumus”.

 

Administratīvā pārvalde
26.04.2021.

  Drukāt