Ķekavas novada domes vadība piedalās Latvijas Pašvaldību Savienības 31.kongresā

 

Šodien, 2021.gada 20.augustā Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko, priekšsēdētāja vietniece Agnese Geduševa un domes deputāte Karina Putniņa piedalījās Latvijas Pašvaldību Savienības 31.kongresā Salacgrīvā.


Kongresā  notika LPS valdes, priekšsēža un vietnieku vēlēšanas. Kongresā īpaša uzmanība tika pievērsta jautājumiem, kas saistīti ar pašvaldību darbu pēc Administratīvi teritoriālās reformas (ATR) ieviešanas un Latvijas Pašvaldību Savienības (LPS) stratēģiskajiem darbības virzieniem.


LPS kongresā piedalījās arī valsts augstākās amatpersonas - Valsts prezidents Egils Levits, Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Ministru prezidents Arturs Krišjānis Kariņš, kā arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs.


Kongresu atklāja Valsts prezidenta Egila Levita video uzruna, kurā prezidenta kungs uzsvēra ATR izaicinājumus, ieguldāmo darbu valsts attīstības labā un sadarbības nozīmi valsts un pašvaldību līmenī, akcentējot iedzīvotāju iesaistes nozīmību.


Arī LR Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece savā video uzrunā aicināja pašvaldības sadarboties, uzsvēra pašvaldības nozīmi valsts attīstībā un izaugsmē un aicināja strādāt pie reģionālās nevienlīdzības mazināšanas.


Savukārt, LR Ministru prezidents Krišjānis Kariņš, savā uzrunā kongresa dalībniekiem un viesiem akcentēja nopietno situāciju saistībā ar pandēmijas izraisīto ekonomisko krīzi. Kariņa kungs uzsvēra nepieciešamību koncentrēties uz investīciju piesaisti un darba vietu radīšanu, kā arī uz skolu tīkla sakārtošanas nepieciešamību.


Investīciju piesaistes nepieciešamību novadu stiprināšanai uzsvēra arī VARAM ministrs Artūrs Toms Plešs. Ministrs aktualizēja VARAM jau paveikto, kā piemēram investīciju piesaisti pirmsskolas izglītības iestāžu būvniecības un paplašināšanas projektiem, kas ir veiksmīgi risinājusi vietu skaitu uz PII deficītu, kā arī informēja par turpmākajiem darba plāniem.


LPS priekšsēdis Gints Kaminskis savā uzrunā kolēģiem uzsvēra, ka LPS darbojas jau 30 gadus, un pa šiem gadiem pašvaldības ir skārušas ļoti nopietnas pārmaiņas - kopš 1994.gada līdz šim brīdim Latvijā ir 14 reizes mazāk pašvaldību, 7reizes mazāk deputātu, 2reizes mazāk deputāta amata kandidātu. Diemžēl jāsecina, ka vēlētāju aktivitāte un uzticība deputātiem ir kļuvusi kritiski zema, un tas ir valstiski bīstami, raugoties tuvāko politisko procesu griezumā, attiecībā uz 2022.gada Saeimas vēlēšanām. Ir jāvelta liela uzmanība sabiedrības iesaistei lēmumu pieņemšanā, vienmērīgai reģionu attīstībai, ekonomiskajai izaugsmei, infrastruktūras attīstībai, izglītība sistēmas sakārtošanai un pieejamībai. Svarīgi ir pārstāvēt pašvaldību finansiālās intereses valsts līmenī, kā piemēram, uzstāt uz NĪN atbilstošu pārdali starp pašvaldībām un valsts budžetu un ES līdzekļu un valsts investīciju piesaisti pašvaldībām.


Kongresa gaitā notika LPS priekšsēža un vietnieku vēlēšanas, kurās par LPS priekšsēdi tika ievēlēs Gints Kaminskis, Revīzijas komisija 3 locekļu sastāvā un LPS valde 16 sastāvā.


“Esam gandarīti par spēcīgu un profesionālu LPS vadību, īpaši novērtējam iespēju klātienē satikt kolēģus no valdības, ministrijām, citām pašvaldībām, lai uzzinātu aktualitātes saistībā ar ATR un apmainītos ar pieredzi ikdienas darba niansēs” ar viedokli dalās Ķekavas novada domes priekšsēdētājs Juris Žilko.

 

 

Ķekavas novada domes priekšsēdētāja birojs
20.08.2021.

 

  Drukāt