Černobiļas avārijas 35. gadadienā apbalvojumus saņem trīs ķekavieši

2021.gada 26.aprīlī apritēja 35 gadi kopš Černobiļā notika pasaulē lielākā atomelektrostacijas avārija. Atzīmējot šo gadadienu, Rīgas Ugunsdzēsības muzejā tika izveidota izstāde, kā arī pasniegti septiņi Latvijas savienības „Černobiļa” augstākie apbalvojumi, trīs no tiem saņēma arī Ķekavas novada iedzīvotāji.

 

Latvijas savienības „Černobiļa” valde izveidoja izstādi Rīgā Ugunsdzēsības muzejā, kas veltīta atzīmējot 35.gadadienu kopš notika Černobiļas avārija. Arī šogad tiek pieminēti un godināti černobilieši, medicīnas un sociālie darbinieki, uzņēmēji – atbalstītāji, kustības aktīvisti, kā arī daudzi citi, kuri ir saistīti ar šo notikumu. Šajā muzejā Slavas zālē š.g.26.jūlijā tika pasniegti apbalvojumi. Ar Latvijas savienības „Černobiļa” augstāko apbalvojumu „Goda zīmi” tika apbalvoti septiņi cilvēki un ar Ukrainas Starptautisko medicīnas apbalvojumu tika apbalvota viena medicīnas darbiniece.

 

Apbalvojumu saņēma trīs cilvēki no Ķekavas. Tos pasniedza Latvijas savienības „Černobiļa” viceprezidents, apbalvošanas Goda zīmes domes priekšsēdētājs Māris Šops un viceprezidents Ilmārs Kalniņš.„Goda zīmi” saņēma černobilietis Guntars Sēlis no Daugmales par piedalīšanos ČAES avārijas seku likvidēšanas darbos, veicot sevišķi bīstamus darbus uz ceturtā atomreaktora jumta, aktīvu dalību Černobiļas biedrībā. Apbalvojumu saņēma farmaceite Velga Cimiņa par nozīmīgu ieguldījumu medicīnas aprūpē, jauno medicīnas speciālistu izglītošanā, aptiekas SIA „Pie Dālderiem” izveidošanā un tās sekmīgā vadīšanā no 1993.gada līdz 2014.gadam. Ģimenes ārstei Lienei Vītolai tika pasniegts Ukrainas Starptautiskais medicīnas apbalvojums (medaļa) par nozīmīgu ieguldījumu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ārstniecībā un veselības veicināšanā, kas līdz sirds dziļumiem raksturo ģimenes ārsta būtību.

 

Apbalvojumu „Goda zīmi” saņēma arī Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs no 1990.gada līdz 1992.gadam vairāku sasaukumu saeimas deputāts, grāmatas „Latvijas Tautas fronte barikādēs” autors Romualds Ražuks. Viņš apbalvojumu saņēma par lielu ieguldījumu Latvijas neatkarības atjaunošanā, par sniegto atbalstu Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībnieku sociālo garantiju izstrādāšanā un to pieņemšanu likumdošanā. Grāmatas autors R.Ražuks pateicībā par Atmodas gados paveikto, to pasniedza Latvijas Ugunsdzēsības muzeja direktoram Aivaram Mednim, Latvijas savienības „Černobiļa” prezidentam Arnoldam Vērzemniekam, Ķekavas novada bibliotēkai (Doles namā) un  ķekavietim, barikādes aktīvistam, Ivaram Mangulim.

 

Nobeigumā Latvijas Ugunsdzēsības muzeja direktors Aivars Mednis un citi klātesošie izteica vēlējumu černobiliešiem saudzēt un rūpēties par savu veselību, būt stipriem, jo vēl daudzus gadus viņi būs vajadzīgi savām ģimenēm un sabiedrībai.

 

 

 

 

Administratīvā pārvalde

02.08.2021.

  Drukāt