Ķekavas novada domes pārstāvji apmeklē multifunkcionālo sociālo pakalpojumu centru ‘’Senrīga’’

Ķekavas novada domes vadība un sociālās jomas speciālisti šodien, 23.jūlijā, apmeklēja jauno biedrības “Latvijas Samariešu apvienība” multifunkcionālo sociālo pakalpojumu centru “Senrīga”, kas ir pirmais ģimeniska tipa sociālās aprūpes centrs Latvijā, kas veidots pilsētvidē. Pašvaldības pārstāvji tikās ar biedrības "Latvijas Samariešu apvienība" direktoru Andri Bērziņu, lai iepazītu projekta realizācijas gaitā gūto pieredzi, kas būs noderīga arī Ķekavas novadā, īstenojot sociālo pakalpojumu projektus.

 

Sociālo pakalpojumu centra “Senrīga” izveide ir finansēta sadarbībā ar banku “Citadele” un Attīstības finanšu institūciju ALTUM. Centrā ir izvietoti vairāki biedrības “Latvijas Samariešu apvienība’’ piedāvātie sociālie pakalpojumi, lai spētu ikdienā palīdzēt un organizēt palīdzības darbu vēl efektīvāk. Sociālo pakalpojumu centrā būs izvietots gan ģimenes tipa sociālās aprūpes centrs (SAC) “SenRīga”, dienas aprūpes centrs personām ar demenci “Žubītes”, zvanu centrs (pakalpojumi “Drošības poga” un “Specializētais transports”), higiēnas centrs ar sāls istabu, mācību centrs, pakalpojuma “Aprūpe mājās”  birojs, pakalpojuma “Samariešu atbalsts mājās” birojs un biedrības administrācija. Līdz ar to multifunkcionālais sociālo pakalpojumu centrs kalpos gan sociālā aprūpes centra iemītniekiem, gan arī citiem rīdziniekiem - senioriem, ģimenēm, bērniem un jauniešiem, cilvēkiem ar invaliditāti, cilvēkiem krīzēs un dzīves grūtākajos brīžos.

 

SAC “SenRīga” ir pirmais ģimeniska tipa 4. paaudzes sociālais aprūpes centrs Latvijā, kas veidots pilsētvidē.  Ikdienas ritms šeit tiek iespējami pielāgots ģimenes dzīvei. Šeit līdztekus  rehabilitācijas, higiēniskās un medicīniskās aprūpes, kultūras, socializācijas un garīgās aprūpes iespējām  ikdienas dzīve rit kā mājās -  ir “dzīvojamā istaba”, kur uzturas citi “ģimenes locekļi”, un vienlaikus katram iemītniekam ir arī sava personiska telpa. Dienas ritms “SenRīgā” drīzāk būs līdzīgs kā mājās vai kūrorta viesnīcā nevis slimnīcā. Darba organizācija un darbu uzskaite šeit tiek veikta digitalizēti, izmantojot pasaules pieredzi un unikālus IT risinājumus.

 

Arī Ķekavas novadā sociālo pakalpojumu jomā ir jāstājas pretī lieliem izaicinājumiem, tādēļ šī tikšanās, kuras ietvaros gūts ieskats vērienīgā projekta īstenošanā, būs noderīga, plānojot sociālās jomas projektus arī mūsu novadā. Kā informē Ķekavas novada domes pārstāvji, tad nozīmīgākais projekts, kas plānots Ķekavas novadā ir 2019. gadā no Labklājības ministrijas saņemtā valsts sociālās aprūpes centra “Rīga” slēgtās filiāles “Baldone” īpašums ar zemi 3,2 hektāru platībā, kā arī desmit būvēm, tostarp pansionāta ēku apmēram 6000 m2 platībā, palīgēkas, katlu māju un citām ēkām. “Mūsu augstākais mērķis ilgtermiņā ir šajā teritorijā attīstīt vērienīgu sociālās aprūpes centru, kurš sniegtu mūsdienīgus, kvalitatīvus un visaptverošus pakalpojumus ne tikai Ķekavas novada iedzīvotājiem, bet jebkuram Latvijas iedzīvotājam,” ar viedokli dalās Ķekavas novada Domes priekšsēdētāja 1.vietniece Agnese Geduševa.

 

Administratīvā pārvalde

23.07.2021.

 

  Drukāt